TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Lody rumowe z rodzynkami

Lody rumowe z rodzynkami

najlepsze domowe lody z bakaliami.


Lody rumowe z rodzynkami zapewne jadłaś nie raz, ale domowa wersja jest po prostu pycha. Z kilku prostych składników stworzysz coś naprawdę wyjątkowego i moim skromnym zdaniem lepszego niż kultowa wersja firmy Häagen-Dazs. Sekret tych pysznych lodów z rumem tkwi w rodzynkach, które moczymy w ciemnym rumie przez minimum 24 godziny.

Pamiętaj, że alkohol utrudnia zamrażanie lodów, dlatego nie dodawaj go więcej niż podałam w przepisie. Ponieważ domowe lody nie zawierają żadnych konserwantów ani stabilizatorów, najlepiej po przygotowaniu pozwól im schłodzić się w zamrażalniku przez minimum 24 godziny.  Jeśli chcesz, to możesz pominąć żółtka, wówczas nie musisz zagotowywać mleka ze śmietaną, wystarczy, że podgrzejesz lekko mleko, aby rozpuścić w nim cukier, a następnie wystudzisz.

lody-rumowe-z-rodzynkami
 Bardzo dobre lody z rumem i rodzynkami bez problemu zrobisz w domu.

Lody rumowe z rodzynkami

tym razem użyłam szklanki o pojemności 200 ml
  • pół szklanki rodzynek, ale możesz dodać nieco więcej
  • około 80 ml ciemnego rumu
  • pół szklanki cukru pudru, najlepiej trzcinowego
  • 2 duże żółtka
  • 1 szklanka śmietanki 36%
  • 1 szklanka pełnotłustego mleka
  • opcjonalnie 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
lody-rumowe-z-rodzynkami

Lody rumowe z rodzynkami przepis

1. Dzień wcześniej rodzynki zalej rumem i pozostaw do namoczenia na około 24 godziny.
2. Połącz mleko i śmietanę, zagotuj i odstaw z ognia.
3. Żółtka ubij z cukrem na  gęsty puszysty krem, w robocie kuchennym Magimix zajmuje to około 3-4 minut.
4. Ciągle ubijając, wlewaj powoli, cienką strużką bardzo gorące mleko ze śmietaną.
5. Przelej masę ponownie do garnka i ciągle mieszając (najlepiej robić to za pomocą rózgi), podgrzewaj na niewielkim ogniu około 3-5 minut, aż masa zacznie gęstnieć. Uważaj, aby nie przegrzać masy, ponieważ może się zwarzyć.
6. Odstaw rondel z ognia, dodaj ekstrakt lub cukier waniliowy. Wymieszaj i pozostaw do wystudzenia. Zimną masę wstaw na około 2 godziny do lodówki.
7. Do schłodzonej masy dodaj rodzynki wraz z rumem, w którym się moczyły, ponownie wymieszaj i przełóż do maszyny do lodów.
8. Ustaw wybrany program - soft dla lodów miękkich, hard dla lodów twardych (dotyczy maszynki do lodów Zyle) lub postępuj zgodnie z instrukcją producenta.

Jeśli nie masz maszyny do lodów (choć naprawdę warto zainwestować w to urządzenie, zwłaszcza, że na koniec sezonu są duże promocje), to wstaw lody do zamrażalnika i przez pierwsze 4 godziny zamrażania mieszaj je dokładnie z częstotliwością co pół godziny, aby pozbyć się kryształków lodu.

lody-rumowe-z-rodzynkami
Lody rumowe z rodzynkami.

Komentarze

  1. Dzień dobry.
    Chyba się skuszę na kupno maszynki z doświadczenia Pani lepiej kupić 0,7 l czy litrową
    Anna Fabjańska

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja korzystam z tego modelu https://sklep.ronic.pl/glowna/1317-maszynka-do-lodow-zyle-1-litr-4779025998055.html
      i serdecznie polecam, bo ma agregator i nie trzeba wkładać misy do zamrażalnika

      Usuń
    2. dziękuję za odpowiedź już zdecydowałam się na ten model tylko nie wiem jaką pojemność kupić bo jest 0,7 litra i litrowa. Dobrze rozumiem, że jak mam np. 0,7 litrową maszynkę to proporcje podane w Pani przepisie się nie zmieszczą!

      Usuń
    3. Aniu ja mam model o pojemności 1 litra

      Usuń
  2. Podziwiam! Ja zazwyczaj idę na tzw. łatwiznę i kupuję lody gotowe. Oczywiście wybieram te z dobrym składem. Ale takie domowe muszą być naprawdę pyszne! :) Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te domowe robią się niemal same - najbardziej uciążliwą pracę wykonuje maszyna do lodów

      Usuń
  3. Rumowych lodów jeszcze nie robiłam, więc być może spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie polecam. W Polsce często określa się je, jako lody Malaga - chociaż nie jest to prawidłowe. Do lodów Malaga dodaje się pochodzące z Andaluzji wino o tej samej nazwie.

      Usuń
  4. Bardzo bogaty skład mają Twoje lody. Chętnie bym je spróbowała, bo wiadomo, że domowe są najlepsze. A za lodami Häagen-Dazs nie przepadam - są dla mnie za słodkie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak jak uwielbiamy lody tak nie możemy przekonać się do alkoholu w słodkościach :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych