Ciasto czekoladowe z gruszkami
Ciasto czekoladowe z gruszkami
szybkie ciasto bez miksera.
Ciasto czekoladowe z gruszkami i kawowo-czekoladową polewą dla prawdziwych
miłośników czekolady ma trzy ogromne zalety. Po pierwsze jest naprawdę pyszne,
po drugie jest bardzo łatwe do wykonania, nawet jeśli nie umiesz piec. I wreszcie po trzecie nie ma takiej osoby,
która go nie pokocha od pierwszego kęsa.
Przepis na
szybkie ciasto czekoladowe z owocami jest już na naszym blogu, ale dzisiejsze ciasto z gruszkami także będzie idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy zawsze są w biegu i na nic nie mają czasu. Możesz je przygotować w dosłownie 10 minut i to bez użycia miksera.
Wilgotne ciasto czekoladowe z gruszkami zawsze się udaje, każdemu smakuje i jest idealne na leniwe popołudnie.
Uwaga: Przed upieczeniem tego ciasta możesz podgotować gruszki przez 10 minut w syropie z 1 litra wody, 3 łyżek soku z cytryny, 1 szklanki cukru pudru, 1 laski cynamonu i 2 goździków, ale nie jest to konieczne.
Przepisy na łatwe ciasta
sernik z blendera
- idealny dla początkujących
kubeczkowe ciasto jogurtowe, które możesz upiec razem z dziećmi
ciasto drożdżowe dla leniwych
czyli kolejne ciasto łyżką mieszane
szybkie ciasto na niedzielę
łatwa babka majonezowa
Ciasto czekoladowe z gruszkami
- 3 łyżki dobrej jakości kakao
- 1 łyżka bardzo drobno zmielonej kawy, użyłam kawy o czekoladowej nucie El Salvador la Mayada
- 200 g mąki pszennej tortowej, typ 450
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g gęstego jogurtu greckiego
- 50 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 2 jajka
- 3-4 niezbyt twarde gruszki, mogą być także gruszki z puszki
Polewa czekoladowo - kawowa składniki i przepis
- 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady
- 1 łyżka bardzo drobno zmielonej kawy
- 1 łyżka cukru pudru lub do smaku
- 25 g masła
- 50 g mleka
Ciasto czekoladowe z gruszkami przepis
1. Formę o wymiarach 21x10 cm wyłóż papierem do pieczenia2. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni
3. Gruszki obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne, ale zostaw ogonek.
4. W jednej misce połącz suche składniki,, a w drugiej mokre. Wymieszaj osobno zawartość każdej z misek.
5. Połącz suche i mokre składniki i dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą
6. Przełóż ciasto do keksówki i ustaw w nim pionowo gruszki.
7. Wstaw keksówkę na środkową półkę do nagrzanego piekarnika i piecz około 45 minut. Uważaj, aby nie przesuszyć ciasta.
8. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.
9. Przygotuj polewę. Rozpuść czekoladę i masło, dodaj mleko, cukier i kawę i dokładnie wymieszaj. Wylej polewę na ciasto i poczekaj aż zastygnie.
idealne jesienne ciasto!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie. Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńPoproszę...
Wygląda tak, że nie mogę oczu oderwać...Piękne!!!
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest przepyszne! W dodatku czekoladowe, a ja takie uwielbiam. Ja wcześniej rzadko wykorzystywałam gruszki w deserach, ale w tym przypadku to strzał w dziesiątkę. Dzięki nim ciasto jest jeszcze wilgotniejsze. Poza tym przełamują trochę słodki, czekoladowy smak. To mój faworyt w kategorii desery :-)
OdpowiedzUsuńRozbudza zmysły! Nie tylko sam widok, bo jest oryginalny i zachęcający, ale i lista składników, musi być pysznie!
OdpowiedzUsuńTemp.pieczenia to 185 ?
OdpowiedzUsuńTo zależy od piekarnika, ale zazwyczaj ustawiam na 180 stopni
UsuńBardzo dobre ciasto, upiekłam je z podwójnej porcji na dużej blaszce. Ciasto poszło w oka mgnieniu. Wilgotne, aromatyczne i ta gruszka otulona czekoladową kołderką. Dziękuję serdecznie za podzielenie się przepisem
OdpowiedzUsuń