TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Młoda kapusta kiszona

sprawdzony przepis na kapustę kiszoną z marchewką i koperkiem.


Młoda kapusta kiszona z marchewką i koperkiem nie ma sobie równych. Jest fantastycznie chrupiąca i niesamowicie smaczna, a przy tym bardzo łatwa do zrobienia. Tak dobrej kapusty nie kupisz w żadnym sklepie, ale możesz zrobić ją sama. A właściwie to zrobimy ją razem, bo nasz ostatni słoiczek właśnie za chwilę trafi na stół.
Sprawdzony i niezawodny przepis na kiszoną kapustę wykorzystuję od wielu lat, młoda kapusta nie wymaga wielkiego zaangażowania, praktycznie kisi się sama. Wszystko czego potrzebujesz to świeże, młode warzywa, sól i nieco cierpliwości, aby kapusta nabrała smaku. To najlepsza ze wszystkich kiszonek, jakie jadłaś.

mloda-kapusta-kiszona
Domowa kapusta kiszona prosty przepis.

Młoda kapusta kiszona

  • około 1 kg główka młodej kapusty
  • 2-3 młode marchewki
  • 1 pęczek koperku, ale możesz dodać mniej
  • 1 łyżka stołowa soli niejodowanej na 1 kg kapusty
  • szklany słoik lub gliniany garnek o pojemności około1,5 litra 
  • talerzyk i kamień do obciążenia kapusty
Uwaga: Przygotowując kiszonki nie używaj soli jodowanej.

Młoda kapusta kiszona przepis

1. Kapustę obierz z wierzchnich ciemnozielonych lub uszkodzonych liści. Przekrój główkę na pół i wytnij głąb. Marchewki dokładnie wyszoruj, młodych marchewek nie musisz obierać. Ich skórka kryje w sobie bogactwo witamin.
2. Koperek umyj i posiekaj. Kapustę cienko poszatkuj, a marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W robocie kuchennym Magimix przygotowanie kapusty i marchewki zajmie Ci około 2 minut.
3. Warzywa i koperek przełóż do miski. Na każdy kilogram mieszanki dodaj 1 łyżkę soli, wymieszaj i odstaw na około 1-2 godziny. W tym czasie warzywa trochę zmiękną.
4. Talerzyk, kamień, tłuczek i słoik lub kamionkowy garnek wyparz wrzątkiem.
5. Przekładaj kapustę niewielkimi porcjami do słoja i mocno ubijaj tłuczkiem. Kiedy pierwsza warstwa pokryje się sokiem, włóż następną i znowu ubijaj, aż pokryje się sokiem. Powtarzaj czynność, aż cała kapusta znajdzie się w słoju i będzie pokryta sokiem. Nałóż talerzyk i obciąż kamieniem. albo drugim słoikiem wypełnionym wodą.
6. Gdyby okazało się, że soku jest zbyt mało i możesz dodać trochę wody z ogórków małosolnych.
7. Pozostaw słoik z kapustą na 3-4 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie powinna być już gotowa, ale nawet po dwóch dniach możesz spróbować.

mloda-kapusta-kiszona

Uwagi do przepisu

Warto raz dziennie przebić kapustę trzonkiem drewnianej łyżki do samego dna i ponownie ubić, aż pokryje się sokiem.
Jeśli przygotujesz większą porcję, to aby zatrzymać proces fermentacji przełóż kapustę do mniejszych, zakręcanych słoików, ubij i trzymaj w lodówce. Nigdy nie napełniaj słoików powyżej 3/4 wysokości, ponieważ w czasie fermentacji zawartość słoika zwiększy objętość na skutek wydzielania się dwutlenku węgla. Tak przygotowaną kapustę możesz przechowywać w lodówce około 2-3 tygodni.
Z młodej kiszonej kapusty możesz przygotować pyszną surówkę do obiadu albo kapuśniak. Świetnie też pasuje jako dodatek do hot-dogów i hamburgerów.

mloda-kapusta-kiszona
Poszatkowanie warzyw w robocie Magimix zajmie Ci 2 minuty.

Ciekawostki o kiszonej kapuście

Przepis na kiszoną kapustę ma swoje korzenie w Mongolii i Chinach, skąd dzięki Tatarom trafił do Europy i na dobre zadomowił się w kuchniach krajów Europy Środkowej i Wschodniej. W wielu regionach świata, m.in. w Stanach Zjednoczonych i w Niemczech odbywa się święto kiszonej kapusty. W Polsce święto kapusty jest organizowane w pierwszych dniach września, w Charsznicy.

mloda-kapusta-kiszona
Młoda kapusta kiszona

Komentarze

  1. O tak. Robiłam ostatnio z połowy główki, wyszedł słoiczek po majonezie, ale była przepyszna i w sumie zrobiłam z niej bigos... GENIALNY. Wiem, że lepiej na surowo, ale i bigos z dobrej kapusty lepszy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam młodą kiszoną kapustę. Można zrobić z niej tyle wspaniałych dań. Ah zrobiłaś mi smaka. Muszę dorwać gdzieś ją i właśnie może wykorzystam Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie.
    Robiłam tydzień temu. Kupiłam pyszną kapustę eko i młode warzywa.
    Jedliśmy prosto z garnka...

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiamy kiszoną kapustę, nie tylko młodą. Jak mój synek nie przepada za surówkami czy sałatkami (warzywa same zje), tak z kiszonej kapusty wciąga w ilościach ogromnych. Taką też chętnie zrobię, bo dużo jadamy.

    Tak tylko na marginesie powiem, to nie Tatarzy "przywieźli" kiszenie kapusty, a Mongołowie. Legenda o "Lajkoniku" mówiąca o Tatarach, tak naprawdę mówi o Mongołach. :D Serio, serio.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne, Warta ze wypróbowania A fakt że jest zrobione nie pierwszy raz zachęca Pozdrawiam Kasia ura franiszyn Luciano

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam tą młodą kapustkę. Robię ją prawie każdego dnia :) cieszę się że mamy taki przepis bo Norwegowie nie znają takiej kiszonej kapusty :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aż wstyd przyznać ale nie jadłam młodej kapusty kiszonej. Taką zwykłą to tak, ale takiej to nie. Aż mam ochotę spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Olu, doskonały pomysł. I wiesz co? Zaraz zadzwonię do męża z listą niezbędnych produktów i będę robić ☺️

    OdpowiedzUsuń
  9. Kiszę kapustę co roku, ale przyznam się, ze nigdy nie kisiłam młodej. Zapisuję wiec przepis i chętnie z niego skorzystam, przy uciesze własnej i całej rodziny. Kochamy kiszoną kapustę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow, jak to pięknie wygląda i na dodatek smakuje. Niestety nie mam obecnie składników, ale pewnie zrobię, przy kolejnej okazji. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Młodej jeszcze nie kisiłem

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda bosko. Kiedyś robiłam i była pyszna

    OdpowiedzUsuń
  13. Monika Torkowska21 maja 2020 21:16

    Nie jadłam takiego cuda rok! Z gotowanymi ziemniakami cudo

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo lubię kiszonki. Młoda kapustę kiedyś kisiłam, ale zapomniałam o niej zupełnie! Dziękuję za odświeżenie pamięci ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. No i coś dla mnie, uwielbiam!
    Kapustka, koperek, no place lizać.
    Zapach się po kompie rozchodzi!!!
    Pozdrawiam! :-)
    Irena -Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
  16. Pani Iwona Banach zrobiła bigos z kapusty 1sloik od majonezu dużo było tego bigosu ha hi hi

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam taką kapsutkę! Pyszności!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych