Dietojarska kuchnia żydowska
Dietojarska kuchnia żydowska.
recenzja książki kucharskiej Fani Lewando.
Dietojarska kuchnia żydowska to tytuł na który czekałam z ogromną niecierpliwością. Jak zapowiadało wydawnictwo Znak, to nie tylko przepisy na wspaniałe dania kuchni Żydów aszkenazyjskich, ale też pełna nostalgii opowieść o kulturze kulinarnej przedwojennego Wilna i idei Tikkun Olam - czynienia świata lepszym dla siebie i innych.
Kim była Fania Lewando
Fania Lewando, autorka Dietojarskiej kuchnii żydowskiej to barwa osobowość nierozerwalnie związana z Wilnem, gdzie w latach 20-tych XX wieku otworzyła wegetariańsko-koszerną restaurację "Dietojarska Jadłodajnia", lokal słynny wśród elity intelektualnej i wileńskiej bohemy. Fania jest zarazem autorką pierwszej w Europie wegetariańskiej książki kucharskiej napisanej w jidysz i wydanej w nakładzie 3000 egzemplarzy. Znalazło się w niej 400 przepisów na dania z warzyw, co było w tym czasie bardzo nowatorskim i odważnym pomysłem. Fania prowadziła też szkołę gotowania i kierowała kuchnią polskiego statku pasażerskiego "Batory" kursującego na trasie Gdynia - Nowy Jork w latach 1936-1939. W 1941 roku wraz z mężem musiała uciekać przed Niemcami, została jednak aresztowana przez żołnierzy radzieckich, a następnie zniknęła bez śladu. Na początku XXI wieku jeden z egzemplarzy książki Fani odnalazł się w YIVO Institute for Jewish Research w Nowym Jorku. Pierwsze wydanie angielskie ukazało się w 2015 roku. Dziś mam okazję korzystać z jej przepisów, przetłumaczonych na język polski.
Dietojarska kuchnia żydowska recenzja
Dietojarska kuchnia żydowska to wybór przepisów z tej rewelacyjnej, i jak na ówczesne czasy, rewolucyjnej, książki kucharskiej. Opatrzona ciekawym wstępem i dopracowana w szczegółach przez autorki bloga Mecyje, które wiele receptur opatrzyły też własnymi komentarzami, książka ucieszy każdego miłośnika kuchni żydowskiej i bezmięsnej.
Proste przepisy wschodnioeuropejskiej kuchni żydowskiej, nie będą stanowiły wyzwania nawet dla kulinarnego laika. Znajdziesz w niej przepisy na wspaniałe latkes (placki), konfitury, marynaty i kiszonki, ale też rewelacyjną recepturę na oryginalną żydoiwską chałkę i czulent. Urzekły nas przepisy na omlety i naleśniki oraz pełne witamin, kolorowe i zdrowe sałatki. W kolejce do przygotowania czeka już zupa z kaputy z grzybami i kotlety z kaszy gryczanej oraz wiele innych rewelacyjnych potraw z bogatego menu, które Fania serowała w swojej "Dietojarskiej Jadłodajnii".
Dietojarska kuchnia żydowska to zarazem doskonała książka na prezent. Pięknie wydana, w sztywnej szytej oprawie i bogato ilustrowana z pewnością przetrwa nawet najbardziej intensywne użutkowanie.
Tytuł: Dietojarska kuchnia żydowska
Ciekawa jestem tej książki. Zapowiada się ciekawie.
OdpowiedzUsuńPięknie się zapowiada. Muszę jej poszukać. A tort obłędny.
OdpowiedzUsuń