Kawa po kubańsku
Kawa po kubańsku
Przepis na espresso cafecito.
Kawa po kubańsku przepis na espresso cafecito. Kawa po kubańsku jest fantastycznym sposobem na powitanie weekendu. Słodka, kremowa pianka i mocne, aromatyczne espresso przeniosą Cię wprost na... słoneczną Florydę, do Miami. Tam kawę po kubańsku, tzw. cafecito kupisz w małych ventanillas (okienkach) na rogu niemal każdej ulicy. Kubańskie espresso tradycyjnie serwowane jest po obiedzie i stanowi świetną alternatywę dla deseru. Zamiast mleka do kawy dodaje się cukrową piankę nazywaną espuma lub espumita. Kawa po kubańsku jest zazwyczaj parzona w kawiarce, ale równie dobrze możesz przygotować ją w ekspresie do kawy albo po prostu zaparz swoją kawę, w taki sposób jak lubisz. Do przygotowania kubańskiego espresso nie używaj kawy rozpuszczalnej.Tutaj znajdziesz też inne przepisy na kawę
Kubańskie espresso z pianką
Kawa po kubańsku
na cztery porcje- drobno zmielona kawa - 3 łyżki stołowe lub więcej, w zależności od preferencji, najlepsza byłaby oczywiście kawa kubańska np. Cuba Serrano
- 450 ml wody
- 3-4 łyżki stołowe białego lub brązowego cukru
Kawa po kubańsku przepis
1. Zaparz kawę w kawiarce lub w zaparzaczu do kawy albo w ekspresie. Jeśli korzystasz z ekspresu, zaparz najpierw jedno espresso, pozostałe zaparzysz, kiedy pianka cukrowa będzie gotowa.
2. Cukier wsyp do wysokiego kubka o pojemności minimum 500 ml. Dodaj 1 łyżkę gorącej kawy i ubijaj rózgą lub łyżeczką, do chwili aż kryształki cukru prawie się rozpuszczą i powstanie jasny, gęsty krem. W razie potrzeby, jeśli masz problem z ubijaniem pianki, dodaj jeszcze pół łyżki świeżo zaparzonej kawy. Ta czynność nazywa się „kremowaniem cukru” i zajmie Ci około 2-3 minut.
3. Do pianki cukrowej wlej gorącą kawę i zamieszaj. Po chwili pianka wypłynie na wierzch.
4. Rozlej kubańskie espresso do filiżanek.
Ciekawostki o kawie w stylu kubańskim.
Cafecito znaną też jako cafe cubana, podobnie jak wiele doskonałych potraw i napojów wymyślono z biedy. Cukier ubity z niewielką ilością kawy miał imitować piankę (crema) charakterystyczną dla włoskiego espresso, na które przeciętny Kubańczyk nie mógł sobie pozwolić.Tę kawę podaje się w filiżankach do espresso lub w demitasse (w dosłownym tłumaczeniu "pół szklanki")Kawa po kubańsku jest znaczniej bardziej popularna w kubańskiej diasporze w Stanach Zjednoczonych, niż na samej Kubie.
Kawa po kubańsku
Piłabym! Szkoda, że nie mam ekspresu :(
OdpowiedzUsuńNie musisz parzyć jej w ekspresie, tak jak napisałam we wstępie - zaparz kawę w swój ulubiony sposób
UsuńTa cukrowa pianka brzmi ciekawie ☺
OdpowiedzUsuńI bardzo fajnie smakuje :)
UsuńKawy nie pijam, ale na Kubę lub Florydę z chęcią bym się przeniosła:)
OdpowiedzUsuńKawę piję nałogowo :) Kubę mogę serdecznie polecić, na Florydzie nigdy nie byłam i Stany Zjednoczone są na jednym z ostatnich miejsc w moich podróżniczych plabnach
UsuńBrzmi wybornie!
OdpowiedzUsuńA jeszcze lepiej smakuje :)
UsuńNie słyszałam jeszcze o kremoeaniu cukru. Muszę z ciekawości zrobić sobie kiedyś taką kawę. Jestem ciekawa czy różni się smakowo od tej z zwykłym cukrem
OdpowiedzUsuń