Kurczak curry
Kurczak curry
prosty przepis na kurczaka w sosie curry.
Kurczak curry to podstawowy przepis na szybkie i łatwe indyjskie curry - danie, które przygotujesz w niespełna pół godziny albo przyrządzisz w wolnowarze. Aksamity, aromatyczny sos i delikatne mięso pasują zarwano do ugotowanego na sypko ryżu, jak i pszennego pieczywa (koniecznie zobacz przepis na indyjski chleb naan z patelni).
Do kurczaka w sosie curry możesz dodać ulubione warzywa - pasują niemal wszystkie - papryka, bataty, dynia, zielona fasolka itd. Swój niesamowity smak potrawa zawdzięcza przyprawom i mleczku kokosowemu, które jest charakterystycznym składnikiem kuchni z południa Indii. W Kerali oprócz wymienionych w przepisie przypraw dodaje się także goździki, cynamon i kardamon oraz zielone papryczki chili.
Kurczak curry
-
około 750 g mięsa drobiowego bez kości np. pierś z kurczaka lub
indyka
- 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego lub słonecznikowego
- sól i pierz do smaku
Czerwona pasta curry przepis
ale możesz zastąpić 2 łyżkami "sklepowej" czerwonej pasty curry, jest dostępna m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata
- 1 średnia cebula biała lub czerwona
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 4 ząbki czosnku
- 3 cm kawałek obranego ze skórki imbiru
- 5 liści curry, ale możesz pominąć, jeśli nie masz
- 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- opcjonalnie 1 lub 2 czerwone papryczka chili świeże lub suszone
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka kolendry w proszku
- 2 łyżeczki oleju
- 1 łyżeczka mielonego kuminu, ale nie pomyl go z kminkiem
- pół łyżeczki kurkumy w proszku
- pół łyżeczki przyprawy curry
Wszystkie składniki na czerwoną pastę curry zmiel w blenderze na gładką
pastę
Kurczak curry przepis
1. Kurczaka umyj, pokrój na kawałki o wielkości "na jeden kęs", oprósz solą i
pieprzem, skrop sokiem z cytryny i odstaw na około 10 minut.
2. Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Dodaj zmieloną pastę curry i smaż na
średnim ogniu około 3 minut. W razie potrzeby dodaj kilka łyżek mleczka
kokosowego, aby przyprawy się nie przypaliły. To podsmażanie przypraw jest
jedną z indyjskich technik gotowania i nosi nazwę tadka. Pisałam o tym w
artykule
Co to jest tadka indyjska.
3. Dodaj kawałki kurczaka i mleczko kokosowe i wymieszaj.
4. Gotuj około 15 minut, aż mięso będzie miękkie.
5. Przed podaniem posyp posiekaną natką kolendry.
Kurczak curry z wolnowaru
Wszystkie indyjskie curry, ale też zupy i gulasze można przygotować w wolnowarach. Jeśli więc chcesz, aby po powrocie z pracy czekał na Ciebie pyszny obiad, przygotuj to curry w slow cookerze.
1. Kurczaka umyj, pokrój na kawałki o wielkości "na jeden kęs", oprósz solą i
pieprzem, skrop sokiem z cytryny i przełóż do wolnowaru.
2. Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Dodaj zmieloną pastę curry i smaż na średnim ogniu przez około 3 minuty. W razie potrzeby dodaj kilka łyżek mleczka kokosowego, aby przyprawy się nie przypaliły.
3. Przełóż pastę do wolnowaru, dodaj mleczko kokosowe i wymieszaj.
3. Ustaw czas wolnowarzenia - dotyczy wolnowaru
Crock-Pot. Proporcje z tego przepisu bez problemu mieszczą się w modelu o pojemności
2,4 litra i wystarczą na obiad dla 4-6 osób
- opcja low - około 5-6 godzin
- opcja high - około 4-5 godzin
Kurczak curry.
Bardzo lubię curry. A TWoje wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńKusi mnie bardzo. I mówisz, ze jak wstawię przed wyjściem do pracy, to jak wrócę będzie gotowe? Marzenie mieć po powrocie obiad ciepły i od razu jeść☺️
OdpowiedzUsuńProsty przepis i nawet wszystkie składniki mam w domu. Dziękuje
OdpowiedzUsuńWolnowar do takiego dania super sprawa, nie za bardzo gustuję w curry, ale to kwestia przyzwyczajenia. Trudno mi też dodawać mleczko kokosowe do dań słonych, bo gdzież dzieciństwa zakodowany mam kokos jako cos słodkiego. Wiem, że to nieuprawnione, a nawet głupie, ale trudno mi to zmienić.
OdpowiedzUsuńJutro ten kurczak curry będzie u mnie. Mniammmmm
OdpowiedzUsuńMarek uwielbia curry i pewnie by poleciał na to danie, jak w dym.
OdpowiedzUsuńAle ja sobie dam rade i zrobię.
Prosto, zdrowo. Nie mam wolnowara, ale to nic.
Dam sobie radę :-)
Pozdrawiam.
Irena-Hooltaye w podróży
Uwielbiam curry, sama nie wiem czemu tak rzadko robię :D Wolnowar fajna sprawa, bardzo przydatny sprzęt :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Bardzo lubię curry i najlepsze danie jakie do tej pory jadłam właśnie z curry bylo spaghetti w sosie curry z krewetkami... niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńTwoje danie wyglada oblednie a zdjęcia chyba jeszcze bardziej :) super...
I to są moje smaki, pyszne danie i mega apetyczne zdjęcia :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam tego kurczaka do mnie do domu. Uwielbiam takie smaki. Oprócz walorów smakowych danie może pochwalić się prozdrowotnymi właściwościami! Obłędne fotografie potęgują chęć wgryzienia się w to wszystko!
OdpowiedzUsuńWstrzeliłaś mi się z tym przepisem, bo akurat szukam czerwonej pasty ;) Czy Ty jesteś jasnowidzem???
OdpowiedzUsuńWszystko mam, jutro gotuję!
Bardzo często curry gości w moim domu właśnie w okresie jesienno-zimowym. Mieszkam w UK a curry tutaj to. Już niemal danie narodowe, nic dziwnego odkąd mieszkańcy Indii pierwszy raz przybyli na wyspy brytyjskie to szybko przywieźli ze sobą swoją kuchnię. Kuchnia indyjska świetnie się tutaj przyjęła i pewnie dlatego, bo pięknie ogrzewa zziębnięte ciała w mokrym okresie angielskiej zimy. Piękne fotografie w Twoim poście, własnie zrobiłam się mega głodna.
OdpowiedzUsuńZamierzam go wypróbować w najbliższym czasie. Odkąd go u Ciebie zobaczyłam to kusi mnie☺️
OdpowiedzUsuńOjej, kolejne fajne danie z wolnowaru...
OdpowiedzUsuńWygląda na to że muszę wziąć pod uwagę zakup tego cuda.
Pyszności.
Nie powinno się zaglądać na blog kulinarny na głodzie ;)
Uwielbiam kurczaka w takim wydaniu. Jest smaczny i aromatyczny. Zwykle podaje go z ryżem. Zawsze szybko znika z talerzy. Kuchnię indyjską poznałam niedawno, ale od razu zauroczyły mnie jej smaki. To zdecydowanie mój faworyt jeśli chodzi o dania. Cieszę się, że smakuje również mojej rodzinie, bo dzięki temu mogę testować nowe przepisy :-)
OdpowiedzUsuń