TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Przepis na leczo z kiełbasą

Przepis na leczo z kiełbasą

Szybkie i proste leczo z kiełbasą.


Przepis na leczo z kiełbasą jest naprawdę banalnie prosty. Wystarczy kilka podstawowych składników - pomidory, papryka, cebula, kiełbasa i przyprawy w odpowiednich proporcjach, aby nakarmić całą rodzinę lub wygłodniałych gości.
Węgierski przepis na leczo do słoików na zimę, który wiele osób poleca jako jeden z najlepszych, zamieściłam na blogu już kilka lat temu. Dzisiejsza propozycja jest co najmniej równie smaczna. W niespełna godzinę przygotujesz ciepły, kolorowy i sycący posiłek.

przepis-na-leczo-z-kielbasa
 Prosty przepis na domowe leczo z kiełbasą

Największą zaletą leczo jest jego wszechstronność. Możesz je podać na obiad i na ciepłą kolację. Ale równie dobrze sprawdza się jako składnik omletów i jajecznicy. Najczęściej podaję leczo z pszennym pieczywem, jednak robiłam też wersję z ryżem i jest tak samo pyszna.


Przepis na leczo z kiełbasą - składniki

proporcje na 4-6 osób
  • 1 kg różnokolorowej mięsistej papryki
  • 1 kg mięsistych pomidorów
  • 50 dag kg cebuli 
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki papryki mielonej ostrej lub łagodnej
  • pół łyżeczki wędzonej papryki, jest dostępna m.in. w sklepie Kuchnie Świata
  • około 40 dag dobrej kiełbasy, ale możesz dodać 20 dag kiełbasy i 20 dag wędzonego boczku
  • do smażenia - smalec lub tłuszcz wytopiony z boczku albo olej
  • po około pół łyżeczki soli, mielonego pieprzu i cukru do smaku
  • opcjonalnie 1 papryczka chili, jeśli ma być bardzo ostre

    Przepis na leczo z kiełbasą

    1. Cebulę obierz, przekrój na dwie części i pokrój w cienkie półplasterki. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
    2. Paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski o grubości 5 mm.
    3. Pomidory włóż na minutę do wrzątku, obierz ze skórki i pokrój w dość niedużą kostkę.
    4. Jeśli używasz boczku, to pokrój go w kostkę i podsmaż na patelni. Wyjmij boczek i odłóż do miseczki, a wytopiony tłuszcz wlej do garnka.
    5. Na tłuszczu podsmaż cebulę, do czasu aż się zeszkli. Dodaj kiełbasę i smaż kolejne 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu.
    6. Dodaj pokrojoną paprykę, czosnek, podsmażony wcześniej boczek,  trzy - cztery łyżki stołowe pokrojonych w kostkę pomidorów i przyprawy. Podsmażaj przez około 20 minut.dość często mieszając.
    7. Dodaj pozostałe pomidory i gotuj około 10-15 minut na niewielkim ogniu.

    Spodobał Ci się ten przepis? Polub naszą stronę na Facebooku

    przepis-na-leczo-z-kielbasa

    Co to jest leczo

    Leczo to danie, które tak naprawdę nie jest gulaszem, ani zupą, ani przystawką, ale w jakiś sposób ma cechy wszystkich tych dań. Tak opisuje tę pyszną potrawę Taste Hungary (jedna z najbardziej znanych firm oferujących wycieczki kulinarne na Węgrzech).
    Podstawowe leczo składa się z papryki, pomidorów polnych, cebuli i niewielkiej ilości czosnku do smaku. Opcjonalne dodatki do pieczarki, cukinia czasami także seler naciowy. Na Węgrzech leczo podaje się często jako dodatek do potraw mięsnych

    przepis-na-leczo-z-kielbasa
    Przepis na leczo z kiełbasą

    Komentarze

    1. Wygląda przesmacznie! Jest idealne, takie jak lubię.
      Niestety kojarzy mi się z jesienną aurą...

      OdpowiedzUsuń
    2. Dobre leczo nie jest złe ;) Bardzo je lubię i w sezonie często robię. Twoje wygląda bardzo aromatycznie i smacznie.

      OdpowiedzUsuń
    3. Często robię i to bardzo podobne do Twojej wersji. Wygląda bardzo nęcąco. Narobiłaś mi smaka:-)

      OdpowiedzUsuń
    4. Uwielbiam leczo! Zainspirowana przepisem zakupiłam dzisiaj kiełbasę w sklepie Kiszeczka, warzywa na bazarku, no i wieczorem zrobię dużo leczo - część zapakuję w słoiki, żeby było na zimę. :-)

      OdpowiedzUsuń
    5. Leczo wyszło przepyszne! Wcześniej korzystałam z przepisu mojej mamy. Jej leczo też jest smaczne, ale to wydaje się jeszcze bardziej wyraziste w smaku. Dużym atutem jest czas przygotowania. Po godzinie danie było gotowe. To świetny przepis na szybki obiad :-)

      OdpowiedzUsuń
    6. moje pierwsze leczo i od razu wyszło dobre :D nie miałam papryki wędzonej, ani czosnku, ale znalazłam w spiżarce przyprawy do kiełbas które je zawierały i wyszło smacznie, trzeba sobie radzić ;)

      OdpowiedzUsuń
    7. Leczo wyszlo super dobre!

      OdpowiedzUsuń

    Prześlij komentarz

    Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych