Przepis na domowe drożdże
Przepis na domowe drożdże
Nie sprawdzałam jeszcze tego przepisu. Cytuję za Gazetą Krakowską.
Przepis na domowe drożdże czyli jak zrobić drożdże w domu opublikowała jakiś czas temu Gazeta Krakowska. Ten prosty sposób może okazać się rozwiązaniem problemów z brakiem drożdży w sklepach. Dzisiaj je przygotuję, więc zapewne w ciągu kilku dni napiszę aktualizację, jak udał się chleb upieczony na domowych drożdżach.
Do zrobienia domowych drożdży potrzebne są tylko trzy ogólnodostępne składniki, z którymi aktualnie problemu nie ma. Drożdże domowe będą miały lekki piwny zapach, ale w przypadku pieczywa nie powinno to przeszkadzać. Taka ilość powinna wystarczyć na przygotowanie ciasta chlebowego z 1 kilograma mąki. Moim zdaniem zamiast piwa można dodać łyżeczkę pasty Vegamite lub Marmite jeśli macie ją w domu. Opisałam już wcześniej na blogu co to jest Vegamite i Marmite. Mam nadzieję, że przyda Wam się ten przepis.
Tutaj znajdziecie też informacje jak zrobić rozczyn ze świeżych drożdży
Przepis na domowe drożdże - składniki
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki jasnego niepasteryzowanego piwa
Przepis na domowe drożdże
1. Ziemniaki kroimy na małe kawałki, gotujemy do miękkości i blendujemy na papką z 1 łyżeczką cukru.
2. Do powstałej pasty dodajemy 2 łyżeczki niepasteryzowanego piwa i ponownie mieszamy
3. Przekładamy masę do słoika, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w temperaturze pokojowej. Drożdże będą gotowe po kilku dniach
Przepis pochodzi ze strony https://gazetakrakowska.pl/jak-zrobic-domowe-drozdze-prosty-i-szybki-przepis-na-drozdze-20420/ar/c11-14892573 Uszczegółowiłam ilość składników. Zamieszczone zdjęcie jest poglądowe.
Przepis na domowe drożdże
matko ja jestem totalnym beztalneciem kuchennyma le nawte bym nie pomyślałą, ze samemu można drożdże zrobić ;oO!
OdpowiedzUsuńJa też cały czas uczę się czegoś nowego :)
UsuńCzy ziemniaki mają być ciepłe, czy wystudzone przy ich blendpowaniu???
OdpowiedzUsuńBlendowałam ciepłe z dodatkiem cukru i kilku łyżek wody w której się gotowały. Po zblendowaniu i przestudzeniu dodałam piwo. Upiekłam dziś pierwszy chleb. Drożdże nie są jakoś super mocne, chleb nie wyrósł tak mocno, jak na tradycyjnych drożdżach, ale jest smaczny.
UsuńNa powierzchni tych domowych drożdży zrobił się taki jaśniejszy kożuszek Czy to normalne, czy trzeba zebrać i wrzucić?
OdpowiedzUsuńIle dni mają?
UsuńJak je można przechowywać?
OdpowiedzUsuńNajlepiej podzielone na porcje i zamrożone
Usuń