sos pomidorowy do wszystkiego
Placek drożdżowy z kruszonką
proste ciasto drożdżowe z owocami
Placek drożdżowy z kruszonką jak u babci. O takim cieście śniłam po nocach, mieszkając na Bliskim Wschodzie. Tam o polskich jabłkach mogłam jedynie pomarzyć. Puszyste, lekkie ciasto drożdżowe i najlepsze pod słońcem polskie jabłka smakują wspaniale o każdej porze roku. Nawet drożdżowe z truskawkami mu nie dorównuje, chociaż bardzo je lubię.
Ciasto drożdżowe z kruszonką i jabłkami to smak mojego dzieciństwa. Przez wiele lat bałam się ciast drożdżowych jak ognia. Ironia losu sprawiła, że nauczyłam się je piec właśnie w Arabii Saudyjskiej od mojej hinduskiej sąsiadki. I wiecie co? Ten placek drożdżowy jest po prostu pycha.
Puszysty placek drożdżowy z kruszonką i jabłkami.
Placek drożdżowy z kruszonką
moja szklanka ma 250 ml pojemnościproporcje na blachę o wymiarach 28 x 19 cm albo dwie małe tortownice o średnicy 18 cm
- 3 szklanki mąki pszennej (około 420g)
- 40 g świeżych drożdży albo 14 g suchych drożdży
- 3/4 szklanki letniego mleka
- pół szklanki drobnego cukru (około 100g)
- 100 g masła
- 4 duże żółtka
- 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 2-3 Jabłka Grójeckie albo inne ulubione owoce,
- opcjonalnie: 1 łyżka masła, jedna łyżka cukru do podsmażenia jabłek i 1czubata łyżeczka cynamonu.
Kruszonka do ciasta - przepis i składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (8g), ale można dodać więcej
- 80 g roztopionego masła
Placek drożdżowy z kruszonką przepis
1. Świeże drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru, aż zrobią się płynne. Dodaję 1/4 szklanki mleka i 2 łyżki mąki (z tych składników, które przygotowałaś sobie na ciasto). Rozetrzyj łyżeczką, aby nie było grudek, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut do wyrośnięcia. Jeśli po 15 minutach drożdże nie chcą pracować, to nagrzej piekarnik do 30 stopni, wyłącz go i wstaw drożdże na kolejne 15 minut do piekarnika.
Jeśli używasz drożdży suszonych to dodaj je do mąki.
2. Cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli utrzyj z żółtkami na gładką, puszystą masę.
3. Do mąki dodaj wyrośnięte drożdże, pozostałe mleko i masę jajeczną. Wyrabiaj hakiem do ciasta lub ręcznie gładkie, elastyczne ciasto, zajmuje to około 10 minut.
4. Rozpuść masło i odstaw na kilka minut, żeby ostygło. Przestudzone masło dodaj do ciasta i wyrabiaj, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz. Zajmie to kolejne 5-7 minut. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, ale będzie bardzo miękkie. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na mniej więcej 60 do 90 minut, do czasu aż podwoi swoją objętość.
5. Jabłka obierz i pokrój na małe kawałki. Możesz je podsmażyć na patelni z 1 łyżką masła, 1 łyżkę cukru i cynamonem, aż zrobią się miękkie, ale pozostaną w kawałkach.
6. Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i obsyp mąką. Wyrośnięte ciasto przełóż do formy, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 40-60 minut.
7. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni, grzałka góra - dół.
8. Na wierzch wyrośniętego ciasta nałóż jabłka. Obsyp kruszonką, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij z formy i pozostaw do wystudzenia na kratce.
Spodobał Ci się ten przepis? Polub naszą stronę na Facebooku
Placek drożdżowy z kruszonką.
Uwielbiam! Placek drożdżowy nieodłącznie kojarzy mi się z moją Babcią - jest mistrzynią w tej dziedzinie. Ja nigdy nie próbowałam piec ciast drożdżowych, bo wydaje mi się, że z moimi umiejętnościami nic dobrego z tego nie będzie ;)
OdpowiedzUsuńJa też bardzo długo bałam się ciast drożdżowych, ale wbrew pozorom są łatwe do zrobienia. Spróbuj, a sama się przekonasz, że nic nie smakuje lepiej niż domowy placek drożdżowy :)
UsuńDrożdżowe z jabłkami bardzo lubię.
OdpowiedzUsuńŚwietnie pasuje do dobrej herbaty i kawy.
Czy ja mogę poprosić o (duuuuuży) kawałek tego pysznego placka? Do tego dobra herbatka i jestem uszczęśliwiona!
OdpowiedzUsuńCzęsto w domu robimy drożdżowe z kruszonką, pycha!
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować przepis, jest świetny :D
OdpowiedzUsuń