Kawa krówkowa
Kawa krówkowa
Aromatyczna kawa z kajmakiem
Kawa krówkowa czyli kawa z kajmakiem i bitą śmietaną pasuje na każdą okazję. Podobnie jak kawa cesarzowej Marii Teresy jest obowiązkową pozycją w menu każdego kawosza, po prostu trzeba jej spróbować. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, co poprawi Ci nastrój i sprawi, że się uśmiechniesz, połączenie świeżo palonej aromatycznej kawy i masy krówkowej będzie idealne. W końcu to zgrany i sprawdzony duet często wykorzystywany w przepisach kulinarnych. Do tej kawy możesz użyć tradycyjnego kajmaku albo tak jak ja, masy krówkowej o smaku czekoladowym.Kawa z masą krówkową to szybka kawa deserowa wykonana z podstawowych składników, które zapewne masz w domu, a jeśli któregoś brakuje, to bez problemu znajdziesz go w najbliższym sklepie spożywczym. Kawę kajmakową możesz podawać na ciepło, albo jako kawę mrożoną. Jeżeli masz taką możliwość, to do przepisu na kawę krówkową, użyj kawy z czekoladową nutą)
Kawa z masą krówkową i bitą śmietaną tzw. kawa krówka.
Kawa krówkowa
składniki na 1 porcję- po 2-3 łyżeczki masy krówkowej (kajmakowej) na porcję
- 40-60 ml mocnej kawy na porcję
- 1-2 łyżki mleka na każdą porcję, ale możesz dodać nawet 100-120 ml mleka, jeśli wolisz kawy mleczne
- po 1 łyżeczce startej na tarce czekolady albo posypki czekoladowej na porcję
- bita śmietana do podania
Kawa krówkowa przepis
1. Zaparz kawę, możesz to zrobić w dowolny sposób, np. w ekspresie do kawy albo we french pressie2. Masę krówkową podgrzej z mlekiem (lub śmietaną kremówką). Podgrzewaj do czasu, aż masa się rozpuści, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
3. Rozpuszczoną masę przelej do szklanki.
4. Wlej kawę, jeśli chcesz, aby zachować warstwy, to wlewaj kawę po ściance szklanki.
5. Udekoruj każdą porcję bitą śmietaną i startą czekoladą.
Kawa krówkowa
Wygląda bardzo deserowo!
OdpowiedzUsuńWypiłabym ją z przyjemnością.
Serdecznie zapraszam Aniu :)
UsuńWygląda bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńA jeszcze lepiej smakuje
UsuńWygląda, orzeźwiająco ;)
OdpowiedzUsuńTaką kawusie to ja lubię:) zdjęcie bardzo apetyczne :) czas wakacji to rozpusta, można sobie pozwolić na taki rarytas nawet każdego dnia :)
OdpowiedzUsuńTroszkę kalorii ma, ale kto by tam liczył kalorie w kawie :D
UsuńO raju... to czysta rozpusta :)) nie da się jej oprzeć <3 Gdy tylko przyjedzie moja córcia wykorzystam przepis, będziemy się rozpieszczać takimi pysznościami :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
To z pewnością pyszne, ale dla mnie kawa, to... kawa, czyli, czarna i już. Kawa jako poranny budzik, potem jako południowy rozrusznik i tyle... Nigdy nie wpadłam na takie eksperymentalne traktowanie kawy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kawę, ale jeszcze w takim wydaniu jej nie piłam. Zapisuję sobie przepis i jutro robię :)
OdpowiedzUsuńJakiego apetytu mi zrobiłaś. Jak tylko dostanę gdzieś masę kajmakową to przygotuję taką kawkę. A jak nie dostanę to zrobię sama. Mniam...
OdpowiedzUsuńPodobną kawę robiłam kiedyś w pracy :) Uwielbiam to połączenie
OdpowiedzUsuńAleż to kawa na wypasie :) wygląda niesamowicie i musi obłędnie smakować, i choć nie lubię kawy na słodko, tej chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńChętnie spróbuję tą wersję z większą ilością mleka :)
OdpowiedzUsuń