Zupa z czerstwego chleba
Zupa z czerstwego chleba
włoska zupa chlebowa.
Zupa z czerstwego chleba przepis, który przyda się każdemu zwłaszcza przed wypłatą albo gdy lodówka świeci pustkami. Smaczna, pożywa jest nie tylko polską specjalnością, podobną zupę o nazwie pancotto (co dosłownie oznacza gotowany chleb) zjesz we Włoszech. To jedno z najstarszych dań kuchni chłopskiej, które przetrwało do dziś w niemal niezmienionej formie. Również ribolitta - toskańska zupa z fasoli ma w swoim składzie czerstwy chleb.
Najważniejszym składnikiem zupy chlebowej jest chleb. Powinien być dobrej jakości, w miarę możliwości bez konserwantów. Możesz wykorzystać zwykły pszenny chleb, bułkę wrocławską, bagietkę lub skorzystać z przepisu na włoski chleb ciabatta. Chleb nie musi być wysuszony na kamień, ale powinien być już czerstwy, kilkudniowy, jednak bez śladów pleśni.
Chłopska zupa chlebowa ma nieskończoną liczbę wariantów. Można ją ugotować na wodzie, bulionie warzywnym albo wołowym. Można dodać pomidory lub koncentrat pomidorowy i bazylię albo oregano i posypać startym na tarce parmezanem. Najważniejsze jest to, aby nam wszystkim smakowała.
Zupa z czerstwego chleba
- około 300 g czerstwego chleba
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 1 duża marchewka
- mały kawałek selera, około 70 g
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 liść laurowy
- 1,5 litra wody lub bulionu warzywnego albo wołowego
- przyprawy:
- pół łyżeczki mielonego chili, ale można zastąpić świeżym oraz sól i pieprzu do smaku,
- ulubione świeże lub suszone zioła - do wyboru - majeranek, lubczyk, szałwia lub natka pietruszki.
- opcjonalne dodatki: 3-4 czubate łyżki sera typu parmezan startego na tarce o drobnych oczkach.
Zupa z czerstwego chleba przepis
1. Czerstwy chleb łamię na mniejsze kawałki. Rozgniatam w moździerzu, albo zawijam w ściereczkę i rozbijam tłuczkiem do mięsa. Ale jak nie mam czasu, to idę na łatwiznę i mielę w blenderze.
2. Cebulę i czosnek drobno siekam, marchewkę i seler ścieram na tarce o grubych oczkach. Jeśli mam seler naciowy to kroję go na małe kawałeczki.
3. W garnku rozgrzewam oliwę, dodaję pokrojone warzywa, szczyptę soli i smażę na małym ogniu około 5-8 minut. Nie powinny się zrumienić.
4. Wlewam wodę lub bulion, doprawiam chili i pieprzem, doprowadzam do wrzenia, zmniejszam płomień i gotuję na małym ogniu około 10 minut, aż warzywa będą miękkie.
5. Dodaję pokruszony chleb i gotuję około 10-15 minut, aż zupa zrobi się gęsta. OD czasu do czasu trzeba zupę wymieszać, aby chleb nie przylegał do dna garnka. Wyłączam ogień.
6. Dodaję połowę startego na tarce o drobnych oczkach sera, mieszam i pozostawiam pod przykryciem na około 5 minut. Nakładam porcje na talerz, posypuję na wierzchu pozostałym serem i świeżymi ziołami.
Uwaga: Zupę przed dodaniem sera zupę z czerstwego chleba można zblendować.
Jeżeli o Włochy chodzi, to dodałabym jeszcze pappa al pomodoro i panzanella.
OdpowiedzUsuńTo są potrawy na bazie czerstwego chleba. Polskich odpowiedników nie znam. W moim rodzinnym domu czerwstwy chleb zbierało się dla zwierząt. Raz w miesiącu pojawiał sie pan i zabierał. Mówiło się - suchy chleb dla konia.
Przekonałaś mnie, zrobię te zupkę.
OdpowiedzUsuńA jeśli chodzi o chleb to pamiętam jak zbierałam go wkładając do bawełnianej siatki, która wisiała na kaloryferze w kuchni. Moje dzieci, wtedy w wieku przedszkolnym, podjadały go :) Tak lubili chrupać :D
Interesujący pomysł na zupę ;)
OdpowiedzUsuń