Kompot z rabarbaru
Kompot z rabarbaru
smaczny napój na lato.
Kompot z rabarbaru kocham ponad wszystko. No może z wyjątkiem męża, jeszcze by się obraził, że jakieś badyle są dla mnie ważniejsze od Niego. Słodko kwaskowy smaczny napój w różowym kolorze nierozłącznie kojarzy mi się z dzieciństwem i rewelacyjnie gasi pragnienia. A przy okazji kompot z rabarbaru może wyglądem udawać sok z pitai (smoczy owoc), jeśli chcesz zaszpanować przed nielubianymi sąsiadami.
Kompot rabarbarowy z zaledwie czterech składników: rabarbaru, cytryny, cukru i wanilii przygotujesz w pół godziny. I uwierz mi - warto go zrobić. A do popołudniowej kawy polecam szybkie ciasto na niedzielę.
Kompot z rabarbaru z miętą i lodem.
Kompot z rabarbaru
- 5-6 łodyg rabarbaru, to około 600-700 g
- 1,5 litra wody
- 4-5 łyżek cukru białego albo trzcinowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
- opcjonalnie 1-2 łyżki soku z cytryny albo obrany i pokrojony na plasterki 1 cm kawałek imbiru
- możesz też dodać 1 jabłko albo kilka truskawek
- do dekoracji: listki mięty, plasterki cytryny
Kompot z rabarbaru przepis
1. Odetnij tę część łodygi z której wyrastają liście i kocówkę, która rosła przy ziemi. Rabarbar umyj i pokrój na 2-3 cm kawałki. Nie musisz go obierać.
2. Do garnka wsyp cukier, dodaj rabarbar, ekstrakt waniliowy i wlej wodę.
3. Doprowadź na silnym ogniu do wrzenia. Po zagotowaniu zmniejsz płomień do minimum (jeśli chcesz dodać imbir, zrób to teraz). Gotuj pod przykryciem około 20-25 minut. Rabarbar w tym czasie się rozpadnie.
4. Wyłącz ogień i poczekaj, aż kompot trochę przestygnie.
5. Przecedź kompot rabarbarowy przez gęste sitko. Owoce przetrzyj łyżką, tak aby na sitku pozostały tylko skórki i włókna.
6. Jeśli chcesz, dodaj sok z cytryny i ewentualnie dosłódź do smaku
Przed dodaniem rabarbaru możesz skarmelizować cukier. Aby to zrobić do garnka wsyp cukier i podgrzewaj, aż się rozpuści i zacznie zmieniać kolor na brązowy. Zajmie to około 2-3 minut.
Dodaj pokrojony rabarbar i mieszając od czasu do czasu podgrzewaj przez kolejne 2-3 minuty. Rabarbar puści sok, a cukier zbije się w grudki i zacznie przyklejać się do łyżki. Nie przejmuj się tym. Wlej wodę i postępuj jak w przepisie powyżej - od punktu 3.
.
Kompot z rabarbaru z miętą i lodem świetnie gasi pragnienie w upalne lato, ale możesz go też podawać na ciepło.
Kompot z rabarbaru
Rabarbar to dzieciństwo.
OdpowiedzUsuńCudowny zimny kompot i ciasto z rabarbarem.
Wraca ogromna tęsknota za tymi czasami.
Za beztroskimi latami i cudownymi smakami.
Pozdrawiam-)
Irena-Hooltaye w podrózy
A ja jeszcze dodam, że imbir mi całkowicie wystarcza. Lód już niekoniecznie. Mięta czasami...
OdpowiedzUsuńRabarbar przypomina mi czasy dzieciństwa, muszę zrobić taki kompot :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam rabarbar w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Kojarzy mi się taki kompocik z babcią i dzieciństwem :) No i placek też lubię bardzo mniam
OdpowiedzUsuńKompotu z rabarbaru nigdy nie piłam. Chętnie wypróbuję przepis :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Nie pijam kompotów ale ten wygląda zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńPamiętam domowe placki z rabarbarem i kompot u babci! Smak dzieciństwa!
OdpowiedzUsuńUwielbiam rabarbar! W każdej postaci, nawet jako nutę zapachową w perfumach. Natomiast nigdy nie robiłam kompotu. Wydaje się dosyć łatwy do zrobienia, więc może, jak dostanę w sklepie rabarbar, to podejmę wyzwanie <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam rabarbar i taki kompot jest nieodłącznym elementem letni dni w moim domu. Polecam każdemu!
OdpowiedzUsuńPiękny ma kolor. W takie upały gasi super prgnienie. Uwielbiamy :-)
OdpowiedzUsuń