Chlebek odrywany kawowo pomarańczowy
Chlebek odrywany kawowo pomarańczowy
Chleb śniadaniowy na słodko.
Chlebek odrywany kawowo pomarańczowy przepis na chleb śniadaniowy na słodko. Chlebek odrywany kawowo pomarańczowy jest delikatny jak najlepsza chałka, bardzo puszysty i obłędnie smaczny. Idealny na śniadanie, podwieczorek albo kolację na słodko. Chlebek odrywany kawowo pomarańczowy najlepiej smakuje z masłem i konfiturą pomarańczową albo z miodem. Ten chleb śniadaniowy na słodko to po prostu niebo w gębie. U nas znika błyskawicznie, objadamy się nim bez umiaru, w nosie mając wszystkie diety i liczenie kalorii.
Chleb rwaniec z kawą i pomarańczami przepis na chleb śniadaniowy na słodko.
Połączenie aromatycznej kawy i pomarańczy sprawdza się zawsze. Jeśli masz taką możliwość użyj kawy świeżo palonej z dobrej palarni. W naszym przypadku to zazwyczaj El Salvador le Mayada czyli 100% arabica o wyraźnie czekoladowej nucie, ale wybierz taką, która Tobie najbardziej odpowiada.
Przepis na chlebek odrywany na słodko jest banalnie prosty, poradzisz z nim sobie bez problemu. Pamiętaj, aby zaczyn nastawić na minimum 8 godzin przed przygotowaniem chleba i pod żadnym pozorem nie wstawiaj go do lodówki. Zaczyn na chleb rwaniec z kawą i pomarańczami możesz nastawić na noc albo rano przed wyjściem do pracy. Taka powolna fermentacja sprawia, że chlebek jest lekkostrawny, dużo smaczniejszy niż chleby pieczone "na szybko" i co najważniejsze dłużej zachowa świeżość.
2. W dniu pieczenia przygotuj ciasto: do zaczynu dodaj wszystkie składniki ciasta z wyjątkiem konfitury pomarańczowej. Zagniataj ręcznie lub mikserem, aż powstanie miękkie, gładkie ciasto. Zajmie to około 10-12 minut w mikserze lub około 1 minuty w robocie kuchennym Magimix. Ciasto będzie bardzo miękkie i bezpośrednio po wyrobieniu będzie wyglądało jak na zdjęciu poniżej.
3. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60-90 minut. Możesz je wstawić do nagrzanego do 30 stopni i wyłączonego piekarnika.
4. Formę, w której będziesz piekła chlebek odrywany kawowo pomarańczowy wyłóż papierem do pieczenia.
5. Wyrośnięte ciasto przełóż n podsypaną mąką stolnicę. Ciasto będzie miękkie, klejące. Wyrabiaj przez chwilę ręcznie, podsypując w razie potrzeby niewielką ilością mąki.
6. Z ciasta odrywaj niewielkie kawałki, mniej więcej wielkości dużej moreli. Każdy kawałek rozpłaszcz dość mocno w dłoniach, na środku rozsmaruj niewielką ilość konfitury pomarańczowej i sklej ze sobą boki ciasta, tak aby konfitura nie wypływała na zewnątrz.
7. Kulki ciasta ułóż w formie do pieczenia, Nie muszą być równo ułożone. Przykryj ściereczką i odstaw na 45 -60 minut do wyrośnięcia.
8. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni, grzałka góra dół.
9. Ustaw ciasto na 2 od dołu półce piekarnika i piecz słodki chleb śniadaniowy przez około 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Połączenie aromatycznej kawy i pomarańczy sprawdza się zawsze. Jeśli masz taką możliwość użyj kawy świeżo palonej z dobrej palarni. W naszym przypadku to zazwyczaj El Salvador le Mayada czyli 100% arabica o wyraźnie czekoladowej nucie, ale wybierz taką, która Tobie najbardziej odpowiada.
Przepis na chlebek odrywany na słodko jest banalnie prosty, poradzisz z nim sobie bez problemu. Pamiętaj, aby zaczyn nastawić na minimum 8 godzin przed przygotowaniem chleba i pod żadnym pozorem nie wstawiaj go do lodówki. Zaczyn na chleb rwaniec z kawą i pomarańczami możesz nastawić na noc albo rano przed wyjściem do pracy. Taka powolna fermentacja sprawia, że chlebek jest lekkostrawny, dużo smaczniejszy niż chleby pieczone "na szybko" i co najważniejsze dłużej zachowa świeżość.
Chlebek odrywany kawowo pomarańczowy
proporcje na foremkę o wymiarach 23 x 15 cmZaczyn na chleb odrywany kawowo pomarańczowy
przygotuj dzień przed pieczeniem- 90 g mąki pszennej tortowej (typ 450) albo uniwersalnej (typ 500)
- 1/4 łyżeczki suchych drożdży,
- 75 ml zimnej wody
Chlebek odrywany kawowo pomarańczowy
przygotuj w dniu pieczenia- cały zaczyn
- 230 g mąki pszennej, takiej samej jak do zaczynu
- 70 g mąki orkiszowej typ od 450 do maksymalnie typ 550, nie używaj mąki wyższego typu
- 2 łyżki kakao
- 60 ml świeżo zaparzonej i wystudzonej naturalnej kawy
- 2 jajka
- 60 g oleju
- 1 łyżka stołowa suchych drożdży
- szczypta soli
- 75 g cukru
- 3-4 łyżki konfitury albo marmolady pomarańczowej, możesz ją przygotować sama - tutaj znajdziesz przepis Konfitura z pomarańczy bez żelatyny
Chlebek odrywany kawowo pomarańczowy przepis
1. Dzień przed pieczeniem przygotuj zaczyn: połącz wszystkie składniki zaczynu w misce miksera. Wystarczy, że wymieszasz je łyżką. Powstanie dość gęsta papka. Przykryj ją ściereczką i pozostaw na kuchennym blacie na 8 do maksymalnie 12 godzin.2. W dniu pieczenia przygotuj ciasto: do zaczynu dodaj wszystkie składniki ciasta z wyjątkiem konfitury pomarańczowej. Zagniataj ręcznie lub mikserem, aż powstanie miękkie, gładkie ciasto. Zajmie to około 10-12 minut w mikserze lub około 1 minuty w robocie kuchennym Magimix. Ciasto będzie bardzo miękkie i bezpośrednio po wyrobieniu będzie wyglądało jak na zdjęciu poniżej.
3. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60-90 minut. Możesz je wstawić do nagrzanego do 30 stopni i wyłączonego piekarnika.
4. Formę, w której będziesz piekła chlebek odrywany kawowo pomarańczowy wyłóż papierem do pieczenia.
5. Wyrośnięte ciasto przełóż n podsypaną mąką stolnicę. Ciasto będzie miękkie, klejące. Wyrabiaj przez chwilę ręcznie, podsypując w razie potrzeby niewielką ilością mąki.
6. Z ciasta odrywaj niewielkie kawałki, mniej więcej wielkości dużej moreli. Każdy kawałek rozpłaszcz dość mocno w dłoniach, na środku rozsmaruj niewielką ilość konfitury pomarańczowej i sklej ze sobą boki ciasta, tak aby konfitura nie wypływała na zewnątrz.
7. Kulki ciasta ułóż w formie do pieczenia, Nie muszą być równo ułożone. Przykryj ściereczką i odstaw na 45 -60 minut do wyrośnięcia.
8. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni, grzałka góra dół.
9. Ustaw ciasto na 2 od dołu półce piekarnika i piecz słodki chleb śniadaniowy przez około 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Chlebek odrywany kawowo pomarańczowy
wygląda bardzo apetycznie, nie próbowałam jeszcze takiego przepisu, ale na pewno spróbuję :-)
OdpowiedzUsuńNie miałaś szans go wypróbować, bo wymyśliłam go dwa dni temu :)
UsuńCiekawy przepis, może spróbuję ;)
OdpowiedzUsuńDaj znać jak Ci smakował :)
UsuńA jak postąpić w przypadku świeżych drożdzy?
OdpowiedzUsuńDrożdże do zaczynu rozpuścić w wodzie, dodać mąkę i wymieszać i pozostawić na noc. Drożdże do ciasta rozcieram z łyżeczką cukru, aż zrobią się płynne. Dodaję wodę i 2 łyżki mąki (z tych składników, które przygotowałam sobie na ciasto i kawę). Rozcieram łyżeczką, aby nie było grudek, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 20 minut do wyrośnięcia
UsuńCudo, wygląda obłędnie, a jak mówisz, że tak smakuje, to wierzę.
