Syrop z mięty
Syrop z mięty
miętowy syrop do deserów i lodów.
Syrop z mięty na zimę, naturalny, bez sztucznych barwników i konserwantów. To mój ulubiony przepis na syrop miętowy, który doda orzeźwiającego smaku deserom i lodom. Jeśli lubisz domowe lemoniady i drinki takie jak kubański drink mojito, to przygotuj podwójną porcję, bo zniknie błyskawicznie. Ten syrop z mięty możesz też dodawać do herbaty, poczujesz się, jakbyś spędzała wakacje w Maroku, gdzie herbata z miętą jest bardzo popularna i świetnie gasi pragnienie.
Domowy syrop miętowy ma piękny złotawo - słomkowy kolor, jeśli dodasz brązowy cukier, kolor będzie nieco ciemniejszy. Zielony syrop z mięty, który kupujesz w sklepach swój kolor zawdzięcza dodatkowi barwników, najczęściej niestety chemicznych, w domowych warunkach takiego zielonego koloru nie uzyskasz.
Przepis na syrop z mięty jest bardzo prosty, potrzebujesz zaledwie kilku składników - wody, świeżej mięty, cukru - białego lub brązowego i cytryny, ale jeśli chcesz możesz dodać także imbir. Ten syrop nie wymaga nawet pasteryzacji, wystarczy, że gorące słoiczki postawisz do góry dnem i pozostawisz do ostygnięcia.
Domowy syrop miętowy do ciast, deserów i napojów.
Syrop z mięty
- około 40 gałązek świeżej mięty
- 3 szklanki cukru
- sok z 1 dużej cytryny
- opcjonalnie około 2 cm kawałek imbiru, obrany i pokrojony na cienkie plasterki
- 5 szklanek wody
Syrop z mięty przepis
1. Usuń uszkodzone liście. Umyj dokładnie miętę i posiekaj na niewielkie kawałki.2. Wodę zagotuj z cukrem. Kiedy cukier się rozpuści do wrzącego syropu dodaj miętę i ewentualnie imbir i wymieszaj.
3. Odstaw garnek na 24 godziny.
4. Przecedź syrop przez bardzo gęste sitko lub gazę. Miętę i imbir wyrzuć.
5. Dodaj do syropu sok wyciśnięty z cytryny. Doprowadź syrop do wrzenia i gotuj około 5 minut. Gorący rozlej do czystych wyparzonych butelek albo słoiczków. Odwróć do góry dnem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Dodawaj do zimnych i gorących napojów (np. lemoniad czy drinków), deserów i lodów, a także sosów do sałatek owocowych. Świetnie smakuje z mrożoną herbatą.
Syrop z mięty.
Ciekawa receptura. Lecz muszę przyznać, iż najpopularniejszej Mentha x piperita nie za bardzo lubię. Zdecydowanie lepszy, nie tak dominujący smak ma Mentha viridis i Mentha aquatica. Co ciekawe to właśnie z tych dwóch taksonów otrzymano pieprzową :)
OdpowiedzUsuńahh, nienawdzię smaku mięty :D na samą myśl mą trzęsie! :D ale ciekawy post no i przepiękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńJa lubię ale tylko wtedy, gdy nie będę pić po nim zimnego napoju :)
UsuńPewnie jestem jedną z nielicznych osób na świecie, ale nie lubię mięty i niczego co jest z nią związane, nie licząc tik taków i gum do życia �� Choć już sam jej zapach jest orzeźwiający i na pewno ma wielu swoich zwolenników, zwłaszcza latem ��
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co miętowe. W ogrodzie mam sporo mięty indyjskiej, więc może zrobię
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować zrobić ten syrop :)
OdpowiedzUsuńMięta jest idealna na lato:) świetnie chłodzi
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł, na pewno się przyda!
OdpowiedzUsuńJa właśnie dzis robię, zamiast cukru zwyklego dam cukier trzcinowy💖
OdpowiedzUsuńA bez cukru wyjdzie?
OdpowiedzUsuńRobilam jest fajny ale ja dalam 4limonki jest super
OdpowiedzUsuńRobilam jest fajny ale ja dalam 4limonki jest super
OdpowiedzUsuńSkusiłaś 😊 Właśnie posiekałam miętę i wstawiłam syrop do gotowania.
OdpowiedzUsuńTo teraz z niecierpliwością czekam na informacje czy Ci smakuje
Usuńi już pochwalę się, że korzystałam z tego syropu. Nie, nie do napojów. Do sernika . Suuuuuuuper się spisał. Co prawda mój nie jest taki pięknie klarowny ale najważniejsze, że dobry
UsuńPiłam u znajomej Pani,jest przeeeeepyszny ,dostalam nawet słoiczek soku do domu, 😋
OdpowiedzUsuń