Guacamole
Guacamole
Przepis na meksykańską pasta z awokado.
Guacamole, pasta z awokado doprawiona sokiem z cytryny lub limonki należy do najpopularniejszych meksykańskich dań. Ta prosta pasta z awokado jest świetnym dodatkiem do imprezowych przekąsek na Sylwestra czy imieniny. Guacamole możesz posmarować krakersy lub pokrojoną na kromki bagietę i przybrać gałązką natki z pietruszki lub kolendry. Jeśli nie masz czasu, to nałóż pastę do miseczki, a obok połóż meksykańskie nachos (chrupiące trójkąciki z mąki kukurydzianej) lub krakersy. Wszyscy będą zachwyceni tym przepisem na guacamole.
Jeśli pastę guacamole zamierzasz przechowywać przez kilka dni, to połóż na wierzchu plastry cebuli i zamknij pojemnik pokrywką, dzięki temu nie ściemnieje.
Meksykańska pasta z awokado czyli guacamoleGuacamole pasta z dojrzałych awokado
- 3 dojrzałe awokado, najlepsze są Hass
- 3-4 łyżki soku z cytryny lub limonki, tutaj opisałam Jak kroić i wycisnąć sok z limonki
- niepełne pół szklanki drobno posiekanej cebuli czerwonej lub białej
- 2 ząbki czosnku bardzo drobno posiekane
- 2 łyżki drobno posiekanej kolendry
- opcjonalnie 1 mała ostra papryczka chili lub jalapeno lub mielona papryka lub do smaku
- opcjonalnie 1 duży pomidor
- pół łyżeczki soli i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przepis na guacamole
1. Awokado umyj i natnij wzdłuż, aż nóż będzie opierał się na pestce. Wydrąż pestkę, za pomocą łyżeczki wyjmij miąższ i przełóż do miseczki.
2. Dodaj 2 łyżki soku z limonki lub cytryny, aby awokado nie ściemniało i dopraw solą i pieprzem. Dokładnie rozgnieć awokado widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Sprawdź czy smak Ci odpowiada i ewentualnie dodaj więcej soku z limonki i soli.
3. Papryczkę chili lub jalapeno oczyść z pestek. Cebulę, chili i czosnek.bardzo drobno posiekaj i dodaj do pasty. Wszystko dokładnie wymieszaj, i ewentualnie dopraw do smaku.
4. Guacamole podawaj z chipsami, tortillą, grzankami, krakersami, bagietką lub chrupkim pieczywem.
Pasta guacamole z dojrzałego awokado doskonale pasuje także do grillowanych i pieczonych mięs i krewetek.
5. Jeśli chcesz dodać pomidora to sparz go wrzątkiem i obierz ze skórki. Za pomocą łyżeczki wydrąż gniazda nasienne i sok. Miąższ pomidora pokrój w maleńką kosteczkę. Udekoruj posmarowane guacamole krakersy lub kanapki posiekanym pomidorem albo dodaj go do pasty.
Co to jest guacamole
Guacamole to meksykańska pasta z awokado, soku z limonki z dodatkiem drobno posiekanej cebuli, czosnku i ewentualnie miąższu pomidora. Pierwsze wzmianki o niej pochodzą z XVI wieku. Przepis na guacamole zawdzięczamy Aztekom, którzy pastę z awokado nazywali ahuaca-mulli. Przepis dotarł do Europy dzięki hiszpańskim podbojom, jednak na długo odszedł w zapomnienie, ponieważ awokado nie rośnie w Europie. Na europejskie stoły trafił dopiero w XX wieku.
Guacamole
Bardzo lubię. Zwłaszcza oryginalną meksykańską wersję. I z dużą ilością kolendry.
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy. I często robimy. Na imprezę to doskonała przekąska. Kolendrę tylko tu toleruję☺️
OdpowiedzUsuńUwielbiam ;)
OdpowiedzUsuń