Czy warto kupić maszynę do lodów
Czy warto kupić maszynę do lodów
lody i mrożone desery bez wysiłku.
Czy warto kupić maszynę do lodów, skoro niezależnie od pory roku jakieś lody zawsze znajdziesz w najbliższym spożywczaku? W przypływie nadmiaru energii możesz nawet sama lody ukręcić. No właśnie - możesz, ale poświęcisz na to to sporo wysiłku i czasu, bo trzeba je mieszać średnio co godzinę. Znam to z własnego doświadczenia, bo przez wiele lat sama tak robiłam. I bardzo się cieszę, że teraz całą pracę wykonuje za mnie automat.
Jaką maszynę do lodów wybrać
Jeśli lubisz lody i zwracasz uwagę na to co mają w swoim składzie, warto rozważyć zakup automatu do lodów. Wymienię Ci tylko kilka z powodów dla których takie urządzenie przyda się w kuchni. Zrobisz co zechcesz, ale przeczytać nie zaszkodzi.
- jedząc domowe lody albo dając je dziecku nie musisz się martwić, że więcej w nich chemii niż naturalnych składników. Domowe lody nie zawierają stabilizatorów, emulgatorów i innych zbędnych dodatków, które znajdziesz w lodach większości producentów. Składają się tylko z tego, co sama wrzucisz do maszyny.
- przygotujesz takie lody, na jakie masz ochotę, nie będziesz już skazana na to co akurat znajdziesz w sklepie. Możesz tworzyć unikalne smaki albo zdrowsze, nieprzesłodzone wersje swoich ulubionych lodów. Masz ochotę na rumowe z czekoladą - żaden problem. Wrzucasz składniki i wyjmujesz najlepsze lody, jakie w życiu jadłaś
- domowe lody przygotowane w maszynie są puszyste i kremowe, nie zawierają kryształków lodu. Lody zrobione bez maszyny nigdy nie dorównają smakiem, puszystością i konsystencją tym "ukręconym" w automacie do lodów.
- nie lubisz lodów? Twój wybór, ale w maszynce do lodów możesz przygotować także inne zimne przysmaki - mrożone desery na bazie jogurtu, najlepsze włoskie semifreddo i sorbety.
- masz alergię na mleko krowie? Nie używasz cukru? Jesteś na diecie wegańskiej? Zrób lody na mleku sojowym lub Twoim ulubionym mleku roślinnym. Są pyszne, zwłaszcza te na mleczku kokosowym. Pomiń cukier i jajka, naprawdę nie są konieczne, możesz je osłodzić ksylitolem albo syropem z agawy.
Domowe lody nie zawierają sztucznych barwników ani konserwantów.
Rodzaje maszynek do lodów
Na rynku dostępnych jest kilka typów maszynek do domowych lodów- maszynki automatyczne - umieszczone w misie chłodzącej składniki mieszane są automatycznie za pomocą mieszadła. Automaty do lodów dzielą się na dwa rodzaje
- maszyna do lodów w których misa jest chłodzona płynem. Zanim zaczniesz przygotowywać w niej lody misę lub dysk musisz schłodzić w zamrażalniku przez minimum 12-16 godzin, a najlepiej przez całą dobę. To moim zdaniem ich największa wada, ja nigdy nie mam w zamrażalniku tyle miejsca, aby zmieścić tam misę.
- maszyna do lodów z kompresorem – jest najwygodniejszym z dostępnych na rynku rozwiązań, ponieważ nie wymaga wstępnego zamrażania misy ani produktów. Posiada wbudowany agregat chłodzący i działa jak miniaturowa zamrażarka. Podczas mieszania lodów jednocześnie je schładza do temperatury około -17 stopni. Po zakończeniu pracy maszyna automatycznie przestaje się mieszać lody.
- ręczne maszynki do lodów - to najtańsza opcja. Mają taką samą zasadę działania, jak maszynki elektryczne z misą chłodzoną płynem. Jedyna różnica polega na tym, że lody musimy ukręcić ręcznie.
Obsługa automatów do lodów
Korzystanie maszynki do lodów nie sprawi Ci kłopotu. Tutaj nie ma setek różnych elementów, które trzeba gdzieś zamontować. W przypadku automatu do lodów z którego korzystam wszystkie czynności sprowadzają się do czterech prostych kroków - włączenia urządzenia, wyboru odpowiedniego programu (lody miękkie i puszyste albo twarde lody, takie jak te "na patyku"), umieszczenia składników w misie i odczekania 60-120 minut, aż lody nabiorą odpowiedniej konsystencji. Czas oczekiwania zależy od użytych składników. Po zakończeniu pracy maszynka do lodów poinformuje Cię, że lody są już gotowe. Lody przekładamy do pojemników i wkładamy do zamrażarki.Zawsze należy pamiętać o odpowiedniej kolejności - najpierw włączamy maszynę do lodów, a następnie umieszczamy składniki w misie.
Moc i wydajność maszynki do lodów
Podobnie jak w przypadku większości urządzeń ważna jest moc maszynki do lodów. Ma ona decydujący wpływ na to po jakim czasie lody będą gotowe i czy będą dokładnie wymieszane. Najpopularniejsze modele mają moc od około 10W (w przypadku automatów wymagających chłodzenia misy w zamrażalniku) do ponad 100W jeśli weźmiemy pod uwagę maszynki do lodów z kompresorem. Zbyt mała moc będzie powodowała przegrzewanie się sprzętu, lepiej więc wybrać model z mocniejszym silnikiem. Moim zdaniem optymalna moc dla maszynek z kompresorem o pojemności do 1 litra to 75-90W.Pojemność i wielkość misy maszynki do lodów
Jeśli zdecydujesz się na model z misą chłodzoną płynem, musisz zastanowić się czy uda się ją zmieścić w zamrażalniku. Tego problemu nie będziesz miała kupując maszynkę z kompresorem. Zazwyczaj automaty elektryczne do lodów mają misy o pojemności od 0,7 do 1,5 litra. Przygotowywanie bardzo dużych porcji lodów jednorazowo nie ma większego sensu. Po kilku dniach przechowywania w zamrażarce będą dość twarde, aby je poporcjować będziesz musiała wyjąć je odpowiednio wcześniej. Lepiej przygotować mniejsze ilości, a częściej, zwłaszcza jeśli zamierzasz robić lody francuskie (z dodatkiem żółtek).Mieszadło
Mieszadło powinno mieć na tyle duże otwory, aby bez problemu zmieściły się w nich kawałki orzechów, czekolady lub owoców. Takie mieszadło umożliwi Ci przygotowanie lodów z dodatkami. Jednocześnie powinno być wystarczająco duże i sztywne, aby podczas mieszania lodów zbierało masę przy ściankach misy.Czy warto kupić maszynę do lodów - podsumowanie.
Kiedyś wydawało mi się, że domowa maszyna do lodów, to przesada i zbędny gadżet. Odkąd zaczęłam jej używać, zmieniłam zdanie. W maszynie do lodów przygotowuję też kremy jogurtowe, sorbety i oczywiście nasze ulubione lody - aksamitnie gładkie i puszyste. I co najważniejsze, w przypadku większości przepisów, moja rola ogranicza się do włączenia urządzenia i umieszczenia składników w misie. Całą pracę automat do lodów wykona bez mojego udziału. W porównaniu z mikserem moja maszyna do lodów pracuje znacznie ciszej, a niewielkie gabaryty sprawiają, że bez problemu mieści się na kuchenny blacie.Czy warto kupić maszynę do lodów
Interesujący sprzęt :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że Cię zainteresował
UsuńWarto kupić, zwłaszcza w sezonie letnim. Jestem lodożercą, więc taka maszynka byłaby u mnie cały czas w pracy!
OdpowiedzUsuńU nas sezon na lody jest przez okrągły rok, Paweł uwielbia lody.
UsuńOd kilku sezonów się zastanawiam czy kupić, chyba to jest ten rok. Pierwsze jakie zrobię to lody z kwiatem muszkatołowca i wodą z kwiatów pomarańczy :)
OdpowiedzUsuńDobry pomysł, mam aktualnie w domu mace więc dodam do kolejnej "lodowej" produkcji.
UsuńTotalnie jestem do tyłu z takim sprzętem, bo nie jadam lodów.
OdpowiedzUsuńBardzo przydatna rzecz dla tych,co lody lubią, mają dzieci, przyjmują gości.
Dobre lody to kwintesencja lata.
Ale pomyślę o tym, bo czasami goście wpadają.
Pozdrawiam-)))
Irena-Hooltaye w podróży
Ja miałam, pozbyłam się jej, ale z tego co widzę ta moja to był jakiś bubel, chyba przeproszę ale kupią bardziej profesjonalną :)
OdpowiedzUsuńJa marzyłąm o takiej nawet jak byłam dzieckiem :D
OdpowiedzUsuńAle jako ze dupa ze mnie nie bloger to niestety na taką mnie nie stać :(.
Ciekawe urządzenie i świetnie zaprezentowane. :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, szkoda że nie podałaś modeli które polecasz, a które nie bo chętnie bym taką od razu kupiła, a tak pozostaje rozeznać temat w szczególe.
OdpowiedzUsuńHah! Ja nawet nie wiedziałem, że takie maszyny istnieją! 0_o
OdpowiedzUsuńPomysł do pozazdroszczenia, lody w domu, ale jem ich tak mało, że dla mnie był to zbędny wydatek i marnowanie przestrzeni w domu na przechowanie kolejnej maszyny.
OdpowiedzUsuńKamila B.