TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Szybkie i dobre ciasto marchewkowe

Szybkie i dobre ciasto marchewkowe – klasyczne ciasto marchewkowe prezydenta George'a Washingtona

Szybkie i dobre ciasto marchewkowe – ten prosty przepis na ciasto marchewkowe z czasów George'a Washingtona zawojował świat i doczekał się setek różnych wariantów. I wcale mnie to nie dziwi. Kawałka przepysznego ciasta marchewkowego nikt nie odmówi. To wilgotne ciasto marchewkowe jest niesamowicie miękkie i bardzo aromatyczne. Po prostu pycha. Naszym zdaniem, to najlepsze ciasto marchewkowe, jakie można upiec jesienią. Jedyną wadą jest tarcie marchewki, ale jeżeli korzystasz z dobrego robota kuchennego, to zrobisz to błyskawicznie.

Takie klasyczne ciasto marchewkowe jest idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. W  kultowej amerykańskiej restauracji Fraunces Tavern było przygotowywane z gotowanej marchewki. Podawano je na ciepło z bitą śmietaną, ale tym razem dodałam lukier, a smażona skórka pomarańczowa postawiła przysłowiową kropkę nad i.

szybkie-i-dobre-ciasto-marchewkowe
Prosty przepis na ciasto marchewkowe z czasów George'a Washingtona. Pyszne, aromatyczne ciasto marchewkowe doskonale pasuje na każdą okazję.

Szybkie ciasto marchewkowe – najlepsze ciasto marchewkowe prezydenta George'a Washingtona

Proporcje na tortownicę o średnicy 22-24 cm lub keksówkę o wymiarach 30x10 cm

  • 2 szklanki mąki pszennej, tortowej albo uniwersalnej
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • duża szczypta soli 
  • 2 szklanki startej marchewki
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki (180 ml) oleju rzepakowego
  • 4 małe albo 3 duże jajka, polecamy serdecznie jajka z Gospodarstwa Tomasza Majdy, można je zamówić z wysyłką na: https://kurczakpastwiskowy.pl/produkt/jajka-ekologiczne-60-sztuk/
  • opcjonalnie bardzo drobno posiekane orzechy włoskie i garść rodzynek.

szybkie-i-dobre-ciasto-marchewkowe
Pyszne ciasto marchewkowe przepis, który pozwala na kreatywność w kuchni, możesz do niego dodać swoje ulubione przyprawy i dodatki.

Szybkie i dobre ciasto marchewkowe – jak zrobić ciasto marchewkowe krok po kroku? Sprawdzony przepis

Nasz prosty przepis na ciasto marchewkowe zachwyci smakiem całą rodzinę i jest idealny dla początkujących w kuchni. To aromatyczne ciasto marchewkowe doskonale smakuje z dodatkiem rodzynek i orzechów włoskich.

Przygotuj składniki. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach lub w malakserze z tarczą do ścierania na drobne wiórki.

Przygotuj formę do ciasta i piekarnik. Wyłóż formę papierem do pieczenia. Jeśli używasz tortownicy, to boki posmaruj cieniutko masłem i obsyp mąką krupczatką lub tartą bułką, a papierem wyłóż tylko dno formy. Piekarnik nagrzej do temperatury 175 stopni, grzałka góra – dół.

Zrób ciasto. W jednej misce dokładnie wymieszaj ze sobą suche składniki (mąkę, cukier, sól, cynamon, proszek do pieczenia i sodę), a w drugiej jajka i olej. Połącz zawartość obu misek i krótko zmiksuj ciasto na jednolitą masę, tak aby nie było grudek. Dodaj startą marchew i wymieszaj szpatułką. Razem z marchewką możesz dodać drobno posiekane orzechy włoskie.

Upiecz najlepsze ciasto marchewkowe. Przelej ciasto do przygotowanej wcześniej formy do pieczenia. Piecz około 50-60 minut lub do tzw. suchego patyczka w temperaturze 175 stopni, grzałka góra – dół.

10 minut po upieczeniu wyjmij ciasto na kratkę do studzenia.  Podawaj na ciepło z bitą śmietaną lub na zimno ozdobione lukrem. Można też posypać ciasto marchewkowe cukrem pudrem.

