Rozgrzewająca herbata jabłkowa
Rozgrzewająca herbata jabłkowa
herbata z suszu owocowego.
Rozgrzewająca herbata jabłkowa jest jedną z naszych ulubionych zimowych herbatek owocowych, ale równie dobrze smakuje w upalne dni podana z kostkami lodu. I chociaż mamy początek jesieni, to już niebawem nadejdzie czas na przygotowanie zapasu tej aromatycznej herbatki. W chłodny zimowy wieczór, kiedy zapragniesz gorącego napoju, kubek herbaty jabłkowej rozgrzeje i poprawi nastrój lepiej niż lampka wina. Jeśli wolisz kawę to koniecznie sprawdź przepis na kawa z chili i cynamonem.
Herbata jabłkowa zawsze kojarzy mi się z Turcją. Z każdego pobytu przywoziliśmy ogromne zapasy herbat jabłkowych, które i tak zawsze okazywały się zbyt małe i znikały z szybkością światła.
Domowa herbata z suszonych jabłek różni się smakiem od tureckich, ponieważ dodaliśmy do niej dużo korzennych przypraw. Jeśli tak jak my, lubisz smak cynamonu i goździków, to będzie dla Ciebie idealna.
Rozgrzewająca herbata jabłkowa
- 1 kg Jabłek Grójeckich
- opcjonalnie skórka otarta z 1 cytryny
- 100 g dobrej czarnej herbaty
- 20 goździków
- 3 duże laski cynamonu
- dodatkowo sok z cytryny lub kwasek cytrynowy i woda
Rozgrzewająca herbata jabłkowa
1. Jabłka umyj i wydrąż gniazda nasienne.2. W dużej misce rozpuść w zimnej wodzie kwasek cytrynowy, w proporcjach 1 łyżeczka kwasku cytrynowego na każdy litr wody. Kwasek cytrynowy możesz zastąpić sokiem z cytryny.
2. Pokrój jabłka w kostkę o wymiarach około 1 cm, przełóż do dużej miski z zakwaszoną wodą i wymieszaj.
3. Ułóż jabłka na tacach suszarki do żywności, w taki sposób, aby nie stykały się ze sobą.
4. Ustaw temperaturę i czas suszenia. Niżej podany czas dotyczy dehydratora Zyle i może się różnić w zależności od modelu suszarki do żywności.
- temperatura 60 stopni
- czas suszenia 7-15 godzin w zależności od wielkości kawałków jabłek i ich soczystości.
6. Przełożyć przyprawy do moździerza i rozetrzyj na proszek lub zmiel w blenderze.
7. Wymieszaj dokładnie jabłka, przyprawy i czarną herbatę.
8. Przełóż mieszankę do szczelnego pojemnika i odstawić na minimum tydzień.
9. Po tygodniu możesz już delektować się smakiem aromatycznej herbaty jabłkowej. Zalewaj herbatą bardzo gorącą, ale niw wrzącą wodą (po zagotowaniu wody należy odczekać od 1 do 2 minut).
Domowa herbata z suszonych Jabłek Grójeckich to prosty i aromatyczny sposób na wykorzystanie tych owoców. Jabłka, zwłaszcza te z Grójecczyzny nazywanej największym "sadem Europy" zawierają dużą dawkę flawonoidów i innych przeciwutleniaczy, które wspierają układ odpornościowy i poprawiają metabolizm.Kupisz je w niemal każdym dużym markecie.
Cynamon i goździki są niezastąpione w czasie przeziębienia, wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i regulują poziom cukru we krwi.
Jeśli chcesz zachować jak najwięcej składników odżywczych, witamin i minerałów i traktować suszone jabłka jak zdrową przekąskę, to obniż temperaturę suszenia owoców do 45 stopni.
Właśnie w Turcji taką piłam. Ale mi smaka narobiłaś ☺️
OdpowiedzUsuńMam już zapas suszonych jabłek - między innymi właśnie na herbatę lub jako dodatek do herbat. Jako bazę często używam własnoręcznie przygotowanej herbaty z np. wierzbówki :) Polecam wszystkie pyszne herbatki i dodatki zrobione własnoręcznie! :) Nie dośc że smaczne, to jeszcze samo zdrowie!
OdpowiedzUsuńLubię takie domowe napary. Suszone jabłka szczególnie dodają ciepła w czasie chłodnej jesieni.
OdpowiedzUsuńHerbatka idealna na jesienne wieczory ;)
OdpowiedzUsuńKupiłam sobie gotową herbatę jabłkową z syropem klonowym i nie wpadłam na to, że przecież mogę sama jabłka ususzyć. Dzięki za ten przepis, zapisuję
OdpowiedzUsuńOO, idealna na jesień ! <3
OdpowiedzUsuńA nie mogą być plastry? Bo te kostki schną i schną i końca nie widać 😔
OdpowiedzUsuńAtacama