Domowa vegeta
Domowa vegeta
Mieszanka suszonych warzyw.
Domowa vegeta przepis na mieszankę suszonych warzyw. Domowa vegeta czyli suszona włoszczyzna doda smaku niemal każdej potrawie i jest super prosta do przygotowania. Mieszanki suszonych warzyw i przypraw nie może zabraknąć w Twojej kuchni. Dzięki przepisowi na domową wegetę możesz zrobić znacznie lepszą od oryginału wersję tej popularnej na całym świecie mieszanki suszonej włoszczyzny. Domowa wegeta jest znacznie zdrowsza od dostępnej w sklepach oryginalnej Vegety chorwackiej firmy Podravka i jej polskich odpowiedników takich jak Jarzynka (Winiary) czy Kucharek (firmy Prymat).
Na blogu znajdziesz też przepis na
domowa zupa pomidorowa w proszku z suszarki do warzyw
Mieszanka suszonych warzyw czyli domowa przyprawa typu vegeta lub jarzynka.
Mieszanka suszonych warzyw i ziół czyli domowa vegeta
przygotowana samodzielnie nie będzie zawierała glutaminianu sodu, więc bez problemu dodasz ją do dań dla dzieci. Przestaniesz też płacić za sól, której w Vegecie firmy Podravka jest aż 56,9%, a w Jarzynce z Winiar nawet 78,2% (takie informacje znalazłam na stronie www.czytamyetykiety.pl - poniżej zrzut ekranu - warto przeczytać).
Mieszanka suszonych warzyw pasuje do nieskończonej ilości potraw. Możesz ją dodawać do zup, wieprzowiny, kurczaka i ryb, a nawet doprawiać krewetki i sałatki.
Domowa wegeta
Z tej ilości otrzymasz około 250 g mieszanki suszonych warzyw,
Zamiast świeżych warzyw możesz użyć 250 g mieszanki suszonych warzyw - kupisz ją w większości marketów. Dzięki temu pominiesz etap krojenia i suszenia warzyw.
- około 1 kg marchewki
- 300-400 g korzenia pietruszki
- 1 średni korzeń seler
- 2 średnie pory, tylko biała część
- 2 średnie cebule
- opcjonalnie 3-5 ząbków czosnku
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- kilkanaście liści selera korzeniowego
- duża garść liści lubczyku, może być ten z doniczki
- 1 łyżka kurkumy, ale możesz zmniejszyć ilość o połowę
- 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
- 2-3 łyżki soli
- 1 ziarenko ziela angielskiego
Domowa vegeta przepis
1. Warzywa obierz i umyj.
2. Marchewkę, pietruszkę i korzeń selera zetrzyj na tarce o dużych oczkach albo skorzystaj z tarczy do wiórkowania do Twojego miksera. Warzywa, które widzisz na zdjęciu wiórkowałam na tarczy 4 mm w robocie kuchennym Magimix.
3. Cebulę, pora i czosnek pokrój na cieniutkie plasterki.
4. Rozłóż warzywa na tacach suszarki do żywności wyłożonych matami do suszenia lub papierem do pieczenia.
Proporcje z tego przepisu są dostosowane na 6 tac dehydratora - suszarki do warzyw Zyle Express.5. Ustaw temperaturę suszenia na 45-60 stopni i czas suszenia na 8 do 12 godzin (dotyczy dehydratora Zyle Express). Alternatywnie możesz wysuszyć warzywa w piekarniku, ale pamiętaj, aby drzwi piekarnika były lekko uchylone. Czas suszenia jest orientacyjny i może się różnić w zależności od tego, na jak duże kawałki podzielisz warzywa i modelu suszarki, której używasz. U mnie to zajęło niespełna 8 godzin.
6. Po 3-4 godzinach wyjmij zioła (natkę pietruszki, lubczyk, liście selera), powinny być już suche.
7. Zmiksuj wysuszone warzywa i przyprawy do pożądanej konsystencji. Pod koniec miksowania dodaj zioła.
Spodobał Ci się przepis na domową vegetę? Będzie nam miło jeśli polubisz blog Cztery Fajery na Facebooku Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Domowa vegeta
Nie kupuję gotowych mieszanek. Czasami suszone warzywa eko lub suszę sama w piekarniku. Wszystko ma swoją cenę - domowe suszenie to warzywa eko, praca i proces suszenia.
OdpowiedzUsuńAle warto.
Zdecydowanie wygodniej suszy się w suszarce / dehydratorze. Masz pewność, że nie zrumienisz i nie nagrzewasz tak mocno mieszkania
UsuńJestem przeciwniczką wszelkich gotowych przypraw, sosów, zup ze sklepów.
OdpowiedzUsuńSwoje własne suszone warzywa i zioła powinien każdy mieć w kuchni.
Suszarka jest idealna do suszenia.Nie mam suszarki, ale dobry i piekarnik.Zrobię trochę domowej vegety :-)
Pozdrawiam!
Irena - Hooltaye w podróży
Ja używam gotowców. (niezbyt dużo) Nie mam naprawdę możliwości zrobić tego sama choć żałuję.
OdpowiedzUsuńNo takiego czegoś się nie spodziewałam :) jestem pełna podziwu dla tej domowej Vegety. Cowoeknidzie na łatwiznę, kupuje gotowca i nawet nie pomysli że można samemu cos takiego wyczarować :) super...
OdpowiedzUsuńKupnych takowych specyfików nie używam, właśnie przez to, co w nich się znajduje, ale taką Twoja domową to z wielka chęcią zrobię i będę dodawać do czego się tylko da :)
OdpowiedzUsuńTaka domowa vegeta to jest coś a nie ta paczkowana ze sklepu... koniecznie muszę zainwestować w taką suszarkę :-)
OdpowiedzUsuńDomowa vegeta to wspaniała sprawa, bez konserwantów, same najlepsze warzywa i zioła. U mnie w spiżarni obowiązkowa od lat :) Zdjęcia przepiękne, jak zawsze <3
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Dotychczas sama robiłam tzw."kostkę rosołową". Do kupna suszarki przymierzam się już od jakiegoś czasu. Głównie myślałam o grzybach i owocach. Teraz mam kolejny powód aby dokonać wreszcie tego zakupu. Skorzystam z Twojego przepisu i będę miała też własną "vegete".
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że grzeszę i vegete stosuję..nie bij :D
OdpowiedzUsuńJa mam małą kuchnie więc nie zmieściłabym całego sprzętu by zrobić samemu vegete. Jednak świetna to rzecz, przynajmniej wiesz co jesz :)
OdpowiedzUsuńCzęsto dodaję vegetę do zupy. Koniecznie muszę wypróbować tę z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńZawsze dostaję suszone warzywa od mojej cioci. Twoja vegeta wygląda bardzo apetycznie. I faktycznie zupełnie bezpieczna dla dzieci. I ten dehydrator jest boski☺️
OdpowiedzUsuńSuper, trochę pracochłonna, ale na pewno warto się poświęcić :)
OdpowiedzUsuńPamiętam, że mojej świętej pamięci ciocia jadła kaszę z tą jarzynką zawsze, ale przeżyła prawie 100 lat, więc chyba jej służyło ;)
OdpowiedzUsuńNie wykluczam że kiedyś zrobimy domową vegetę.
OdpowiedzUsuńNamówiłaś mnie i właśnie zabieram się za domową przyprawę z warzyw. Od lat unikam sklepowych, więc dosmaczę sobie potrawy po swojemu ;)
OdpowiedzUsuńZdrowo i bez glutaminiany sodu ;)
OdpowiedzUsuńCzy marchew, pietruszke i seler trzaba blanszowac?
OdpowiedzUsuńwszystko suszymy w stanie surowym
UsuńVegeta jest wyśmienita i rewelacyjnie pachnie. Zrobiłam i będę robić
OdpowiedzUsuń