Kawa z adwokatem
Kawa z adwokatem
Kawa z likierem jajecznym.
Kawa z adwokatem przepis na pyszną kawę na każdą okazję. Kawa z adwokatem, bynajmniej nie tym od spraw sądowych, ale z likierem jajecznym smakuje obłędnie. Ten przepis bazuje na bardzo popularnym w Portugalii gorącym napoju kawowym Galão, który pija się zazwyczaj przed południem. Portugalska kawa galao najbardziej przypomina cafe latte. Podawana jest w wysokich szklankach jako kawa na śniadanie lub brunch. Wzbogaciłam ją dodatkiem ajerkoniaku. Na takie pogody jak mamy obecnie to idealny napój kawowy, zarówno do ciasta, jak i kruchych maślanych ciasteczek.
Na nadchodzące chłodniejsze dni rewelacyjna będzie kawa wzmocniona alkoholem cafe corretto oraz włoska kawa marocchino z dodatkiem kakao.
Kawa z adwokatem
- 80 ml espresso
- 240 ml mlecznej pianki
- 40 ml likieru jajecznego adwokat lub ajerkoniak (podana ilość to moja ulubiona proporcja, ale możecie dodać więcej albo mniej alkoholu)
- opcjonalnie cukier do smaku
Kawa z adwokatem przepis
1. Spień mleko, powinno być bardzo, bardzo ciepłe, niemal gorące.2. Zaparz espresso. Do tej kawy z adwokatem najlepsze będą ziarna średnio palonej arabiki o jak najniższym stopniu kwasowości. Oczywiście możesz użyć tej, która Tobie smakuje najbardziej.
3. Na dno wysokiej szklanki wlej adwokat, delikatnie lejąc po ściance, dodaj espresso. Powstaną w ten sposób dwie warstwy.
4. Nałóż na wierzch mleczną piankę.
Ajerkoniakową kawę latte możesz też przygotować w nieco prostszy sposób. Do wysokiej szklanki wlej likier jajeczny ajerkoniak lub adwokat. Na ustawieniach ręcznych ekspresu przygotuj cafe latte zachowując podane w przepisie proporcje. Tak właśnie przygotowałam kawę, którą widzisz na zdjęciach.
Ajerkoniakowa kawa z bitą śmietaną
Kawa ajerkoniakowa popularna jest także w Holandii. Do około 80 ml ajerkoniaku dodaj, wlewając po ściance szklanki, około 120 ml świeżo zaparzonej kawy. Na wierzch nałóż bitą śmietanę i posyp szczyptą kakao.Czym się różni adwokat od ajerkoniaku
Zarówno advocaat (tak brzmi jego oryginalna nazwa), jak i ajerkoniak to likiery na bazie żółtek jaj, cukru i alkoholu. Adwokat jest tradycyjnym holenderskim napojem alkoholowym z dodatkiem brandy, w którym zawartość alkoholu wynosi zazwyczaj od 14% do 20%. Jest mniej słodki od naszego polskiego wynalazku czyli ajerkoniaku.Nazwa advocaat pochodzi od owocu awokado z którego rdzenni mieszkańcy północnej Brazylii przygotowywali napój alkoholowy „abacate”. Holenderscy koloniści wprowadzili ten napój do Europy właśnie pod nazwą „advocat / advocaat”. Ponieważ awokado nie mogło rosnąć w północnej Europie, zastąpiono je żółtkiem, uważając że ich smak jest podobny.
Ajerkoniak to polski odpowiednik adwokata, w którym brandy zastąpiono wódką. Nazwa pochodzi od słów Eier (po niemiecku - jajka) i francuskiego alkoholu Cognac. Chociaż koniaku nie ma go w składzie tego alkoholu, to jednak nazwa pozostała.
Kawa z adwokatem
Ta kawa wiąże się u mnie ze wspomnieniami mojej Babci, która ją uwielbiała. I specjalnie produkowała do niej advocat.
OdpowiedzUsuńNamówiłaś mnie na taką kawkę ;)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za kawą, ale może zaserwuję kiedyś znajomym.
OdpowiedzUsuńMoja Mama robiła ajerkoniak i lubiła taką kawę. Dla mnie mnie ten likier był za słodki
OdpowiedzUsuńJa kawy nie pijam, ale bardzo chętnie poczęstuję gości.
Fajny pomysł :-)
Irena - Hooltaye w podróży