Sałatka ogórkowa Muminków
Sałatka ogórkowa Muminków
prosta sałatka z ogórków na zimę.
Sałatka ogórkowa Muminków to kolejna wersja popularnego w krajach skandynawskich dodatku do obiadu i kanapek. Smakiem dorównują jej tylko ogórki w curry. Ten prosty przepis na sałatkę z ogórków na zimę składa się z zaledwie kilku składników: świeżych ogórków, marchewki, kopru i chrzanu oraz przypraw i octu jabłkowego lub winnego. Do tej sałatki nie dodajemy octu spirytusowego i to właśnie sprawia, że ma niesamowity słodko-kwaśny smak, który pokochasz.
Sałatka ogórkowa bez octu spirytusowego jest bardzo łatwą w przygotowaniu przystawką, idealną do dań obiadowych, grilla czy zwykłych kanapek.
Przepis na sałatkę ogórkową Muminków pochodzi z książki Moomins Cookbook: An Introduction to Finnish Cuisine, ale w stosunku do oryginału zmniejszyłam ilość cukru.
Prosta i smaczna sałatka ogórkowa Muminków do słoików na zimę.
Sałatka ogórkowa Muminków
proporcje na 6 słoików o pojemności około 300 ml- 1 kg ogórków gruntowych
- 1 duża marchewka
- 1 łyżka ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka ziaren pieprzu
- 1 łyżka nasion gorczycy
- 6 małych ząbków czosnku
- 1 łyżka startego chrzanu
- 6 baldachów kopru wraz z łodygami
- 1 litr octu winnego lub octu jabłkowego (4,5%), do tej sałatki nie dodajemy octu spirytusowego
- 220 g cukru, chociaż w oryginalnym przepisie jest 320 g cukru
- 3 łyżki soli kamiennej niejodowanej
Sałatka ogórkowa Muminków przepis
1. Umyj dokładnie ogórki, marchewkę i baldachy kopru. Słoiki umyj i wyparz wrzątkiem.
2. Obierz marchewkę i czosnek, ogórków nie obieraj. Baldachy kopru podziel na mniejsze części. Ząbki czosnku przekrój na pół.
3. Pokrój ogórki i marchewkę na plasterki o grubości nie większej niż 2 mm. Najszybciej zrobisz to na szatkownicy do warzyw typu mandolina (wygląda tak, jak ta na zdjęciu poniżej) albo korzystając z przystawki do szatkowania.
4. Na dno każdego słoika włóż przyprawy rozdzielając je równo pomiędzy słoiki.
5. Napełnij słoiki warzywami do 3/4 wysokości.
6. Ocet wymieszaj z solą i cukrem i doprowadź do wrzenia.
7. Wlej gorący ocet do słoików, tak, aby zakrył ogórki.
8. Przemieszaj zawartość słoików, aby usunąć pęcherzyki powietrza.
9. Dopełnij słoiki warzywami i zalewą pozostawiając od góry około 1,5 wolnego miejsca.
10. Zakręć słoiki i pasteryzuj około 15 minut od chwili zagotowania wody.
Sałatka ogórkowa Muminków
Na tej szatkownicy wszystko idealnie się pokroi. Nie tylko ogórki.
OdpowiedzUsuńJest genialna do krojenia. Bardzo ergonomiczna, a to dla mnie ważne kiedy mam dużą ilość do poszatkowania
UsuńWyobrażam sobie jak smakuje ta sałatka, bo wygląda super. Uwielbiam takie przetwory zwłaszcza zimą. Sięgasz do spiżarki i masz gotowy dodatek:-) Cudna sałatka!
OdpowiedzUsuńZrobiłam tylko 10 słoiczków, zostało nam sześć. W najbliższy weekend zrobię kolejną porcję, bo istotnie super smakuje. Zastanawiam się czy nie dodać ziarenka ciecierzycy do każdego słoika.
UsuńMniam:-)
OdpowiedzUsuńMuminki wiedzą co dobre ;)
OdpowiedzUsuńCzy można coś dać zamiast cukru? - miód, ksylitol?
OdpowiedzUsuńKsylitol raczej nie, ale miód powinien się sprawdzić, chociaż tej sałatki nigdy z miodem nie robiłam
UsuńA kiedy dodać chrzan?
OdpowiedzUsuńJa dodaję razem z przyprawami, ta sałatka jest super
Usuń