Masala chai indyjska herbata rozgrzewająca
Masala chai indyjska herbata rozgrzewająca
Tradycyjna herbata z mlekiem i przyprawami dobra na przeziębienie.
Masala chai indyjska herbata rozgrzewająca z mlekiem i przyprawami wraca u nas do łask, kiedy za oknem wiatr, deszcz lub śnieżna zawierucha. Masala chai pochodzi z subkontynentu indyjskiego, ta pyszna herbata rozgrzewająca, zyskała popularność na całym świecie i jest dziś serwowana w najlepszych herbaciarniach i restauracjach. Nazwa masala chai doczekała się nawet spolszczenia na masala czaj. Herbata masala Chai doskonale smakuje i bardzo dobrze rozgrzewa w chłodne dni.
Masala chai indyjska herbata rozgrzewająca, dobra także na przeziębienie.Przepis na Masala Chai, w zależności od regionu, może się różnić, zarówno proporcjami wody i mleka, jak i rodzajami użytych przypraw i sposobem przygotowania. Główne składniki to mocna, czarna herbata, mleko, imbir i zielony kardamon. Oprócz nich, do masala czaj dodaje się aromatyczne przyprawy - laski cynamonu, goździki, imbir. W niektórych regionach również ziarna czarnego pieprzu i gwiazdki anyżu. W Indiach niemal każda rodzina kultywuje swoją własną metodę przygotowania masala caj.
Masala chai indyjska herbata rozgrzewająca
główne składniki- 500 ml wody
- 4 łyżeczki cukru trzcinowego lub miodu lub melasy z trzciny cukrowej, ale ilość słodzika warto dostosować do własnych upodobań
- herbata czarna liściasta Assam 2 łyżeczki lub 2 torebki,
- 1 szklanka mleka lub do smaku.
Mieszanka przypraw do Masala Chai nazywa się karha
- około 1,5 cm kory cynamonu
- 2 strąki zielonego kardamonu
- 2 goździki
- opcjonalnie 1 gwiazdka anyżu
- opcjonalnie 2-3 ziarna czarnego pieprzu
- 1 cm kawałek świeżego imbiru
Melasę z trzciny cukrowej i zielony kardamon w ziarnach oraz wiele innych indyjskich przypraw można zamówić przez Internet.
Masala chai indyjska herbata rozgrzewająca przepis
1. Karha, czyli przyprawy do Masala Chai rozgniatam w moździerzu, nie ucieram ich, a jedynie miażdżę.
2. W rondelku podgrzewam wodę, doprowadzając ją do wrzenia. Dodaję zmiażdżone przyprawy i gotuję przez około 3 minuty na średnim ogniu. Dodaję cukier, herbatę liściastą Assam i gotuję jeszcze przez 2-3 minuty. Im dłużej będziesz gotować Masala Chai, tym bardziej intensywny smak i aromat napoju otrzymasz..
3. Do rondelka z herbatą wlewam mleko, ponownie doprowadzam niemal do wrzenia i gotuję na średnim ogniu kolejne 3 minuty. Zdejmuję z ognia i pozostawiam jeszcze na minutę.
4. Herbatę cedzę przez sitko i rozlewam do kubeczków. Podaję gorącą. Masala Chai pasuje zarówno do słodkich jak i wytrawnych potraw. Ten indyjski napój herbaciany świetnie rozgrzewa, warto go spróbować, zwłaszcza jeśli jesteś przeziębiona.
Udostępnij przepis na masala chai
Spodobał Ci się nasz artykuł masala chai indyjska herbata rozgrzewająca? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Masala chai indyjska herbata rozgrzewająca
Ciekawostki o masala chai
Historia napoju przypominającego Masala Chai sięga co najmniej 5000 lat wstecz. Niektórzy twierdzą, że znany był nawet wcześniej, podawano go jako lek na wiele dolegliwości. W starożytnych Indiach słowo chai nie było terminem używanym do określenia herbaty, oznaczało wszelkiego rodzaju zioła, które można było zaparzyć. Dopiero w 1823 roku Brytyjczycy Robert i Charles Bruce odkryli w indyjskiej prowincji Assam dziko rosnące krzewy herbaciane.
Przepis na karha - przyprawy do masala chai nawiązuje do starożytnych
tekstów ajurwedyjskich. Bazę karha stanowi imbir i zielony kardamon, do
których dodawane są pozostałe przyprawy.
Chociaż nie istnieje jeden precyzyjny przepis, to podstawowe składniki
Masala Chai stanowią: czarna, mocna herbata, której smaku nie zniszczą
liczne aromatyczne dodatki, mleko i słodziki takie jak cukier, miód czy
melasy. W Indiach do słodzenia Masala Chai używa się najczęściej
nierafinowanego cukru trzcinowego zwanego jaggery.
W Kaszmirze Masala Chai przygotowuje się z wykorzystaniem zielonej herbaty
gunpowder, natomiast w Malezji mocną herbatę miesza się z gęstym
skondensowanym mlekiem i cukrem.
Masala chai wciąż jest mało popularna. Z tego co obserwuję, przeważnie wybiera się herbatę z miodem, imbirem lub cytryną. A masala chai gdzieś dopiero potem.
OdpowiedzUsuńSpróbowałabym z czystej ciekawości - uwielbiam herbatki :)
OdpowiedzUsuńOch uwielbiam, nie wiedzialam ze to indyjski przepis, bo herbata z mlekiem kojarzy sie z Wielka Brytania, ale przeciez Indie to byla kolonia. Przyznam sie, jednak, ze mam w swoim zyciu epizod naduzywania herbaty z mlekiem (ale pilam ja litrami), natomiast polecam ostroznosc, bo po prostu idzie w biodra. Przynajmniej mi mocno poszla swojego czasu, ale juz zrzucilam je hi hi hi Pozdrawiam serdecznie Beata Redzimska
OdpowiedzUsuńUwielbiam, wczoraj mieliłam kolejną porcję przypraw, domowa mieszanka jest najlepsza. Czasami jeszcze dodaję imbir i słodzę modem.
OdpowiedzUsuńLubię przyprawy korzenne. Bałam się, że z 2 łyżeczek herbata bedzie za mocna (a takiej nie lubie) i zrobilam z 1 ale nid doczytałam, że musi byc mocna,żeby było ją czuć 🙈 następnym razem będę mądrzejsza 😉
OdpowiedzUsuń