Ogórki małosolne
Ogórki małosolne
Przepis na najlepsze chrupiące ogórki małosolne.
Ogórki małosolne przepis na najlepsze chrupiące ogórki małosolne, które po zaledwie dwóch dniach zaczynają u nas znikać ze słoika. Oczywiście nikt z domowników się do tego nie przyznaje, ale równie szybko znikają tylko ogórki curry. Na szczęście przygotowanie ogórków małosolnych zajmuje dosłownie kilka minut. W sezonie ogórkowym robimy je bardzo często.
Przepis na chrupiące ogórki małosolne nigdy nie zawodzi. Trzeba tylko pamiętać o kilku podstawowych zasadach:
- szklany słoik lub kamionkowy garnek do ogórków małosolnych muszą być idealnie czyste i wyparzone wrzątkiem.
- ogórki powinny być dokładnie umyte i wymoczone przez minimum 3 godziny w lodowatej wodzie
- do przygotowania zalewy do ogórków małosolnych używaj wody źródlanej albo filtrowanej, a jeśli takiej nie masz przegotuj wodę z kranu.
- ogórki możesz zalać zimną albo gorącą solanką. Ogórki zalane gorącą solanką ukiszą się szybciej i będą bardziej chrupiące.
- do ogórków małosolnych używaj soli kamiennej do przetworów (niejodowanej) w proporcjach 1 łyżka stołowa soli na litr wody
- ogórki powinny być całkowicie zakryte solanką, nie mogą wystawać, bo mogą się zepsuć.
Najlepsze ogórki małosolne zrobisz sama.
Domowe ogórki małosolne uwielbiam do kanapek i do dań z grilla. Kiedy mieszkaliśmy w Arabii, po nocach śnił się nam chleb ze smalcem i ogórkiem małosolnym. Krótko kiszone ogórki świetnie podkreślają też smak sałatek.
Ps. Pewnie się niektórzy z Was oburzą, ale nie rozumiem idiotycznej, moim zdaniem, mody na ogórki małosolne lub kiszone w plastikowej butelce. No chyba, że ktoś nie potrafi żyć bez plastiku. Zrobicie jak chcecie, ale mnie to nie przekonuje.
Ogórki małosolne
- 1 kg niedużych, jędrnych ogórków gruntowych
- kilka baldachów kopru razem z łodygą
- 4-6 ząbków czosnku
- około 10 cm korzeń chrzanu
- opcjonalnie liście chrzanu, liście wiśni, porzeczki lub dębu.
zalewa do ogórków małosolnych
- 1 płaska łyżka stołowa soli kamiennej do przetworów (niejodowanej) na każdy 1 litr wody. Do 1 kilograma ogórków przygotowuję zalewę z 1,5 litra wody i 1,5 łyżki soli.
Ogórki małosolne przepis
1. Ogórki namocz przez minimum 3 godziny w lodowatej wodzie.
2. Czosnek podziel na ząbki, młodego czosnku nie musisz obierać. Umyj ogórki, ząbki czosnku, koper, chrzan i liście, jeśli je dodajesz. Chrzanu też nie musisz obierać. Wystarczy go dokładnie umyć i pokroić w słupki.
3. Na dno słoja włóż gałązkę kopru, ząbek czosnku, kawałek korzenia chrzanu i ewentualnie liście chrzanu.
4. Ogórki ustawiaj w słoju pionowo i układaj bardzo ściśle. W wolne przestrzenie wciśnij kawałki chrzanu, ząbki czosnku i koper.
Jeśli masz kamionkowy garnek nie musisz ustawiać ogórków pionowo, ale układaj je warstwami. Każdą warstwę ogórków oddziel od następnej baldachem kopru, kawałkami chrzanu i ząbkiem czosnku. Ostatnią warstwę powinien stanowić koper.
5. Sól rozpuść w gorącej wodzie. Zalej ogórki gorącą albo wystudzoną solanką. Ogórki powinny być całkowicie przykryte zalewą.
6. Jeżeli używasz kamionki. to połóż na ogórkach czysty, wyparzony talerzyk i obciąż go kamieniem, aby ogórki nie wystawały ponad solankę. W słoikach ogórki są zazwyczaj tak ściśle ułożone, że nie mają szans wypłynąć. Słoiki przykryj gazą.
7. Pozostaw ogórki w temperaturze pokojowej na 3-4 dni. Im dłużej będą stały, tym mocniej będą ukiszone. Ja po 4 dniach wstawiam ogórki małosolne do lodówki, aby spowolnić proces fermentacji.
Najlepsze ogórki małosolne.
Mam zawsze problem z solą niejodowaną, może mogłabym dodać himalajskiej? Ona jest dość smaczna. nie lubię małosolnych, ale mimo wszystko chętnie bym się nauczyła, może polubię. Tylko skąd wziąć dobre ogórki, kiedy dookoła same markety?
OdpowiedzUsuńJa mam słabość do ogórków małosolnych. Uwielbiam ich smak i już po dziesięciu godzinach zjadam :) w tym roku namierzam u Turka w sklepie i robie dwa a nawet trzy razy w tygodniu :)
OdpowiedzUsuńJa ogólnie jestem ,,ogórkowa" kobieta. I lubię je jeść pod każdą postacią :D
OdpowiedzUsuńMałosolne to znak lata i słońca. Jeszcze w tym roku nie robiłam, ale już szykuję się na wielką wyżerkę ;)
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentują!
OdpowiedzUsuńJuż zjedliśmy w tym sezonie kilka słoików, choć o dobre młode odórki z gruntu nie jest łatwo...
Dla mnie najlepsze po kilku dniach.
Nie przepadam za małosolnymi, wolę kiszone lub świeże. Jednak w zeszłym roku raz zjadłam takie naprawdę pyszne małosolne, właśnie mocno chrupiące i smakowite. Na pewno mają też więcej wartości od samych ogórków, więc spróbuję w końcu sama zrobić. :D Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńU nas znikają już następnego dnia... A robię co 2-3 dni. Uwielbiamy☺️
OdpowiedzUsuńRobię zawsze w kamionce i dodaję liście pekatów- dzikiej czarnej porzeczki. Uwielbiamy małosolne!
OdpowiedzUsuńDla mnie to smak dzieciństwa, Mama takie robiła.
OdpowiedzUsuńPotem ja robiłam i uwielbiam.Liście chrzanu i czosnek, pachnie...
Jednego nie wiedziałam,że ogórki należy trzymać wcześniej w lodowatej wodzie. Może tu tkwi sekret ich jędrności?
Pozdrawiam smacznie-)))
Irena-Hooltaye w podrózy
Zrobisz i mi takie? :-)
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że nie lubię małosolnych ogóków, ale kiszone uwielbiam <3
OdpowiedzUsuń