Sałatka szwedzka
Sałatka szwedzka
Prosta sałatka z ogórków na zimę
Sałatka szwedzka przepis na sałatkę z ogórków na zimę. Sałatka szwedzka w słoikach na zimę to klasyk w najlepszym wydaniu. Słodko - kwaśna zalewa, chrupiące ogórki gruntowe, trochę marchewki i mała garść przypraw czynią cuda. Ten łatwy i sprawdzony przepis na pyszną sałatkę szwedzką na słodko
nikomu nie sprawi trudności, nie będziesz żałować, że ją zrobiłaś. Szwedzka sałatka ogórkowa pasuje niemal do wszystkiego - zarówno do kanapek i hot-dogów, jak i do drugiego dania. Sprawdzi się także, jako składnik innych sałatek.
Ogórki są jednym z naszych ulubionych warzyw. Nasz obowiązkowy zestaw przepisów na przetwory z ogórków na zimę to:
ogórki kiszone na zimęogórki curry do słoików
sałatka Muminków
i oczywiście sałatka szwedzka w kilku różnych wariantach.
Najlepsza sałatka szwedzka do słoików na zimę, jeszcze przed pasteryzacją.
Sałatka szwedzka
proporcje na 5-6 słoików o pojemności 450 - 500 ml- 2 kg średniej wielkości ogórków gruntowych
- 2 duże marchewki
- 2 litry wody
- około pół szklanki soli kamiennej (niejodowanej)
Zalewa do sałatki szwedzkiej
moja szklanka ma 250 ml pojemności- 3 szklanki wody
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki octu spirytusowego 10%
Przyprawy do sałatki szwedzkiej
proporcje przypraw na 1 słoik o pojemności 450-500 ml- po 3 ziarenka ziela angielskiego
- po 5-6 ziarenek czarnego pieprzu
- około pół łyżeczki nasion gorczycy na każdy słoik
Sałatka szwedzka przepis
1. Umyj dokładnie ogórki i marchewkę.
2. Ogórków nie obieraj, odetnij tylko końcówki z obu stron. Pokrój ogórki i marchewkę na cienkie plasterki o grubości maksymalnie 2 mm. Możesz to zrobić nożem, szatkownicą albo robotem z tarczą do szatkowania. W robocie kuchennym Magimix pokrojenie 2 kg ogórków i marchewki zajmie Ci około 3 minut. Pokrojone ogórki włóż do dużej miski.
3. Pół szklanki soli kamiennej rozpuść w 2 litrach zimnej wody i wlej ją do ogórków. Pozostaw ogórki do namoczenia przez około 60-90 minut. Od czasu do czasu przemieszaj ogórki.
Ogórki na sałatkę szwedzką namocz w zimnej osolonej wodzie przez około 60-90 minut.
4. Ogórki odsącz na sicie. Wodę w której się moczyły wylej.
5. Słoiki umyj i wyparz wrzątkiem.
6. Na dno każdego słoika włóż plasterki marchewki. Dodaj przyprawy - po pół łyżeczki ziaren gorczycy, 3 ziarenka ziela angielskiego i 5-6 ziarenek pieprzu do każdego słoika.
7. Włóż ogórki do słoików napełniając je do około 3/4 wysokości.
8. Przygotuj zalewę. Do garnka wsyp 2 szklanki cukru, wlej 3 szklanki wody i 2 szklanki octu. Doprowadź zalewę do wrzenia.
9. Wlej zalewę do słoików, tak aby przykryła ogórki. Przemieszaj zawartość słoików końcem drewnianej łyżki, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
10. Dopełnij słoiki ogórkami i zalewą pozostawiając około 1,5 cm wolnego miejsca. Ogórki powinny być całkowicie zakryte zalewą. Zakręć dobrze słoiki.
11. Na dno garnka połóż ściereczkę, ustaw na niej słoiki z sałatką szwedzką i pasteryzuj na średnim ogniu około 15 minut od chwili zagotowania wody.
12. Wyjmij słoiki, postaw do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.
Jak pasteryzować sałatki
Temperatura przetworów i temperatura wody w której będziesz je pasteryzowała powinny być zbliżone. Przetwory, które zostały zalane zimną zalewą wstawiamy zawsze do garnka z zimną wodą. Słoiki z gorącą zawartością wstawiamy do garnka z gorącą wodą. Dno garnka powinno być wyłożone ściereczką. Podczas pasteryzacji słoiki nie powinny się ze sobą stykać ani dotykać ścianek garnka.
Sałatka szwedzka po pasteryzacji.
Jeśli spodobał ci się przepis sałatkę szwedzką, to mam nadzieję, że zostawisz komentarz. Podziel się nim również w mediach społecznościowych. Nie zapomnij oznaczyć nas tagiem #czteryfajery.
Ciekawostki o sałatce szwedzkiej
Przetwory warzywne są niemal obowiązkowym dodatkiem do każdego posiłku w krajach skandynawskich. W przeciwieństwie do sałatki szwedzkiej, jaką znamy w Polsce, Szwedzi zazwyczaj kroją ogórki na plasterki cienkie jak papier. Tak przygotowana sałatka może być podawana już po kilku godzinach. Skandynawska sałatka ogórkowa, ale z dodatkiem czosnku, tartego chrzanu i baldachów kopru znalazła też swoje miejsce w w wydanej w 2010 roku "Książce kucharskiej Muminków" (Moomins Cook Book: An Introduction to Finnish Cuisine, SelfMadeHero, Helsinki 2010).
Pamiętam, że kiedyś w dzieciństwie jadałam podobną sałatkę, tylko ogórki były chyba grubsze. Teraz chętnie bym taką zjadła, ale moi domownicy to tego nie ruszą :(
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam sałatki, teraz dzieci wolą klasycznie ogórki kiszone i konserwowe.
OdpowiedzUsuńMoja Mama takie robi, ja dla siebie samej nie, ale podkradam od niej.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tę sałatkę, wyrazistą, z chrzanem...och i ach.
Smakowitości!! Na zdjęciech wygląda cudnie!
Pozdrawiam :-)
Irena-Hooltaye w podróży
Nie ma nic lepszego jak takie pyszne słoiczki zimą do obiadu :D
OdpowiedzUsuńBardzo ja lubię, do obiadu, do kanapki.
OdpowiedzUsuńLubimy, ale nie mamy Magimixa...I tak ładnie nie potrafimy ogórków pokroić...
OdpowiedzUsuńDla mnie szwedzka zawsze była zbyt słodka a i u ciebie widzę sporą ilość cukru. Nie powiem, zjeść może bym zjadła, ale gdybym robiła to jednak trochę bardziej wytrawną i pikantną.
OdpowiedzUsuńBardzo lubie szwedzka salatke, od jakiegos czasu robimy taka w domu, pycha! Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńSałatka szwedzka to podstawa w moje spiżarni. Bez niej nie ma "ogórkowania", o nie 😀 Chyba każdy z nas ją zna i każdy ma swoje proporcje. Łączy je jedno: zawsze jest rozchwytywana, jakakolwiek by nie była ta sałatka szwedzka 😊
OdpowiedzUsuńKurczę, a nie robiłam jeszcze! Zapisuję przepis. Nie wiem czy ta sałatka zimy doczeka!
OdpowiedzUsuńZdjęcia jak z reklamy :) nic dodać nic ujac :)oka mama takie zawsze robiła. Od czasu jak zachorowała nie ma kto robic. Może kiedyś qroce do krajubto będę robić. W Norwegii nie ma gruntowych ogórków az tyle żeby tu to robić także zostaje mi tylko smakować je tu u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie dojrzałam do przetworów, ale czuję że kiedyś mi nadejdzie na to faza hihi :P Bo jeść lubię, ale robić to na razie nie
OdpowiedzUsuńTo moje ulubione, nie wyobrażam sobie "przetworowych zapasów" bez sałatki szwedzkiej. Bardzo ja lubimy, sprawdza się jako dodatek do wielu potraw, Wspaniały przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo fajna sałatka, wygląda pysznie. Zawsze robiłam kilka różnych sałatek na zimę, bywało i 7 rodzajów, teraz trochę się nam przejadły i odpoczywamy od nich, ze 3-4 lata musi być przerwa :))) Na razie tylko ogórki kiszone i małosolne :) Przepis zapiszę i na pewno, gdy powróci ochota na sałatki, to zrobię :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Oo super ta sałatka taka uniwersalna, bo nada się do wszystkich dań mięsnych, czy grilla. Lubię takie przepisy na sałatki, które można łączyć z różnymi innymi składnikami :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna sałatka :) przyznam się, że jeśli chodzi o przetwory, to jestem leniem w tej kwestii, bardzo rzadko coś przygotowuję na zimę :)
OdpowiedzUsuńTaka szwedzka sałatka to smak mojego dzieciństwa ;-) Dawno jej nie robiłam i nawet nie pamiętam przepisu. W tym roku już zakończyłam sezon ogórkowy, ale w przyszłym chętnie skorzystam z Twojej receptury i przygotuję kilka słoiczków.
OdpowiedzUsuńJedna z naszych ulubionych, w tym roku jeszcze nie robiłam, ale pewnie zabiorę się na dniach :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tą sałatkę! Mama nauczyła mnie wiele lat temu jak ją robić.
OdpowiedzUsuńCzesto widuje takie w sklepach ale na pewno domowa wersja najlepsza :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie sałatki! są przepyszne :) najlepsze te domowe :)
OdpowiedzUsuńPięknie pokrojone ogórki. Cudnie się prezentuje. Nie miałam jej w planach w tym roku, ale tak kusisz...
OdpowiedzUsuńCały przepis jak i wykonanie wygląda mega profesjonalnie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy!
A po co zagotowywac zalewę? Skoro ogórki zaś I tak są gotowane. Moja mama kiedyś tez tak robiła dopóki siostra jej nie powiedziała o tym. Szkoda gazu.
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłyśmy, ale może być smaczna.
OdpowiedzUsuń