Szybki i prosty jabłecznik 12 łyżek
Szybki i prosty jabłecznik 12 łyżek
ciasto dla początkujących
Szybki i prosty jabłecznik 12 łyżek jest moim tajemnym sposobem na cukierniczy sukces w niespełna 10 minut (nie licząc czasu pieczenia). Nie znajdziecie tutaj żadnych wymyślnych składników ani wyszukanych technik kulinarnych, najprostszy przepis zawsze jest najlepszy. Do tego kilka pysznych Jabłek Grójeckich, chwilka pracy niezawodnym Magimix i najlepsze ciasto z jabłkami można wstawiać do piekarnika. Uwielbiam kiedy w całym domu pachnie jabłecznik albo pyszna szarlotka z budyniem.
W Internecie znajdziesz bardzo podobny przepis Magdy Gessler na szarlotkę Francuzki z 10 łyżek. Ja od wielu lat korzystałam ze starego włoskiego przepisu na tradycyjne ciasto 12 łyżek, ale dodałam do niego jabłka. To zresztą żadna nowość, Włosi taki wariant też pieką i właśnie z włoskiego bloga czerpałam inspirację.
Ciasto 12 łyżek ma jeszcze dwie zalety - nie potrzebujesz do niego wagi, a lista składników jest prosta do zapamiętania.
Włoskie ciasto 12 łyżek z jabłkami i cynamonem.
Szybki i prosty jabłecznik 12 łyżek
proporcje na tortownicę 22-24 cm- 3 Jabłka Grójeckie
- 3 małe jajka
- 12 czubatych łyżek mąki tortowej
- 12 łyżek cukru, ale możesz dodać tylko 10 jeżeli ma być mało słodkie
- 12 łyżek oleju słonecznikowego
- 12 łyżek mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cynamon lub cukier waniliowy do smaku
Szybki i prosty jabłecznik 12 łyżek przepis
1. Jabłka obierz i wydrąż gniazda nasienne. Dwa jabłka pokrój w niedużą w kostkę, a jedno w cienkie plasterki. Skrop jabłka sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.2. Do misy miksera wbij jajka, dodaj cukier i utrzyj na puszysty krem.
3. Nie przerywając ucierania dodaj 12 łyżek oleju, a następnie 12 łyżek o mleka.
4. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cukier waniliowy lub cynamon i ucieraj na jednolitą masę.
5. Kiedy masa będzie jednolita dodaj pokrojone w kostkę jabłka i wymieszaj szpatułką.
6. Formę do ciasta posmaruj masłem i oprósz mąką. Przelej ciasto i ułóż na wierzchu pokrojone w plasterki jabłko. Możesz je dodatkowo oprószyć cukrem wymieszanym z cynamonem.
7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka.
8. Upieczony jabłecznik wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Zimny można obsypać cukrem pudrem.
Szybki i prosty jabłecznik 12 łyżek
przepis z Magimix1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Formę do ciasta posmaruj masłem i oprósz mąką. Obierz jabłka i wydrąż gniazda nasienne.
2. Jedno jabłko poszatkuj na plasterki używając tarczy 4 mm.
3. Do misy głównej z założonym ostrzem uniwersalnym wbij jajka, dodaj olej, cukier i mleko i blenduj 30 sekund.
4. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier waniliowy lub cynamon i blenduj 30 sekund.
5. Dodaj pokrojona na duże kawałki dwa jabłka i pulsuj 3-4 razy.
6. Przelej ciasto do formy i ułóż na wierzchu pokrojone w plasterki jabłko. Możesz je dodatkowo oprószyć cukrem wymieszanym z cynamonem.
7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Szybki i prosty jabłecznik 12 łyżek
Jaka prosta zasada! <3
OdpowiedzUsuńProste przepisy są najlepsze :D
UsuńUwielbiam jabłeczniki :-)
OdpowiedzUsuńPonieważ jabłka dostępne są cały rok, można robić to ciasto, kiedy ma się ochotę.
Super przepis! Chociaż nie piekę, ten wydaje mi się prosty.
No a wynik końcowy to sama pychota!
Pozdrawiam :-)
Irena-Hooltaye w podróży
To jedno z najprostszych ciast, więc każdy będzie umiał je upiec :)
UsuńKolejny jabłecznik, który muszę jak najszybciej wypróbować. Dla mnie jest to najpyszniejsze ciasto pod słońcem i uwielbiam wszystkie jego wariacje kulinarne :)
OdpowiedzUsuńCzaseami się zastanawiam co lepsze - jabłecznik czy szarlotka :)
UsuńRobiłam bez jabłek i było pyszne, ale po dniu opadało i trochę się zakalcowało, właśnie myślałam, czy by czegoś na to nie położyć. Ciasto przepyszne i wychodzi, a jeżeli MNIE wychodzi to znaczy jest genialne i łatwe.
OdpowiedzUsuńTak, po jednym dniu lekko opada. Czasami dodaję do tego ciasta serek i też super smakuje
UsuńNaprawdę fajny przepis i prosty do zapamiętania :) Z chęcią spróbuję :D
OdpowiedzUsuńDaj znać, jak Ci wyszło :)
UsuńCiasto 12 łyżek to słynny patent włoskich cukierników. Tylko w nim jest serek i oliwa.
OdpowiedzUsuńZ jabłkami to pewnie typowy jabłecznik. Wygląda bardzo smacznie, lubię takie jabłkowe ciasta. Tylko powiedz mi, że nie czuć w nim oleju...
Nie wyczuwa się w nim oleju, jest bardzo wilgotne. Użyłam troszkę za małej formy, więc musiałam dłużej dopiekać.
UsuńBędę się powtarzać ale jabłecznik i szarlotka to moje ulubione ciasta :) przepis zabieram, bo się przyda. Ostatnio mój mąż o 21.15 roił pierwszy raz w życiu jabłecznik takie miał parcie :) wyszedł mu niesamowicie smaczny także tym razem Twój przepis mu podrzucę :)
OdpowiedzUsuńU nas także jabłeczniki i szarlotki to ulubione ciasta mojego męża
UsuńCiekawy przepis wart zapisania. Kradnę więc i w weekend wypróbuję. Będzie wyżerka!
OdpowiedzUsuńSmacznego Małgosiu :)
UsuńFajna zasada, coś dla mnie, lubię kodowac przepisy w głowie. Wydrukuję go sobie jutro. Mam akurat wszystko. Pójdzie szybko.
OdpowiedzUsuńTego przepisu nie da się zapomnieć :)
UsuńProsto i smacznie. Takie przepisy są najlepsze!
OdpowiedzUsuńW pełni się z Tobą zgadzam
UsuńPrzepis idealny dla mnie, bo lubię proste i szybkie. I zasada idealna do zapamiętania. Zrobię z dziećmi przy najbliższej okazji. :D
OdpowiedzUsuńPamiętaj o odpowiedniej średnicy tortownicy, jak weźmiesz za małą to będziesz zmuszona dopiekać, tak jak ja tym razem
UsuńSzarlotkę toja mogę zawsze i wszędzie... ☺️ Jestem ciekawa tego ciasta. I bez serka robiłaś?
OdpowiedzUsuńTak, tym razem to wersja bez serka
UsuńJak prosto - jestem zachwycona. Bardzo smacznie wygląda, jest bardzo smaczna :) Jabłeczniki bardzo lubimy, cieszę się, ze mam kolejny przepis do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie Ci smakowało
UsuńBoski przepis! 😍chetnie wypróbuję! U Nas króluje ciasto "szklankowe" i "pojemniczkowe" - mam takie swoje ekspresowe patenty, które zawsze dobrze wychodzą 😊
OdpowiedzUsuńNa blogu są tez dwa przepisy na ciasto "kubeczkowe"> Ciekawa jestem, czy je znasz
UsuńCzy można to upiec w formie na babkę? wtedy trzeba jabłka położyć na spód?
OdpowiedzUsuńMyślę, że można, chociaż nigdy nie piekłam w formie na babkę
Usuńspróbuję i napiszę jak wyszło ;)
UsuńUpiekłam i wyszło bardzo dobre
UsuńRewelacyjne ciasto!!!
OdpowiedzUsuńJest fajne z rabarbarem, malinami i truskawkami. Każda wersja super
OdpowiedzUsuń