TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Rozgrzewająca herbata jabłkowa

Rozgrzewająca herbata jabłkowa

herbata z suszu owocowego.


Rozgrzewająca herbata jabłkowa jest jedną z naszych ulubionych zimowych herbatek owocowych, ale równie dobrze smakuje w upalne dni podana z kostkami lodu. I chociaż mamy początek jesieni, to już niebawem nadejdzie czas na przygotowanie zapasu tej aromatycznej herbatki. W chłodny zimowy wieczór, kiedy zapragniesz gorącego napoju, kubek herbaty jabłkowej rozgrzeje i poprawi nastrój lepiej niż lampka wina. Jeśli wolisz kawę to koniecznie sprawdź przepis na kawa z chili i cynamonem.

Herbata jabłkowa zawsze kojarzy mi się z Turcją. Z każdego pobytu przywoziliśmy ogromne zapasy herbat jabłkowych, które i tak zawsze okazywały się zbyt małe i znikały z szybkością światła. 
Domowa herbata z suszonych jabłek różni się smakiem od tureckich, ponieważ dodaliśmy do niej dużo korzennych przypraw. Jeśli tak jak my, lubisz smak cynamonu i goździków, to będzie dla Ciebie idealna

rozgrzewajaca-herbata-jablkowa

Rozgrzewająca herbata jabłkowa

  • 1 kg Jabłek Grójeckich 
  • opcjonalnie skórka otarta z 1 cytryny
  • 100 g dobrej czarnej herbaty
  • 20 goździków 
  • 3 duże laski cynamonu 
  • dodatkowo sok z cytryny lub kwasek cytrynowy i woda

Rozgrzewająca herbata jabłkowa

1. Jabłka umyj i wydrąż gniazda nasienne.
2. W dużej misce rozpuść w zimnej wodzie kwasek cytrynowy, w proporcjach 1 łyżeczka kwasku cytrynowego na  każdy litr wody. Kwasek cytrynowy możesz zastąpić sokiem z cytryny.
2. Pokrój jabłka w kostkę o wymiarach około 1 cm, przełóż do dużej miski z zakwaszoną wodą i wymieszaj.
3. Ułóż jabłka na tacach suszarki do żywności, w taki sposób, aby nie stykały się ze sobą.
4. Ustaw temperaturę i czas suszenia. Niżej podany czas dotyczy dehydratora Zyle i może się różnić w zależności od modelu suszarki do żywności.
  • temperatura 60 stopni 
  • czas suszenia 7-15 godzin w zależności od wielkości kawałków jabłek i ich soczystości. 
rozgrzewajaca-herbata-jablkowa
Możesz też zaparzyć sam susz jabłkowy z dodatkiem szczypty cynamonu i goździków - taki napój jest przepyszny.
5. Po wysuszeniu jabłek. Cynamon i goździki podgrzej na suchej patelni przez około 2 minuty, aż zaczną wydzielać aromat.
6. Przełożyć przyprawy do moździerza i rozetrzyj na proszek lub zmiel w blenderze.
7. Wymieszaj dokładnie  jabłka, przyprawy i czarną herbatę.
8. Przełóż mieszankę do szczelnego pojemnika i odstawić na  minimum tydzień.
9. Po tygodniu możesz już delektować się smakiem aromatycznej herbaty jabłkowej. Zalewaj herbatą bardzo gorącą, ale niw wrzącą wodą (po zagotowaniu wody należy odczekać od 1 do 2 minut).

rozgrzewajaca-herbata-jablkowa


Domowa herbata z suszonych Jabłek Grójeckich to prosty i aromatyczny sposób na wykorzystanie tych owoców. Jabłka, zwłaszcza te z Grójecczyzny nazywanej największym "sadem Europy" zawierają dużą dawkę flawonoidów i innych przeciwutleniaczy, które wspierają układ odpornościowy i poprawiają metabolizm.Kupisz je w niemal każdym dużym markecie. 

Cynamon i goździki są niezastąpione w czasie przeziębienia, wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i regulują poziom cukru we krwi.
Jeśli chcesz zachować jak najwięcej składników odżywczych, witamin i minerałów i traktować suszone jabłka jak zdrową przekąskę, to obniż temperaturę suszenia owoców do 45 stopni.

rozgrzewajaca-herbata-jablkowa
Rozgrzewająca herbata jabłkowa

Komentarze

  1. Właśnie w Turcji taką piłam. Ale mi smaka narobiłaś ☺️

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam już zapas suszonych jabłek - między innymi właśnie na herbatę lub jako dodatek do herbat. Jako bazę często używam własnoręcznie przygotowanej herbaty z np. wierzbówki :) Polecam wszystkie pyszne herbatki i dodatki zrobione własnoręcznie! :) Nie dośc że smaczne, to jeszcze samo zdrowie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie domowe napary. Suszone jabłka szczególnie dodają ciepła w czasie chłodnej jesieni.

    OdpowiedzUsuń
  4. Herbatka idealna na jesienne wieczory ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kupiłam sobie gotową herbatę jabłkową z syropem klonowym i nie wpadłam na to, że przecież mogę sama jabłka ususzyć. Dzięki za ten przepis, zapisuję

    OdpowiedzUsuń
  6. A nie mogą być plastry? Bo te kostki schną i schną i końca nie widać 😔
    Atacama

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych