Zdrowy deser jogurtowy
Zdrowy deser jogurtowy
indyjski deser weselny kesar pista.
Zdrowy deser jogurtowy, przepis o który od dawna dopytywali nasi znajomi z pewnością Cię ucieszy. Prosty do zrobienia, tani i mega smaczny. Po prostu idealny fit deser na każdą okazję, znacznie mniej kaloryczny niż domowe lody jogurtowe. Odpowiedni zarówno dla dzieci, jak i na imprezę, czy zwieńczenie rodzinnego obiadu albo wystawnego przyjęcia. Lepiej przygotuj go więcej, bo każdy będzie prosił o dokładkę.
Deser z jogurtu greckiego lub naturalnego można podawać z ulubionymi owocami lub orzechami. Zawsze smakuje wyśmienicie. Najbardziej lubię go malinami lub mango, ale możesz dodać takie owoce, jakie lubisz. Nie bez podstaw w zachodnich Indiach (głównie w stanach Maharasztra i Gudźarat) zdrowy deser jogurtowy zwany kesar pista często serwowany jest na weselach.
Jogurtowy deser na zimno bez cukru i żelatyny - Cztery Fajery
Zdrowy deser jogurtowy
proporcje dla 3-4 osób- 2 opakowania świeżego jogurtu greckiego lub 3 opakowania jogurtu naturalnego, każde o wadze 400 g
- 5-7 łyżek cukru pudru, ale możesz go zastąpić ksylitolem, erytrolem, melasą daktylową (jest dostępna m.in. w tureckisklep.pl) lub miodem
- opcjonalnie - kilka nitek szafranu i 2 łyżki gorącego mleka
- duża szczypta mielonego kardamonu
- garść posiekanych migdałów
- garść posiekanych niesolonych pistacji lub orzechów
Zdrowy deser jogurtowy przepis
Indyjski deser jogurtowy zaczynam przygotowywać dzień wcześniej. Jogurt wylewam na perlonowe sitko (takie, jak na zdjęciu poniżej) lub gazę, umieszczam nad głęboką miską, tak aby sitko nie dotykało dna i serwatka miała gdzie spływać. Odstawiam na noc do lodówki. W ten sposób robię najłatwiejszy ser z jogurtu greckiego czyli chakka dahi. Jogurt grecki powinien odciekać około 8 godzin, a jogurt naturalny około 12-14 godzin.Jeśli będziemy słodzić go melasą lub miodem albo dodawać soczyste owoce pozostawiam jogurt na sitku przez dodatkowe 2-3 godziny.
Następnego dnia kilka nitek szafranu zalewam 2 łyżkami gorącego mleka i odstawiam na około 30-40 minut.
Odlewam odsączoną z jogurtu serwatkę. Zazwyczaj jest jej niewiele, ale kiedy przygotowuję dużą ilość deseru kesar pista albo arabski ser jogurtowy, wówczas z serwatki robię domowy ser ricotta.
.
Pozostały na sitku gęsty i kremowy ser jogurtowy jest już gotowy. Przekładam go do miski, dodaję cukier puder albo inny słodzik oraz dwie łyżki mleka, w którym moczył się szafran.
Mieszam wszystko, aż składniki się połączą, a cukier lub słodzik rozpuszczą. Dodaję dużą szczyptę kardamonu i ponownie mieszam.
Deser przekładam do szprycy do tortów i nakładam do pucharków. Dekoruję posiekanymi migdałami i pistacjami i odstawiam na minimum dwie godziny do lodówki.
Deser jogurtowy na zimno możesz też przełożyć do maszyny do lodów. Ja ustawiam wtedy program soft dla lodów miękkich (ustawienia dotyczą maszyny do lodów Zyle) i podaję bezpośrednio po zakończeniu programu.
Spodobał Ci się ten przepis? Polub naszą stronę na Facebooku
Deser jogurtowy tak, zwłaszcza z takimi dodatkami jak kardamon, pistacje czy migdały.
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł!
Kardamon w tym przepisie, to właśnie ten "sekretny" składnik, który dodaje smaku i nutę tajemniczości :D
UsuńO nie, nie cierpię deserów jogurtowych.
OdpowiedzUsuńTo zrób z serka mascarpne
UsuńSzybki, prosty i łatwy w przygotowaniu. Super!
OdpowiedzUsuńTakie potrawy są najlepsze
UsuńProste i smaczne danie :)
OdpowiedzUsuńW prostocie siła, ale ja bym jeszcze wiórki czekolady dał na wierzch
OdpowiedzUsuńDo klasycznej, indyjskiej wersji zdecydowanie nie pasują
Usuń