OdpowiedzUsuńŻe też ja jestem taka piekarnicza ciamajda, ten chleb mnie tak kusi, że może spróbuję mojego marnego talentu.
Na zdjęciu pychota!
Pozdrawiam!
Irena-Hooltaye w podróży
To bardzo prosty chleb, chociaż ciasto jest miękkie i klei się do rąk
UsuńZapowiada się pysznie :) bardzo lubię drożdżowe ciasto, więc to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńTo coś pośredniego między ciastem a chlebem. Najbardziej przypomina chałkę
UsuńZ chęcią bym oderwała!
OdpowiedzUsuńPołączenie kawy i pomarańczy bardzo lubię.
W takim razie czekam na Twój wypiek :)
UsuńOstatnio ciasto drożdżowe zaczęło mi wychodzić więc to będzie następne, musi być genialne, najpierw muszę tylko zdobyć konfiturę pomarańczową, bo takiej nie mam. Czyli w niedzielę piekę ka nic !
OdpowiedzUsuńDaj znać jak Ci smakował :)
UsuńNigdy nie robiłam takiego chlebka :D Aż chce się urwać kawałek i spróbować
OdpowiedzUsuńZapraszam do nas, właśnie upiekłam kolejny
Usuńo jakie połączenie wow, aż chce go spróbować, coś niesamowitego
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszamy :D
UsuńOlu, na Twoich zdjęciach nawet surowe ciasto w misie wygląda cudnie :)))
OdpowiedzUsuńChlebek prezentuje się bardzo apetycznie :)
Pozdrawiam ciepło, Agness:)
Dziękuję Agnieszko :)
UsuńNa pewno jest pyszny i gryzła bym chętnie :)) ale nie mam ręki do drożdży xd
OdpowiedzUsuńBeatka - ten chleb zawsze się udaje.
UsuńZjadłabym. I to nie jeden kawałek, i nie dwa. Wciągnęłabym błyskawicznie wielką porcję!
OdpowiedzUsuńCzęstuj się ile dusza zapragnie, właśnie wyjęłam z piekarnika :)
UsuńUwielbiam takie przepisy tylko żałuję że nie mam czasu na ich testowanie :) zacznę je drukować i na starość będę tylko piekła , gotowała i jadła :) kolejnym ciekawym przepisem mnie zaskoczyłaś :) bardzo dziękuję :)
OdpowiedzUsuńDobry pomysł :)
UsuńPowiem Ci Olu, że wygląda super. Połączenie kawy i pomarańczy jest genialne. Koniecznie do wypróbowania ☺️
OdpowiedzUsuńKiedy będziesz piekła?
UsuńŚwietnie się prezentuje, połączenie smaków pomarańczy i kawy - genialne, zapowiada się bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńKawa i pomarańcze to bardzo zgrany duet
UsuńWoow super wygląda. Ciekawe jak smakuje 🤔
OdpowiedzUsuńJak chałka kawowa i konfiturą pomarańczową :)
UsuńMniam, aż zaśliniłam monitor. <3 Koniecznie zrobię, tylko nie mam konfitury z pomarańczy. Ale nie ma tego złego, będzie okazja, to kupię. Uwielbiam odrywane chlebki.
OdpowiedzUsuńMam tylko pytanie, na taką ilosć suchych drożdży ile powinno być świeżych?
1 łyżka stołowa suchych drożdży to około 30 g świeżych
UsuńNigdy o takim nie słyszałam. Ciekawe jak smakuje.
OdpowiedzUsuńUpiecz i się przekonaj :)
UsuńPrezentuje się bardzo smakowicie :D Chętnie wypróbuję przepis :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Bardzo lubie piec, ale przyznam,ze w lecie w trakcie gorących dni, nie mam ochoty na przygotowywanie ciast z kremem. Są dla mnie zbyt ciężkie oraz zbyt slodkie Wolę proste przepisy na ciasta bez kremu. Szczególnie, że nie przepadam za spędzaniem czasu w swojej kuchni ale wolę spedzac go na tarasie w ogródku.
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo mi się podoba, lubię tego typu połączenia smakowe, tak wiec postaram się na dniach przygotować takie jedzonko.
Bardzo dziekuję za inspirację :)