Palestyna książka kucharska
Palestyna książka kucharska
autorzy: Sami Tamimi i Tara Wigley.
Palestyna książka kucharska autorstwa Samiego Tamimi i Tary Wigley jest kolejną, w naszej kolekcji, pozycją poświęconą kuchni tego regionu. Jest jednak czymś więcej niż jedynie książką z przepisami i opowieściami współautorów takich kultowych tytułów jak "Jerozolima", "Ottolenghi: The Cookbook" oraz "Ottolenghi PROSTO". "Palestyna" to historie jej rdzennych mieszkańców, magiczny zapach bliskowschodnich przypraw, wędrówka po bezdrożach Zachodniego Brzegu, leniwy spacer ulicami Jerozolimy czy Hajfy i smakowanie tych miejsc. Jeśli zastanawiałaś się kiedyś czy można napisać książkę kucharską, którą czyta się niczym fascynującą powieść, to odpowiem, że tak. Sami Tamimi i Tara Wigley dokonali tego.
Książka kucharska Palestyna - Sami Tamimi i Tara Wigley."Palestyna" stanowi swoiste zaproszenie do serca domu - do palestyńskiej kuchni. Poprzez składniki, przepisy i osobiste historie Sami i Tara wprowadzają czytelników w tajniki przygotowywania charakterystyczny dla tego zakątka świata potraw. Ich najnowsza książka to nie tylko doskonałe przepisy kulinarne, to także poznawanie wraz z autorami lokalnej kultury, historii i produktów. Czytając "Palestynę" dowiesz się jak przyrządzić wspaniałe bliskowschodnie sałatki i typowe dla tego regionu pieczywo, m.in. niezrównane chlebki pita. Poznasz przepisy na pyszne i pożywne zupy, proste potrawy jednogarnkowe, zdrowe dania z kaszą i wspaniałe słodycze. Przepisy zawierają też cenne porady, jak przygotować poszczególne dania z wyprzedzeniem oraz jak eksperymentować ze składnikami, aby dopasować smak do własnych upodobań. Jestem pewna, że pokochasz palestyńską kuchnię i potrawy zaprezentowane w książce na stałe zagoszczą w Twoim domu, zarówno na co dzień, jak i na bardziej uroczyste okazje. Piękny akcent i zarazem dopełnienie fascynującej opowieści o palestyńskiej kuchni, stanowią historie mieszkańców Palestyny, bez nich nie byłoby tej książki.
Choć mieszkając na Bliskim Wschodzie miałam możliwość poznać większość z ponad 110 zawartych w książce przepisów, to nie wyobrażam sobie, aby "Palestyny" zabrakło w naszej biblioteczce .Jest swoistą kontynuacją kultowej "Jerozolimy, warto sięgnąć po oba tytuły.
Sami Tamimi i Tara Wigley.
Kilka słów o autorach książki kucharskiej Palestyna.
Sami Tamimi jest Palestyńskim. Choć aktualnie mieszka w Londynie, urodził się i dorastał w Jerozolimie. Jest partnerem Yotama Ottolenghiego w sieci bistro Ottolengi oraz restauracji NOPI i ROVI. Jest również współautorem książek Ottolengi. The Cookbook oraz Jerozolima. Książka Kucharska. Od siebie dodam, że w Arabii Saudyjskiej działa sieć ekskluzywnych sklepów spożywczych o nazwie "Tamimi", której założycielem jest Sheikh Ali Abdullah Al Tamimi, ale może to jedynie zbieżność nazwisk.
Tara Wigley opracowuje, testuje i redaguje przepisy do książek Yotama Ottolenghiego, a także do jego felietonów i artykułów w “Guardianie” i “New York Timesie”. Jest również współautorką książki Ottolenghi PROSTO.
Wiele ciepłych słów poświecił "Palestynie" Yotam Ottolenghi, który jest także autorem przedmowy. Niech za rekomendację posłużą jego słowa "Kocham kuchnię palestyńską. Chyba najbardziej na świecie".
Mam wszystkie książki team'u Yotama Ottolenghiego. To pyszne podróże i opowieści.
OdpowiedzUsuńMam już pomysł na podanie propozycji prezentowej w liście do św. Mikołaja. Recenzja Twoja tylko mnie utwierdziła,w tym, że chcę tę książkę. Zapowiada się rewelacyjnie☺️
OdpowiedzUsuńHmmm... ksiązka wydaje się byc naprawde bardzo interesujaca. Chetnie poznam blizej historie ;)
OdpowiedzUsuń