Udostępnij przepis na przepyszne ciasto marchewkowe

Spodobał Ci się nasz prosty przepis na ciasto marchewkowe? Zostaw komentarz i podziel się nim w mediach społecznościowych, oznaczając nas tagiem @Czteryfajery na Instagramie lub Facebooku. Chętnie dowiemy się, jakie jest Twoje ulubione szybkie ciasto na weekend.

szybkie-i-dobre-ciasto-marchewkowe

Ciasto marchewkowe przepis w pytaniach i odpowiedziach

Chcesz przygotować przepyszne ciasto marchewkowe, ale masz kilka pytań? Oto odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania, które pomogą Ci upiec idealny wypiek!

Jak zetrzeć marchewkę?

Marchewkowe przepisy na ciasta zdobywają coraz większą popularność wśród miłośników zdrowych wypieków, Do pieczenia ciasta marchewkowego nie potrzebujesz super sprzętu kuchennego. Marchewkę możesz zetrzeć na zwykłej ręcznej tarce. Jeśli masz malakser z tarczą do drobnych wiórków, to z pewnością przyśpieszy to przygotowanie przepysznego ciasta marchewkowego.

Marchewka nie tylko wzbogaca smak wielu potraw, ale także pozwala przygotować pyszne i zdrowe ciasto marchewkowe.

szybkie-i-dobre-ciasto-marchewkowe

Co zrobić, jeśli ciasto marchewkowe opada?

Nawet najlepszy przepis nie uchroni nas od wpadek w kuchni, dlatego warto być przygotowanym na niespodzianki. Żeby zminimalizować ryzyko opadania jakiegokolwiek ciasta, warto przestrzegać kilku podstawowych zasad.

Nie mieszaj zbyt długo ani zbyt energicznie. Po połączeniu suchych składników z mokrymi mieszaj je tylko do chwili, aż masa będzie gładka i bez grudek. Zbyt energiczne lub długi mieszanie wprowadza do masy nadmiar powietrza, co skutkuje szybkim wyrośnięciem ciasta, a następnie opadnięciem i powstaniem zakalca.

W przypadku klasycznego ciasta marchewkowego najlepiej jest delikatnie wymieszać masę za pomocą szpatułki lub rózgi kuchennej, ograniczając czas mieszania do minimum, tak aby składniki się połączyły.

Mieszaj w jednym kierunku. Gluten zawarty w mące ma formę włókien, a mieszanie w różnych kierunkach może je zrywać.

Pamiętaj, że nawet najlepszy przepis sprawdzony przez wiele osób, może zawieść, jeśli składniki nie będą świeże. 

Jak ozdobić ciasto marchewkowe?

Zdrowe ciasto marchewkowe jest niezwykle wszechstronne. Możesz je podać z kremowym serkiem na wierzchu, polane lukrem albo oprószone cukrem pudrem. Najlepsze ciasto marchewkowe doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie sprawdzi się jako deser po obiedzie, słodka przekąska do kawy czy poczęstunek dla niespodziewanych gości.

Jak przechowywać ciasto marchewkowe?

Jeśli ciasto nie zawiera kremu na bazie serka czy innych łatwo psujących się dodatków, można pozostawić je w temperaturze pokojowej. Wystarczy owinąć je szczelnie folią spożywczą lub umieścić w szczelnym pojemniku, co zapobiegnie wysychaniu i przenikaniu obcych zapachów. Ciasto z kremem najlepiej przechowywać je w lodówce.

Ciasto marchewkowe doskonale nadaje się również do mrożenia. Po wystudzeniu można pokroić je na porcje, owinąć każdą z nich folią spożywczą i umieścić w zamrażarce.

Ciasto marchewkowe przepis, który nigdy nie zawodzi

W dzisiejszym zabieganym świecie klasyczne ciasto marchewkowe to idealne rozwiązanie dla każdego, kto lubi domowe wypieki, ale nie ma czas na spędzanie długich godzin w kuchni. Ciasto marchewkowe zachwyci smakiem i poprawi nastrój. Wystarczy kilka podstawowych produktów, odrobina chęci i już po chwili można cieszyć się aromatycznym wypiekiem. To idealny pomysł na zaskoczenie gości lub przygotowanie czegoś pysznego na podwieczorek. Ten prosty przepis na ciasto marchewkowe jest tak łatwy, że nawet dzieci mogą pomóc w jego przygotowaniu.

szybkie-i-dobre-ciasto-marchewkowe

Inne proste przepisy na dobre ciasto marchewkowe

Szybkie i dobre ciasto marchewkowe to prawdziwy skarb w każdej kuchni. Łączy w sobie prostotę, zdrowe składniki i mnóstwo radości. Niech to zdrowe ciasto marchewkowe stanie się jednym z waszych ulubionych sprawdzonych przepisów i wypełnia dom zapachem i smakiem. Przepisy na dobre ciasto marchewkowe mogą być różne, ale jedno jest pewne – nawet najpyszniejsze ciasto marchewkowe jest bardzo proste do zrobienia.

Ciasto z tartą marchewką to klasyk, który zawsze zachwyca smakiem i aromatem korzennych przypraw. Jeśli masz ochotę upiec ten smakołyk, przygotowaliśmy dla Ciebie kilka przepisów.

Przepisy na dobre ciasto marchewkowe  

Korzenne ciasto marchewkowe – bardzo aromatyczne i pyszne ciasto z lukrem kawowym.

Ciasto marchewkowo jabłkowe – przepis na ciasto z pulpy z wyciskarki do soków.


Dobre i wilgotne ciasto marchewkowe – informacje dla ciekawskich

Przeglądając receptury na ciasta amerykańskie z tamtego okresu, przestaję się dziwić pladze otyłości wśród Amerykanów. W oryginalnym sprawdzonym przepisie, który cytuję za  Molly O'Neill, są aż dwie szklanki cukru. Nie lubię przesłodzonych ciast, dlatego zmniejszyłam ilość cukru o połowę, więc jeśli szukasz czegoś słodkiego i zdrowego jednocześnie, ten prosty przepis na ciasto marchewkowe będzie doskonałym wyborem.

W XVIII wieku nie znano proszku do pieczenia (został wynaleziony dopiero w 1856 roku). Tutaj także wprowadziłam zmiany, zamiast 2 łyżeczek sody dodałam 1 łyżeczkę sody i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Użyłam robota kuchennego, zamiast mieszać ciasto ręcznie, ale możecie je przygotować tak, jak podaje Molly O'Neill:

W średniej misce wymieszaj mąkę, cynamon, sodę i sól. W dużej misce połącz olej, cukier, jajka i startą marchewkę i dobrze wymieszaj. Dodaj mieszaninę mąki i mieszaj, do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelej ciasto do formy i piecz około 1 godziny w temperaturze 175 stopni.

W książce kucharskiej New York Cookbook, jej autorka Molly O'Neill wspomina, że to przepyszne ciasto marchewkowe jadał w swojej kwaterze głównej Fraunces Tavern (obecnie mieści się tam muzeum i restauracja), późniejszy prezydent Stanów Zjednoczonych George Washington. Miało to miejsce także 25 listopada 1783 roku podczas uroczystego bankietu, który odbył się z okazji zakończenia wojny o niepodległość i wycofania się armii brytyjskiej z Nowego Jorku. George Washington był jednym z ojców – założycieli i pierwszym prezydentem Stanów Zjednoczonych. Dowodził armią amerykańską w wojnie o niepodległość.

Szybkie i dobre ciasto marchewkowe.

Komentarze

  1. Jeden z nielicznych przepsiów na marchewkowe, w którym nie ma orzechów. Przepisy z orzechami od razu odrzucam...
    Chyba to ostatni dzwonek, aby je upiec, bo zaraz będzie tylko młoda marchew.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marchewka niestety jest już dość sucha, jeśli ciasto wyszłoby zbyt gęste dodaj zmiksowane jabłko

      Usuń
  2. Smaczne i szybkie ciacho, takie lubię! A najbardziej za dodatek smażonej skórki pomarańczy - pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam ciasta marchewkowego, więc chętnie spróbuję. Zapisuję przepis i niedługo wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wieki nie robiłam - dziękuje za inspiracje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A jakby zamiast cukru dodać miodu albo syropu klonowego?

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto marchewkowe bardzo kojarzy mi się z amerykańską kulturą, ale przyznam, że może być bardzo smaczne 😊

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych