Sałatka coleslaw
Sałatka coleslaw
Surówka z białej kapusty i marchewki z majonezem.
Sałatka coleslaw przepis na surówkę z białej kapusty i marchewki z majonezem. Sałatka coleslaw, podobnie jak arabska sałatka tabbouleh – przepis, zaliczana jest do najbardziej znanych i lubianych dodatków. Surówka Colesław to popularna i prosta surówka do obiadu z białej kapusty i marchewki, dla nas coleslaw to najlepsza sałatka na świecie do grilla. Przygotujesz ją bez najmniejszego problemu z ogólnie dostępnych i niedrogich składników. Klasyczny colesław przegotuj z białej kapusty, ale możesz sobie pozwolić na odrobinę fantazji i przyrządzić ją z kapusty czerwonej. Gwarantuję Ci, że jest równie pyszna. Oryginalny przepis na sałatkę Colesław jest banalnie prosty, wystarczy, że poszatkujesz składniki i wymieszasz je z prostym sosem na bazie majonezu.
Sałatka coleslaw przepis
Jeśli chcesz przygotować coleslaw wcześniej, to pokrój kapustę i marchewkę (możesz to zrobić dzień wcześniej) i przechowuj w lodówce w woreczku foliowym do żywności lub pojemniku próżniowym, ale nie mieszaj ich z sosem i cebulą. Sos i cebulę dodaj bezpośrednio przed podaniem. Im dłużej kapusta leży w sosie coleslaw, tym bardziej będzie miękka.
- około 750 g białej kapusty, to tyle mniej więcej waży 1 młoda kapusta,
- 1 duża marchewka,
- 1 cebula,
- 4-5 łyżek majonezu, ale można wymieszać w proporcjach 1:1 z jogurtem naturalnym,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka cukru pudru,
- sól i pieprz do smaku, średnio po około pół łyżeczki,
- opcjonalnie 1 łyżeczka octu winnego lub do smaku, świetnie pasuje do niej także łagodny ocet ryżowo-zbożowy (jest dostępny m.in. w sklepie Kuchnie Świata)
Sałatka coleslaw przepis
1. Kapustę umyj i zdejmij zewnętrzne liście. Pokrój główkę na ćwiartki i wytnij głąb.
2. Kapustę cienko poszatkuj. Jeżeli używasz robota kuchennego Magimix, zajmie Ci to niecałą minutę. Jeśli przygotowujesz coleslaw z bardzo młodej kapusty, to poszatkowaną kapustę posól, ugnieć i odstaw na około 30 minut, a następnie odciśnij nadmiar wody
2. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub tarczy do wiórkowania 4 mm, a cebulę drobno posiekaj.
3. Warzywa dopraw do smaku solą i pieprzem i wymieszaj.
4. Majonez, sok z cytryny, cukier puder i ewentualnie ocet wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj do warzyw i wymieszaj.
5. Surówkę colesław odstaw na minimum 2 godziny do lodówki.
6. Podawaj do grilla albo do obiadu. Sałatkę coleslaw możesz też traktować jako samodzielne danie albo dodatek do hamburgerów i hot-dogów.
Do czego pasuje coleslaw
Ta surówka z białej kapusty pasuje niemal do wszystkich dań głównych oraz mięsa z grilla. Wypróbuj sałatkę coleslaw również jako dodatek do hot dogów, burgerów i krokietów. Sałatka Colesław jak w KFC pasuje do nuggetów z kurczaka, a shawarma z kurczaka i colesław z białej kapusty to niebo w gębie.
Udostępnij przepis na Coleslaw – surówkę z białej kapusty
Spodobał Ci się oryginalny przepis na sałatkę coleslaw ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Z czego robi się coleslaw
Jedynym stałym składnikiem sałatki coleslaw z białej kapusty jest surowa kapusta. Pozostałe składniki i sosy mogą się różnić w zależności od regionu i fantazji kucharza. Niektóre popularne przepisy na sałatkę colesław zawierają czerwoną kapustę, paprykę, ananasy lub jabłka. W skład sosu może wchodzić majonez wymieszany z jogurtem lub maślanką w proporcjach 1:1.
Colesław, podobnie jak inne sałatki z surowej białej kapusty, najlepiej smakuje bezpośrednio po zrobieniu, dlatego niemal wszystkie gotowe surówki Colesław kupowane w sklepie są gorsze od tych chrupiących, zrobionych w domu.
Surówka coleslaw
Nazwa sałatki coleslaw pochodzi od holenderskiego słowa koolsla oznaczającego sałatkę z kapusty. Na przełomie XVII i XVIII wieku holenderscy osadnicy przybywali gromadnie do Nowego Jorku. Było ich tak wielu, że miasto pierwotnie nosiło nazwę Nowy Amsterdam. Osadnicy przywieźli ze sobą przepis na schłodzoną sałatkę z kapusty. Ponieważ majonez jest wynalazkiem z połowy XVIII wieku, surówka coleslaw z białej kapusty, jaką dziś znamy ma zaledwie około 250 lat.
Taką domową zjadłabym z chęcią. Pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńUwielbiamy tę sałatkę w restauracjach jako dodatek do burgerów, ale nigdy swojej nie robiłyśmy.
OdpowiedzUsuńColeslaw to u mnie podstawa. Najczęściej przygotowuję sobie warzywa w ilości prawie hurtowej (na 3-4 dni czasami), a potem na bieżąco przyprawiam je i pałaszuję! Taki robocik to fajna sprawa, nie trzeba męczyć się ręcznie :)
OdpowiedzUsuń