Lody rumowe z rodzynkami
Lody rumowe z rodzynkami
najlepsze domowe lody z bakaliami.
Lody rumowe z rodzynkami zapewne jadłaś nie raz, ale domowa wersja jest po prostu pycha. Z kilku prostych składników stworzysz coś naprawdę wyjątkowego i moim skromnym zdaniem lepszego niż kultowa wersja firmy Häagen-Dazs. Sekret tych pysznych lodów z rumem tkwi w rodzynkach, które moczymy w ciemnym rumie przez minimum 24 godziny.
Pamiętaj, że alkohol utrudnia zamrażanie lodów, dlatego nie dodawaj go więcej niż podałam w przepisie. Ponieważ domowe lody nie zawierają żadnych konserwantów ani stabilizatorów, najlepiej po przygotowaniu pozwól im schłodzić się w zamrażalniku przez minimum 24 godziny. Jeśli chcesz, to możesz pominąć żółtka, wówczas nie musisz zagotowywać mleka ze śmietaną, wystarczy, że podgrzejesz lekko mleko, aby rozpuścić w nim cukier, a następnie wystudzisz.
Bardzo dobre lody z rumem i rodzynkami bez problemu zrobisz w domu.
Lody rumowe z rodzynkami
tym razem użyłam szklanki o pojemności 200 ml- pół szklanki rodzynek, ale możesz dodać nieco więcej
- około 80 ml ciemnego rumu
- pół szklanki cukru pudru, najlepiej trzcinowego
- 2 duże żółtka
- 1 szklanka śmietanki 36%
- 1 szklanka pełnotłustego mleka
- opcjonalnie 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
Lody rumowe z rodzynkami przepis
1. Dzień wcześniej rodzynki zalej rumem i pozostaw do namoczenia na około 24 godziny.2. Połącz mleko i śmietanę, zagotuj i odstaw z ognia.
3. Żółtka ubij z cukrem na gęsty puszysty krem, w robocie kuchennym Magimix zajmuje to około 3-4 minut.
4. Ciągle ubijając, wlewaj powoli, cienką strużką bardzo gorące mleko ze śmietaną.
5. Przelej masę ponownie do garnka i ciągle mieszając (najlepiej robić to za pomocą rózgi), podgrzewaj na niewielkim ogniu około 3-5 minut, aż masa zacznie gęstnieć. Uważaj, aby nie przegrzać masy, ponieważ może się zwarzyć.
6. Odstaw rondel z ognia, dodaj ekstrakt lub cukier waniliowy. Wymieszaj i pozostaw do wystudzenia. Zimną masę wstaw na około 2 godziny do lodówki.
7. Do schłodzonej masy dodaj rodzynki wraz z rumem, w którym się moczyły, ponownie wymieszaj i przełóż do maszyny do lodów.
8. Ustaw wybrany program - soft dla lodów miękkich, hard dla lodów twardych (dotyczy maszynki do lodów Zyle) lub postępuj zgodnie z instrukcją producenta.
Jeśli nie masz maszyny do lodów (choć naprawdę warto zainwestować w to urządzenie, zwłaszcza, że na koniec sezonu są duże promocje), to wstaw lody do zamrażalnika i przez pierwsze 4 godziny zamrażania mieszaj je dokładnie z częstotliwością co pół godziny, aby pozbyć się kryształków lodu.
Lody rumowe z rodzynkami.
Dzień dobry.
OdpowiedzUsuńChyba się skuszę na kupno maszynki z doświadczenia Pani lepiej kupić 0,7 l czy litrową
Anna Fabjańska
Ja korzystam z tego modelu https://sklep.ronic.pl/glowna/1317-maszynka-do-lodow-zyle-1-litr-4779025998055.html
Usuńi serdecznie polecam, bo ma agregator i nie trzeba wkładać misy do zamrażalnika
dziękuję za odpowiedź już zdecydowałam się na ten model tylko nie wiem jaką pojemność kupić bo jest 0,7 litra i litrowa. Dobrze rozumiem, że jak mam np. 0,7 litrową maszynkę to proporcje podane w Pani przepisie się nie zmieszczą!
UsuńAniu ja mam model o pojemności 1 litra
UsuńPodziwiam! Ja zazwyczaj idę na tzw. łatwiznę i kupuję lody gotowe. Oczywiście wybieram te z dobrym składem. Ale takie domowe muszą być naprawdę pyszne! :) Kasia
OdpowiedzUsuńTe domowe robią się niemal same - najbardziej uciążliwą pracę wykonuje maszyna do lodów
UsuńRumowych lodów jeszcze nie robiłam, więc być może spróbuję.
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam. W Polsce często określa się je, jako lody Malaga - chociaż nie jest to prawidłowe. Do lodów Malaga dodaje się pochodzące z Andaluzji wino o tej samej nazwie.
UsuńBardzo bogaty skład mają Twoje lody. Chętnie bym je spróbowała, bo wiadomo, że domowe są najlepsze. A za lodami Häagen-Dazs nie przepadam - są dla mnie za słodkie.
OdpowiedzUsuńTak jak uwielbiamy lody tak nie możemy przekonać się do alkoholu w słodkościach :D
OdpowiedzUsuń