Lody jabłkowe z cynamonem
Lody jabłkowe z cynamonem
domowe lody o smaku szarlotki.
Lody jabłkowe z cynamonem smakują jak najlepsza szarlotka, a jak wiesz, w kawiarniach szarlotka prawie zawsze podawana jest z lodami waniliowymi. Takie gęste, kremowe lody, pełne skarmelizowanych jabłek mogłabym jeść przez cały rok.
Domowe lody o smaku szarlotki łączą w sobie to, co lubię najbardziej - słodko - kwaskowe Jabłka Grójeckie, najlepszy cejloński cynamon, aromatyczną wanilię i odrobinę goździków dla podkreślenia smaku.
Uwaga: Robiąc zakupy pamiętaj, żeby kupić śmietanKę 30% lub 36%, a nie śmietanę. To wbrew pozorom nie jest to samo. Do lodów możesz też użyć gotowych przetworów z jabłek, tutaj znajdziesz przepis na prażone jabłka do szarlotki.
Lody szarlotkowe z prażonymi jabłkami. Po prostu pycha.
Lody jabłkowe z cynamonem
- 2 Jabłka Grójeckie, to te które mają naklejkę z podobizną królowej Bony, taką jak tutaj
- pół szklanki cukru brązowego lub białego, ale możesz ilość cukru dostosować do swoich upodobań
- 300 ml śmietanki 30 lub 36%
- 100 ml mleka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu lub do smaku
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii, ale możesz zastąpić cukrem waniliowym
- 2 goździki
Lody jabłkowe z cynamonem przepis
1. Jabłka umyj, obierz i usuń z nich gniazda nasienne.2. Przełóż jabłka na patelnię, dodaj cukier, cynamon, sok z cytryny i goździki. Mieszając od czasu do czasu, smaż na silnym ogniu około 5-8 minut. Jabłka powinny się prawie całkowicie rozgotować.
3. Do uprażonych jabłek dodaj cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii i wymieszaj. Pozostaw mus jabłkowy do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu wyjmij goździki.
4. Przełóż do maszynki do lodów wszystkie składniki - mus jabłkowy, mleko i śmietankę. Ustaw program soft dla miękkich lodów lub hard, jeśli wolisz twarde lody (dotyczy maszyny do lodów Zyle) albo postępuj wg instrukcji producenta.
Jeśli nie masz maszyny do lodów, wstaw pojemnik z lodami do zamrażalnika na kilka godzin. Co około 30 -40 minut, mieszaj dokładnie zawartość pojemnika, aby rozbić kryształki lodu.
Lody jabłkowe z cynamonem.
O matko! Orgia dla kubków smakowych. Muszę je koniecznie zrobić.
OdpowiedzUsuńLodów jabłkowych jeszcze nie jadłam. :)
OdpowiedzUsuńIntrygują mnie te Twoje lody. Mieć taką maszynkę do lodów i czarować domowników - bezcenne:-)
OdpowiedzUsuńZjadłbym takie lody z szarlotką na ciepło ;) To byłaby jabłeczna uczta ;)
OdpowiedzUsuńAle mi smaka narobiłąś! Ale obawiam się ze bez miksera i narzędzia do lodów to mi nie wyjdzie :(
OdpowiedzUsuńNa upalne dni, deser jak znalazł:) omomo
OdpowiedzUsuńO wow, brzmi pysznie :)
OdpowiedzUsuńNie znałam lodów jabłkowych :O
OdpowiedzUsuńMuszą smakować genialnie...
OdpowiedzUsuń