TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Przepis na proste brownie z kakao

Przepis na proste brownie z kakao 

klasyczne czekoladowe ciasto brownie.

Przepis na proste brownie z kakao i czekoladą, takie które zawsze się udaje, jest banalnie łatwy. Gwarantuję, że nie sprawi Ci najmniejszych problemów. Nawet jeśli wypieki nie są Twoją mocną stroną, przygotujesz je w zaledwie kilka minut. Równie proste jest tylko ciasto czekoladowe z gruszkami.

Brownie z kakao i czekoladą ma idealny, chrupiący wierzch i cudowny czekoladowy smak. Takiego brownie nie zrobisz z żadnej gotowej mieszanki ani nie kupisz w cukierni, tym bardziej warto je przygotować samodzielnie. 

przepis-na-proste-brownie-z-kakao
Klasyczne brownie z kakao i czekoladą.

Proste brownie z kakao

forma kwadratowa o wymiarach 24×24 cm 

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła 
  • 200 g cukru trzcinowego lub białego
  • 1 łyżeczka bardzo drobno zmielonej kawy, np El Salvador la Mayada
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 jajka 
  • opcjonalnie pół łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta  soli
  • 80 g mąki pszennej uniwersalnej 
    przepis-na-proste-brownie-z-kakao

    Przepis na proste brownie z kakao

    1. Formę wyłóż papierem do pieczenia.  Piekarnik rozgrzej do temperatury 

    • 180 stopni - grzałka góra - dół
    • albo do 160 stopni  - termoobieg. 

    2. Wymieszaj ze sobą suche składniki - mąkę, kakao, zmieloną kawę, sól, cukier wanilinowy i ewentualnie sodę.

    3. Na małym ogniu rozpuść masło. Dodaj pokruszoną na kawałki czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści.  Zdejmij rondelek z ognia.

    4. Do miski wybij jajka, dodaj cukier i krótko ubij trzepaczką, lub mikserem na najniższych obrotach.

    5. Nie przerywając ubijania dolewaj powoli masę czekoladową, a następnie dodaj suche składniki i wymieszaj dokładnie do całkowitego połączenia.

    6. Przełóż ciasto do formy do pieczenia, równomiernie je rozprowadź i wyrównaj wierzch.

    7. Piecz około 25-30 minut na najniższej lub drugiej od dołu półce piekarnika. Pod koniec pieczenia sprawdź patyczkiem, czy brownie z kakao jest już gotowe. Na patyczku może pozostać kilka okruchów. 

    8. Odstaw brownie do całkowitego ostygnięcia. Podawaj pokrojone na kwadraty i ewentualnie posypane cukrem pudrem.

    przepis-na-proste-brownie-z-kakao
    Przepis na proste brownie z kakao


    Komentarze

    1. Poproszę dużą porcję. Takie brownie teraz to fantastyczny zastrzyk endorfiny.

      OdpowiedzUsuń
    2. Świetny , prosty przepis dla każdego!

      OdpowiedzUsuń

    Prześlij komentarz

    Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych