Dżem z dyni
Dżem z dyni
domowy dżem dyniowy z pomarańcżą i korzennymi przyprawami.
Dżem z dyni, jesienny smakołyk, którego, podobnie jak puree z dyni, nie może zabraknąć w naszej spiżarni. Nam najbardziej odpowiada wersja z
pomarańczami lub sokiem pomarańczowym, jednak można do niego dodać także starte
kwaskowe jabłka. Dżem z dyni i pomarańczy świetnie smakuje z pieczywem, ale pasuje też do
naleśników oraz jako składnik muffinek, ciast i owsianki.
Inspirację do przepisu czerpałam z bloga www.bakedbyanintrovert.com, jednak ilość przypraw możecie dowolnie modyfikować.
Dżem z dyni
- około 3 kg dyni Hokkaido lub dyni Muscat de Provence, waga przed obraniem i wypestkowaniem
- 3 pomarańcze
- sok z 1 cytryny
- 1 szklanka białego cukru lub do smaku
- 1 szklanka cukru trzcinowego lub do smaku
- 6 goździków
- 2 duże szczypty gałki muszkatołowej
- 1 laska cynamonu
- 2 cm kawałek świeżego imbiru
- opcjonalnie 1 opakowanie Żelfixu lub Dżemixu
Dżem z dyni przepis
1. Imbir obierz i drobno posiekaj. Wyciśnij sok z cytryny i pomarańczy, uważaj aby do dżemu nie wpadły pestki.
2. Dynię umyj, obierz ze skóry, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w kostkę i umieść w garnku.
3. Dodaj sok z cytryny i pomarańczy, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki i imbir. Gotuj około 30 minut, aż dynia będzie miękka.
4. Wyjmij goździki i cynamon. Zmiksuj dynię na gładkie puree.
5. Dodaj biały i brązowy cukier i gotuj około 45-60 minut mieszając od czasu do czasu, aż dżem zgęstnieje. W razie potrzeby na 15 minut przed końcem możesz dodać 1 opakowanie Żelfixu lub Dżemixu.
6. Gorący dżem przełóż do czystych, wyparzonych słoików. Pasteryzuj około 15-30 minut.
Dżem z dyni z wolnowaru
Bez wysiłku i zbędnej straty czasu na mieszanie i pilnowanie, przygotujesz wszelkie dżemy i powidła w wolnowarze. Do modelu o pojemności 4,7 litra (wolnowar Crock-Pot) zmieścisz około 3 kg dyniowego puree i 1 kg pomarańczy oczyszczonych ze
skórek u pestek. Więcej informacji na temat wolnowarów znajdziesz w artykule
1. Imbir obierz i drobno posiekaj. Wyciśnij sok z cytryny. Pomarańcze obierz,
usuń pestki oraz wszystkie białe części i błonki, ponieważ są gorzkie. Najwygodniej robić to
bezpośrednio nad misą wolnowaru, aby nie marnować soku.
2. Dynię umyj, obierz ze skóry, oczyść z gniazd nasiennych, zmiksuj i wrzuć do misy wolnowaru.
3. Dodaj biały i brązowy cukier, gałkę muszkatołową, goździki, imbir oraz sok
cytryny i oczyszczone pomarańcze.
4. Ustaw poziom Low i czas 6 do 9 godzin albo poziom high i czas 4-7 godzin i
pozostaw lekko uchyloną pokrywę. Czas w dużej mierze będzie uzależniony od tego jak soczyste masz pomarańcze.
5. Po zakończeniu wolnowarzenia wyjmij goździki i cynamon. Możesz teraz
dodatkowo zblendować dżem, jeśli chcesz, aby cząstki pomarańczy nie były
wyczuwalne.
6. Gorący dżem przełóż do słoików. Pasteryzuj około 15-30 minut.
Wspaniały! Muszę koniecznie go zrobić.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńW końcu wykorzystam moją dynię z ogrodu w inny sposób, dzięki!
OdpowiedzUsuń4. "Ustaw poziom high i czas 7 do 8 godzin albo poziom low i czas 5-6 godzin" - chyba odwrotnie, dłużej na low a krócej na high.
OdpowiedzUsuńJest trochę zabawy z tym dżemem z dyni, zwłaszcza jak się nie ma tego urządzenia. A myślę, że warto robić ten dżem. Na listopadowe dni jest jak poranek słońca, kanapka z takim dżemem z dyni.
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi smaka i chyba przygotuję go na prezenty pod choinkę. Wygląda obłędnie i chętnie przetestuję wolnowar swój :-)
OdpowiedzUsuńSuper dyniowy dżem ;)
OdpowiedzUsuń