Herbata ze świeżej mięty
Herbata ze świeżej mięty
najlepsza herbata miętowa na lato.
Herbata ze świeżej mięty z cytryną i miodem smakuje równie magicznie, jak wygląda. Słodko - kwaskowy napój z delikatną pikantną nutą wypity w upalny dzień doskonale schładza organizm. To zupełnie inny smak i aromat, niż kupowana w marketach herbata z suszonej mięty.
Zapewne wiesz, że herbata zrobiona ze świeżych ziół jest znacznie lepsza i zdrowsza niż słodkie soki, wody smakowe czy napoje gazowane. Już choćby z tego względu warto samodzielnie przygotować aromatyczną herbatę z mięty.
Równie dobrym napojem na lato jest zdrowa woda z truskawkami, cytryną i miętą
Domowa herbata ze świeżej mięty świetnie gasi pragnienie.
Ps. Ilekroć na naszym blogu pojawiają się szklaneczki tulipanki,
dostajemy od Was wiele pytań gdzie można je kupić. Te szklaneczki, które
widzicie na zdjęciach oraz łyżeczki z motywem tulipana zostały kupione
przez Internet na stronie www.tureckisklep.pl
Herbata ze świeżej mięty właściwości
Herbata miętowa z cytryną po turecku nazywa się nane-limon, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza "miętowa cytryna". To najbardziej orzeźwiająca ze wszystkich znanych mi herbat ziołowych.
Herbata ze świeżej mięty ma działanie oczyszczające organizm, wzmacnia układ odpornościowy i łagodzi stres. Pomaga także łagodzić bóle głowy, nudności, biegunkę i wymioty oraz cały szereg innych dolegliwości żołądkowych. Picie herbaty z mięty zaleca się także kobietom w ciąży.
Możesz ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno z kostkami lodu, w każdej postaci smakuje wyśmienicie. Do przygotowania herbaty z liści świeżej mięty odpowiednie będą wszystkie gatunki tej rośliny.
Możesz ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno z kostkami lodu, w każdej postaci smakuje wyśmienicie. Do przygotowania herbaty z liści świeżej mięty odpowiednie będą wszystkie gatunki tej rośliny.
Herbata ze świeżej mięty
- około 12-16 listków świeżej mięty na szklankę
- po 1 łyżce soku z cytryny na szklankę
- po 1 plasterku cytryny na szklankę
- wrząca woda
- opcjonalnie miód lub cukier do smaku
Herbata ze świeżej mięty przepis
1. Do szklanek włóż umyte liście mięty.
2. Zalej miętę wrzątkiem, przykryj szklanki spodeczkami i odstaw na 10-15 minut do zaparzenia.
3. Dodaj plasterek cytryny, sok z cytryny i ewentualnie miód lub cukier. Wymieszaj i delektuj się smakiem
Herbatę miętową ze świeżej mięty możesz pozostawić do całkowitego wystudzenia i podawać na zimno z lodem.
2. Zalej miętę wrzątkiem, przykryj szklanki spodeczkami i odstaw na 10-15 minut do zaparzenia.
3. Dodaj plasterek cytryny, sok z cytryny i ewentualnie miód lub cukier. Wymieszaj i delektuj się smakiem
Herbatę miętową ze świeżej mięty możesz pozostawić do całkowitego wystudzenia i podawać na zimno z lodem.
To jest ciekawe jak substancje drażniące, ostre (pieprz - piepryna, imbir - gingerole i szogaole, chilli - kapsaicyna) powodują ochłodzenie w czasie upałów. Poprzez wrażenie gorąca powodują, iż człowiek zwiększa pocenie się, co ochładza ciało. Z miętą jest trochę inaczej, bo mentol wpływa na receptory, na które wpływają też chłodne napoje i lody; przesyła to sygnał do mózgu, iż "język jest zimny" co powoduje takie uczucie. Reasumując ostre przyprawy realnie ochładzają, mięta daje takie wrażenie ;)
OdpowiedzUsuńChętnie wykorzystam przepis, bo miętę uwielbiam i fantastycznie odświeża w upalne dni
OdpowiedzUsuńBardzo lubię też połaczenie mięty, cytryny i imbiru, choć na lato... może to nie być idealny wybór :D
OdpowiedzUsuńjeszcze dziś zaparzę, w tym roku mam urodzaj mięty w ogródku
OdpowiedzUsuńMam całą donicę mięty i ciągle ją parzę, wykorzystuję ją też do lemoniady, wody smakowej...
OdpowiedzUsuńO tej porze roku w moim domu pije się zawsze na zimno miętę i melisę. Pycha!
OdpowiedzUsuńW Maroku sie kiedyś taką herbatą raczyłem, z tym że ta marokańska jest do tego słodka jak ulepek, a twoje na szczęście nie.
OdpowiedzUsuńLubię miętę, ale moja połówka nie lubi, a szkoda :-)
OdpowiedzUsuńSuper smak, zapach... uwielbiam taką herbatkę a jak pomyślę, że odrobinę przyspiesza przemianę materii i odchudza to już całkiem ją kocham:P
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny wpis, z przyjemnością przygotuję sobie wodę z cytryną z Twojego przepisu. Z miodem nigdy wcześniej nie próbowałam. Miętę i cytrynę lubię, więc trzeba pójść o krok dalej :).
OdpowiedzUsuńmniami
OdpowiedzUsuńPiję całe lato - ostudzona, pyszna!
OdpowiedzUsuńRewelacyjna jest te herbatka! Jedna z moich ulubionych! Świetnie orzeźwia i fajnie działa na żołądek! :)
OdpowiedzUsuńcudownie wygląda, a ze i herbata (ogólnie) i mięta to moje ulubione napoje to na pewno sięgnę po przepis :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam taką herbatę
OdpowiedzUsuńSuper przepis, muszę wypróbować
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń