Ciasteczka maślane z trzech składników
Ciasteczka maślane z trzech składników
Przepis na kruche ciastka z jabłkami do zrobienia w domu z dzieckiem.
Ciasteczka maślane z trzech składników to chyba najprostszy z domowych wypieków. Kruche ciastka z mąki, masła i sera przygotujecie błyskawicznie. Do tych ciasteczek nie będzie Wam potrzebny ani proszek do pieczenia ani drożdże. Można z nich wyciąć dowolny kształt, obsypać cukrem i potraktować jako ekspresowe ciasteczka do kawy, ale jeszcze lepiej smakują z włożonym w środek kawałkiem jabłka.
Ciasto na trzyskładnikowe ciasteczka przygotowuję zazwyczaj dzień wcześniej. Co prawda wystarczy schłodzić je w lodówce przez godzinę, ale łatwiej rozwałkowuje się ciasto bardzo zimne. Zresztą nie lubię czekać, wolę zrobić ciasto wieczorem przed snem, a rano upiec ciastka.
Ciasteczka maślane z trzech składników
- 200 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 200 g sera sernikowego "z wiaderka", może być Pilos z Lidla, "Mój Ulubiony" z OSM Wieluń lub inny, który Wam smakuje, ale możecie też samodzielnie 2 lub 3-krotnie zmielić ser.
- opcjonalnie 2 łyżki cukru pudru lub zwykłego cukru
Dodatkowo
- 2 Jabłka Grójeckie, to moim zdaniem najlepsze polskie jabłka, a ponadto wspieram polskich producentów
- cukier puder do oprószenia
Ciasteczka maślane z trzech składników przepis
1. Masło kroję w niewielką kostkę
2. Z mąki, sera, masła i ewentualnie cukru zagniatam miękkie ciasto. Można to zrobić ręcznie lub mikserem za pomocą haka do ciasta drożdżowego. Ciasto zawijam je w folię spożywczą i odstawiam do lodówki na minimum 1 godzinę, ale najlepiej pozostawić je w lodówce na całą noc.
3. Kiedy ciasto jest już dobrze schłodzone obieram jabłka. Wykrawam gniazda nasienne i kroję jabłka na ćwiartki. Każdą ćwiartkę kroję na plasterki o grubości około 2 mm.
4. Ciasto wyjmuję na podsypaną mąką stolnicę. Rozwałkowuję na grubość około 4 mm. Za pomocą szklanki wycinam kółka o średnicy około 7-8 cm.
5. Na polówce każdego ciastka układam plasterki jabłek i przykrywam drugą połówką lekko ją dociskając.
6. Ciasteczka maślane z jabłkami wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, grzałka góra - dół i piekę do zrumienienia - około 25-35 minut.
7. Po upieczeniu i wystudzeniu obsypuję ciastka cukrem pudrem.
Ciasteczka trzyskładnikowe z Magimix
1. Masło kroję w niewielką kostkę.2. W dużym pojemniku mocuję mieszadło do ciast.
3. Wsypuję mąkę, dodaję mąkę i ser i miksuję przez 10-12 sekund. Zawijam ciasto w folię spożywczą i odstawiam do lodówki na co najmniej godzinę, ale najlepiej na całą noc.
4.. Stolnicę podsypuję mąką, schłodzone ciasto rozwałkowuję na grubość około 4 mm i wykrawam kółka o średnicy około 7-8 cm
5. Jabłka obieram, wykrawam gniazda nasienne. Kroję jabłka na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę na plasterki na tarczy do szatkowania 2 mm. Na polówce każdego ciastka układam 2-3 plasterki jabłek i przykrywam drugą połówką lekko ją dociskając.
6. Wstawiam ciasteczka do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, grzałka góra - dół i piekę do zrumienienia - około 25-35 minut.
7. Po upieczeniu i wystudzeniu obsypuję ciastka cukrem pudrem.
Ciasteczka maślane z trzech składników
Jaki wspaniały przepis. Idealny dla nas na teraz. Jak tylko będę miała biały ser to od razu przygotuję i upiekę z dziećmi. Młodzi coraz częściej lubią mi towarzyszyć w kuchni, a to okazja idealna do wspólnego spędzenia czasu :D
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będą smakowały całej Twojej rodzince. W pieczeniu tych ciasteczek wyspecjalizował się mój mąż, a on nie jest fanem wypieków, znacznie chętniej smaży steki :D
UsuńAaaa znam, znam robię je często. Są pyszne, szybkie, a przede wszystkim tanie :) Ja jeszcze robiłam wariant z gruszką i też jest pychotka ;)
OdpowiedzUsuńZ gruszką jeszcze nie próbowałam. Dzięki za podpowiedź
UsuńAle fajny przepis :) Uwielbiam maślane ciasteczka i biały ser
OdpowiedzUsuńProsto smacznie i szybko - domowy klasyk w wykonaniu mojego męża, ale... zdjęcia mojego autorstwa :D
UsuńProsto, szybko i smacznie. Takie przepisy się ceni :) Pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuńDawno mnie nie odwiedzaliście. Częstujcie się, chociaż wirtualnie.
UsuńAleż pyszności :) i wiem co jutro będę robiła :) dziękuję za przepis bo ciasteczka wyglądają wybornie
OdpowiedzUsuńProste, smaczne i bardzo szybko je przygotujesz :)
UsuńTe ciasteczka są bardzo proste, robią je moje Wnuki.
OdpowiedzUsuńNajczęściej z owocami.
Ostatnio robiłam ciasto 12 łyżek i wyszło, dało się zjeść więc chyba i tego spróbuje, tylko jak ja nie lubię czekać :( Ta godzina w lodówce mnie dobije, ja bym chciała na już! Zagnieść, włożyć upiec... A tu się nie da.
OdpowiedzUsuńChyba zrobię je z gruszką, bo mam akurat kilka sztuk :)
OdpowiedzUsuńAle pyszoty normalnie siw nie poznamy po tej pandemii potem 🙈🙈🙈
OdpowiedzUsuńKiedyś je robiłam ☺️ Mam w lodówce ricottę. Myślisz, że się nada?
OdpowiedzUsuńpamiętam te ciasteczka z dzieciństwa :) u nas nosiły nazwę "ciasteczka kryzysowe" :D jak się bardzo chciało czegoś słodkiego, a nie bardzo było z czego je zrobić :) jednak mąka, masło, cukier i twarożek były zawsze!
OdpowiedzUsuńNa pewno pysznie smakują :)
OdpowiedzUsuńA czy zamiast sera sernikowego można użyć mascarpone?
OdpowiedzUsuń