TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Ogórki małosolne

Przepis na najlepsze chrupiące ogórki małosolne.

Ogórki małosolne przepis na najlepsze chrupiące ogórki małosolne, które po zaledwie dwóch dniach zaczynają u nas znikać ze słoika. Oczywiście nikt z domowników się do tego nie przyznaje, ale równie szybko znikają tylko ogórki curry. Na szczęście przygotowanie ogórków małosolnych zajmuje dosłownie kilka minut. W sezonie ogórkowym robimy je bardzo często.

Przepis na chrupiące ogórki małosolne nigdy nie zawodzi. Trzeba tylko pamiętać o kilku podstawowych zasadach:

  • szklany słoik lub kamionkowy garnek do ogórków małosolnych muszą być idealnie czyste i wyparzone wrzątkiem. 
  • ogórki powinny być dokładnie umyte i wymoczone przez minimum 3 godziny w lodowatej wodzie
  • do przygotowania zalewy do ogórków małosolnych używaj wody źródlanej albo filtrowanej, a jeśli takiej nie masz przegotuj wodę z kranu.
  • ogórki możesz zalać zimną albo gorącą solanką. Ogórki zalane gorącą solanką ukiszą się szybciej i będą bardziej chrupiące.
  • do ogórków małosolnych używaj soli kamiennej do przetworów (niejodowanej) w proporcjach 1 łyżka stołowa soli na litr wody
  • ogórki powinny być całkowicie zakryte solanką, nie mogą wystawać, bo mogą się zepsuć.

ogorki-malosolne
 Najlepsze ogórki małosolne zrobisz sama.

Domowe ogórki małosolne uwielbiam do kanapek i do dań z grilla. Kiedy mieszkaliśmy w Arabii, po nocach śnił się nam chleb ze smalcem i ogórkiem małosolnym. Krótko kiszone ogórki świetnie podkreślają też smak sałatek.

Ps. Pewnie się niektórzy z Was oburzą, ale nie rozumiem idiotycznej, moim zdaniem, mody na ogórki małosolne lub kiszone w plastikowej butelce. No chyba, że ktoś nie potrafi żyć bez plastiku. Zrobicie jak chcecie, ale mnie to nie przekonuje.

Ogórki małosolne

  • 1 kg niedużych, jędrnych ogórków gruntowych
  • kilka baldachów kopru razem z łodygą
  • 4-6 ząbków czosnku
  • około 10 cm korzeń chrzanu 
  • opcjonalnie liście chrzanu, liście wiśni, porzeczki lub dębu.

zalewa do ogórków małosolnych

  • 1 płaska łyżka stołowa soli kamiennej do przetworów (niejodowanej) na każdy 1 litr wody. Do 1 kilograma ogórków przygotowuję zalewę z 1,5 litra wody i 1,5 łyżki soli.
Dodatkowo: umyte i wyparzone wrzątkiem słoiki albo kamionkowy garnek, talerzyk i kamień do obciążenia talerzyka.

ogorki-malosolne

Ogórki małosolne przepis

1. Ogórki namocz przez minimum 3 godziny w lodowatej wodzie.

2. Czosnek podziel na ząbki, młodego czosnku nie musisz obierać. Umyj ogórki, ząbki czosnku, koper, chrzan i liście, jeśli je dodajesz. Chrzanu też nie musisz obierać. Wystarczy go dokładnie umyć i pokroić w słupki.

3. Na dno słoja włóż gałązkę kopru, ząbek czosnku, kawałek korzenia chrzanu i ewentualnie liście chrzanu.

4. Ogórki ustawiaj w słoju pionowo i układaj bardzo ściśle. W wolne przestrzenie wciśnij kawałki chrzanu, ząbki czosnku i koper.

Jeśli masz kamionkowy garnek nie musisz ustawiać ogórków pionowo, ale układaj je warstwami.  Każdą warstwę ogórków oddziel od następnej baldachem kopru, kawałkami chrzanu i ząbkiem czosnku. Ostatnią warstwę powinien stanowić koper.

5. Sól rozpuść w gorącej wodzie. Zalej ogórki gorącą albo wystudzoną solanką. Ogórki powinny być całkowicie przykryte zalewą.

6. Jeżeli używasz kamionki. to połóż na ogórkach czysty, wyparzony talerzyk i obciąż go kamieniem, aby ogórki nie wystawały ponad solankę. W słoikach ogórki są zazwyczaj tak ściśle ułożone, że nie mają szans wypłynąć. Słoiki przykryj gazą.

7. Pozostaw ogórki w temperaturze pokojowej na 3-4 dni. Im dłużej będą stały, tym mocniej będą ukiszone. Ja po 4 dniach wstawiam ogórki małosolne do lodówki, aby spowolnić proces fermentacji.


ogorki-malosolne
Najlepsze ogórki małosolne.

Komentarze

  1. Mam zawsze problem z solą niejodowaną, może mogłabym dodać himalajskiej? Ona jest dość smaczna. nie lubię małosolnych, ale mimo wszystko chętnie bym się nauczyła, może polubię. Tylko skąd wziąć dobre ogórki, kiedy dookoła same markety?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja mam słabość do ogórków małosolnych. Uwielbiam ich smak i już po dziesięciu godzinach zjadam :) w tym roku namierzam u Turka w sklepie i robie dwa a nawet trzy razy w tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja ogólnie jestem ,,ogórkowa" kobieta. I lubię je jeść pod każdą postacią :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Małosolne to znak lata i słońca. Jeszcze w tym roku nie robiłam, ale już szykuję się na wielką wyżerkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie się prezentują!
    Już zjedliśmy w tym sezonie kilka słoików, choć o dobre młode odórki z gruntu nie jest łatwo...
    Dla mnie najlepsze po kilku dniach.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie przepadam za małosolnymi, wolę kiszone lub świeże. Jednak w zeszłym roku raz zjadłam takie naprawdę pyszne małosolne, właśnie mocno chrupiące i smakowite. Na pewno mają też więcej wartości od samych ogórków, więc spróbuję w końcu sama zrobić. :D Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  7. U nas znikają już następnego dnia... A robię co 2-3 dni. Uwielbiamy☺️

    OdpowiedzUsuń
  8. Robię zawsze w kamionce i dodaję liście pekatów- dzikiej czarnej porzeczki. Uwielbiamy małosolne!

    OdpowiedzUsuń
  9. Dla mnie to smak dzieciństwa, Mama takie robiła.
    Potem ja robiłam i uwielbiam.Liście chrzanu i czosnek, pachnie...
    Jednego nie wiedziałam,że ogórki należy trzymać wcześniej w lodowatej wodzie. Może tu tkwi sekret ich jędrności?
    Pozdrawiam smacznie-)))
    Irena-Hooltaye w podrózy

    OdpowiedzUsuń
  10. Przyznam, że nie lubię małosolnych ogóków, ale kiszone uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych