TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Sałatka ogórkowa Muminków

Sałatka ogórkowa Muminków

prosta sałatka z ogórków na zimę.


Sałatka ogórkowa Muminków to kolejna wersja popularnego w krajach skandynawskich dodatku do obiadu i kanapek. Smakiem dorównują jej tylko ogórki w curry. Ten prosty przepis na sałatkę z ogórków na zimę składa się z zaledwie kilku składników: świeżych ogórków, marchewki, kopru i chrzanu oraz przypraw i octu jabłkowego lub winnego. Do tej sałatki nie dodajemy octu spirytusowego i to właśnie sprawia, że ma niesamowity słodko-kwaśny smak, który pokochasz.

Sałatka ogórkowa bez octu spirytusowego jest bardzo łatwą w przygotowaniu przystawką, idealną do dań obiadowych, grilla czy zwykłych kanapek.

Przepis na sałatkę ogórkową Muminków pochodzi z książki Moomins Cookbook: An Introduction to Finnish Cuisine, ale w stosunku do oryginału zmniejszyłam ilość cukru.

salatka-ogorkowa-muminkow
Prosta i smaczna sałatka ogórkowa Muminków do słoików na zimę.

Sałatka ogórkowa Muminków

proporcje na 6 słoików o pojemności około 300 ml

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 1 duża marchewka
  • 1 łyżka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka ziaren pieprzu
  • 1 łyżka nasion gorczycy
  • 6 małych ząbków czosnku
  • 1 łyżka startego chrzanu
  • 6 baldachów kopru wraz z łodygami
  • 1 litr octu winnego lub octu jabłkowego (4,5%), do tej sałatki nie dodajemy octu spirytusowego
  • 220 g cukru, chociaż w oryginalnym przepisie jest 320 g cukru
  • 3 łyżki soli kamiennej niejodowanej

Sałatka ogórkowa Muminków przepis


1. Umyj dokładnie ogórki, marchewkę i baldachy kopru. Słoiki umyj i wyparz wrzątkiem.
2. Obierz marchewkę i czosnek, ogórków nie obieraj. Baldachy kopru podziel na mniejsze części. Ząbki czosnku przekrój na pół.
3. Pokrój ogórki i marchewkę na  plasterki o grubości nie większej niż 2 mm.  Najszybciej zrobisz  to na szatkownicy do warzyw typu mandolina (wygląda tak, jak ta na zdjęciu poniżej) albo korzystając z przystawki do szatkowania.


4. Na dno każdego słoika włóż przyprawy rozdzielając je równo pomiędzy słoiki.
5. Napełnij słoiki warzywami do 3/4 wysokości.
6. Ocet wymieszaj z solą i cukrem i doprowadź do wrzenia.
7. Wlej gorący ocet do słoików, tak, aby zakrył ogórki.
8. Przemieszaj zawartość słoików, aby usunąć pęcherzyki powietrza.
9. Dopełnij słoiki warzywami i zalewą pozostawiając od góry około 1,5 wolnego miejsca.
10. Zakręć słoiki i pasteryzuj około 15 minut od chwili zagotowania wody.

salatka-ogorkowa-muminkow
 Sałatka ogórkowa Muminków

Komentarze

  1. Na tej szatkownicy wszystko idealnie się pokroi. Nie tylko ogórki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest genialna do krojenia. Bardzo ergonomiczna, a to dla mnie ważne kiedy mam dużą ilość do poszatkowania

      Usuń
  2. Wyobrażam sobie jak smakuje ta sałatka, bo wygląda super. Uwielbiam takie przetwory zwłaszcza zimą. Sięgasz do spiżarki i masz gotowy dodatek:-) Cudna sałatka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam tylko 10 słoiczków, zostało nam sześć. W najbliższy weekend zrobię kolejną porcję, bo istotnie super smakuje. Zastanawiam się czy nie dodać ziarenka ciecierzycy do każdego słoika.

      Usuń
  3. Czy można coś dać zamiast cukru? - miód, ksylitol?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ksylitol raczej nie, ale miód powinien się sprawdzić, chociaż tej sałatki nigdy z miodem nie robiłam

      Usuń
  4. A kiedy dodać chrzan?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dodaję razem z przyprawami, ta sałatka jest super

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych