Makaron z indykiem i warzywami
Makaron z indykiem i warzywami
przepis na indycze ragu bianco z makaronem.
Makaron z indykiem i warzywami przygotujesz w około 40 minut. To proste danie, które zaskakuje bogactwem
smaków i łatwością wykonania poznałam podczas warsztatów kulinarnych "W
domu sięgnij po indyka". Przepis na makaron rigatoni z indyczym ragu bianco (tak brzmi jego oryginalna nazwa)
opracował Szymon Szlendak, szef kuchni w renomowanych restauracjach i sędzia
techniczny Półfinału i Finału Kulinarnego Pucharu Polski (2016).
Dla nas każdy przepis na smaczny i szybki obiad to prawdziwy skarb. Wciąż szukamy kolejnych pomysłów i inspiracji, aby pomimo natłoku zajęć urozmaicić nasze codzienne posiłki. Myślę, że Tobie także przypadnie do gustu makaron z mielonym mięsem indyczym i warzywami.
Makaron z indykiem i warzywami
- 400 g makaronu rigatoni (to makaron rurki)
- 600 g mielonego mięsa indyczego,
- opcjonalnie 160 ml wytrawnego białego wina
- 80 g masła
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 średnia marchewka
- 1 średnia cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 plastry pomidorów suszonych w oleju
- 2-3 łyżki zielonego groszku
- około 80 g sera typu Parmezan lub Grana Padano
- sól, pieprz i świeże zioła (tymianek, rozmaryn, szałwia) do smaku
- oliwa z wytłoczyn do smażenia
- do duszenia około 1200 ml wywaru z szyi indyczej i włoszczyzny
Makaron z indykiem i warzywami przepis
1. Ugotuj wywar z szyi indyczej i włoszczyzny z 1 listkiem laurowym i zielem angielskim (1-2 kulki).
2. Na patelni rozgrzej mocno oliwę, dodaj mielone mięso z indyka, i podsmażaj aż się dobrze zrumieni.
3. W międzyczasie pokrój w drobną kostkę seler naciowy, marchewkę, cebulę, i suszone pomidory. Dodaj je do mięsa i smaż dalej na silnym ogniu.
4. Dodaj białe wino, zmniejsz płomień i powoli wlewaj wywar. Duś mięso, do chwili, aż będzie miękkie.
5. Dopraw do smaku, dodaj masło, świeże zioła i drobno pokrojone warzywa.
W tak drobną kostkę kroimy warzywa do ragu6. W drugim garnku ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie. Powinien być jeszcze lekko twardy.
7. Dodaj makaron so sosu i gotuj tak długo, aż sos zrobi się kremowy, a makaron będzie al dente.
Mięso indycze.
Mięso indycze jest źródłem witaminy D ,B2 (udo indycząt bez skóry), B3, B6, B12, potasu, fosforu, i cynku. Ma niską zawartość tłuszczu (filet bez skóry, udo bez skóry) i wysoką zawartość białka. (tuszka, filet bez skóry, udo bez skóry). Pierś z indyka ma niską zawartość tłuszczów nasyconych oraz niską zawartość sodu.
Warsztaty kulinarne "W domu sięgnij po indyka" odbyły się w ramach projektu „Indyk z Europy - pod skrzydłami jakości”, którego celem jest zwiększenie wśród konsumentów świadomości wartości odżywczych mięsa indyczego oraz wysokiej jakości produkcji rolno-spożywczej w Unii Europejskiej.
Co to jest makaron rigatoni.
Rigatoni to włoski makaron w kształcie rurek z charakterystycznym żłobieniem. Rigatoni jest podstawą tradycyjnych mięsnych ragu i zapiekanek.
Makaron z indykiem i warzywami.
Pysznie wygląda i z pewnością jeszcze lepiej smakuje
OdpowiedzUsuńMakaron bardzo lubię i dość często u nas gości.
OdpowiedzUsuń