Szybkie ciasto na maślance
Szybkie ciasto na maślance
Przepis na ciasto bez miksera w 10 minut.
Szybkie ciasto na maślance jest wilgotne, miękkie i obłędnie smaczne. To jeden z tych przepisów na ciasto na niedzielę, który warto mieć zawsze pod ręką, ponieważ przygotujesz je błyskawicznie. Ciasto na maślance możesz upiec jako placek z owocami i kruszonką albo jedynie polać je ulubioną polewą lub obsypać cukrem pudrem.Do tego ciasta nie potrzebujesz miksera, wystarczy tylko wymieszać składniki. Dodatek maślanki sprawia, że ciasto dłużej pozostaje świeże.
Przepis na ciasto na maślance opracowała poznańska pracownia cukiernicza Wściekłe Ciastka.
Ciasto na maślance w 10 minut.
Szybkie ciasto na maślance
proporcje na tortownicę o średnicy 16 cm- 150 g mąki pszennej uniwersalnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g cukru
- 180 g rabarbaru, ale można zastąpić innymi owocami
- 90 g Maślanki Mrągowskiej
- 60 ml oleju
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
Kruszonka do ciasta
- 25 g masła
- 25 g cukru
- 50 g mąki
- 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
Szybkie ciasto na maślance przepis
1. Przygotuj kruszonkę. Na patelni roztop masło. Do roztopionego masła dodaj starty imbir, cukier i wymieszaj. Dodaj mąkę, ponownie wymieszaj i odstaw.2. W jednej misce połącz mokre składniki (maślankę, olej i jajko), a w drugiej misce suche - mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy.
3. Suche składniki przesiej przez sitko, a mokre rozmieszaj trzepaczką.
4. Połącz suche i mokre składniki i wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
5. Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto do formy.
6. Rabarbar (lub inne owoce) dokładniej umyj, rabarbar pokrój na około 2 cm kawałki i rozłóż równomiernie na cieście.
7 Posyp owoce kruszonką.
8. Wstaw ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka.
No to wiem co zrobię z resztką maślanki co to zalega w lodowce. Mam nadzieję, że ciasto tez się uda, chociaż to inna maślanka jest.
OdpowiedzUsuńCiasta prezentuje się smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!