Jak zrobić suszone jabłka
Jak zrobić suszone jabłka.
Jak suszyć i jak przechowywać jabłka.
Jak zrobić suszone jabłka, aby były chrupiące i aromatyczne przez długi czas, to pytanie które często słyszmy jesienią. Chociaż susz jabłkowy możesz przygotować o każdej porze roku, to najsmaczniejszy będzie właśnie teraz, kiedy mamy dostęp do świeżych owoców.
Suszone jabłka są zdrową, lubianą przez dzieci i dorosłych, alternatywą dla chipsów i słodyczy. Wykorzystasz je także jako dodatek do naleśników, koktajli lub owsianki albo do wigilijnego kompotu. Zastosowań są tysiące.
W artykule Suszenie owoców znajdziesz tabelę, w której zamieściłam czas suszenia pozostałych owoców.
Które jabłka najlepiej nadają się do suszenia
Do suszenia możesz wykorzystać dowolny gatunek jabłek, jednak najlepiej sprawdzają się słodko - kwaskowe odmiany o zwartym miąższu, takie, jak Antonówka, Gala, Jonaprince czy Golden Delicious.- Antonówka to stara odmiana, która sprawdza się nie tylko w postaci chrupiących chipsów jabłkowych oraz przetworów na zimę. Możesz ją dodawać do wszystkich ciast z jabłkami, szarlotek i tart.
- Golden Delicius mają słodko-winny smak i cudowny aromat. To kruche jabłka idealne do suszenia oraz strudla z jabłkami, szarlotki i tarty. Stanowią też doskonały dodatek do sałatek oraz kaczki z jabłkami.
- Jonaprince - to kolejna odmiana o słodko-kwaśnym smaku i twardym miąższu. Świetna do suszenia oraz do tarty, szarlotki i wszelkich ciast z jabłkami. Nadaje się także do musów i racuchów.
- Lobo - kruche i kwasowe jabłka, idealne do chipsów jabłkowych oraz musu jabłkowego i innych przetworów.
- Gala - to dość słodkie jabłka, ale wprost idealne do suszenia i wszelkich przetworów na zimę. Doskonale komponuje się z innymi owocami.
Jak przygotować jabłka do suszenia
Umyj dokładnie jabłka, ale ich nie obieraj. W skórce i bezpośrednio pod nią znajduje się najwięcej wartościowych składników. Jeśli masz możliwość wybierz Jabłka Grójeckie wspomnianych wyżej odmian. Uprawiane są niemal bez stosowania środków ochrony roślin i zawierają więcej przeciwutleniaczy niż jabłka tych samych gatunków, ale pochodzące z innych regionów kraju. Wydrąż gniazda nasienne i pokrój jabłka w plasterki- chipsy jabłkowe dla dzieci i dorosłych - jabłka kroimy na plasterki grubości około 3 mm
- jabłka na kompot wigilijny - mogą mieć grubość nawet 5-6 mm. Oczywiście będą wymagały dłuższego suszenia
- kostka jabłkowa na herbatę powinna mieć wymiary około 1x1 cm
Proporcje
- 1 łyżka stołowa soku z cytryny na każdy litr wody
- 1 łyżeczka kwasku cytrynowego na każdy litr wody
Czas suszenia jabłek
To ile czasu będą się suszyły jabłka zależy nie tylko od grubości plasterków, ale też od temperatury suszenia Jeśli chcesz aby jabłka zachowały maksymalną ilość witamin ustaw temperaturę suszenia na 45 stopni. Czas suszenia będzie wówczas wynosił od 18 do 24 godzin (dotyczy suszarki / dehydratora Zyle Express). Tutaj znajdziesz informacje o tym, co to jest dehydrator.Czas suszenia możesz skrócić do około 12-15 godzin, jeśli ustawisz temperaturę w przedziale 55-60 stopni.
Przechowywanie suszonych jabłek
Wysuszone jabłka przełóż do szczelnie zakręcanych szklanych słoików i przechowuje w zacienionym miejscu. Co pewien czas sprawdź czy w słoiku nie powstaje wilgoć. Jeśli zauważysz ślady wilgoci przełóż jabłka do suszarki i dosusz przez około 2 godziny.Możesz także przechowywać suszone jabłka w pojemnikach próżniowych.
Suszone jabłka właściwości
Wysuszone w niskiej temperaturze jabłka zachowują niemal wszystkie zalety świeżych owoców. Zawierają duże ilości błonnika, który zapewnia długotrwałe uczucie sytości i zapobiega zaparciom. Są bogatym źródłem witaminy C, witamin z grupy B oraz przeciwutleniaczy, które wspierają układ sercowo-naczyniowy oraz przeciwdziałają starzeniu się organizmu. Zawarta w jabłkach pektyna neutralizuje toksyczne substancje oraz obniża poziom cholesterolu. Suszone jabłka to także ważne źródło potasu niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania nerek.Jak zrobić suszone jabłka
Jabłka wyglądają pysznie. Nie mam dehydratora. Suszę w piekarniku
OdpowiedzUsuńNie mam dehydratora:-( A takie jabłka to super przegryzka. Chętnie przygotuję w suszarce, bo jabłka leżą w moim garażu i zastanawiam się jak je przerobić...
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyjaśnione.
OdpowiedzUsuńA taki sam przepis, ale na piekarnik? Czy 45 stopni również będzie ok? Kupuję przepyszne suszone owoce w sklepie Pyszne Eko, bo niestety tylko u nich znajduję produkty faktycznie bezglutenowe, ale miałam ambicję przygotować coś samodzielnie. :)
OdpowiedzUsuńMożesz wysuszyć w piekarniku, jeśli możesz to użyj kratek zamiast zwykłej blachy.
Usuń