Krajanka piernikowa
Krajanka piernikowa
Przepis na miękkie i szybkie pierniczki bez leżakowania.
Krajanka piernikowa przepis na miękkie pierniczki bez leżakowania. Krajanka piernikowa kojarzy mi się z czasami dzieciństwa, piekła ją często moja babcia. Krajanka piernikowa to obtoczone w lukrze kawałeczki ciasta piernikowego. Uwielbiamy ją oboje i pieczemy niezależnie od pory roku. W Internecie znajdziesz różne przepisy na miękkie pierniczki i pierniki, świąteczne ciasta i ciasteczka czy przepis na keks świąteczny, ale przepis na krajankę piernikową jest dla mnie wyjątkowy. Na krótko przed Bożym Narodzeniem, kiedy czas jest dla wszystkich towarem deficytowym, krajanka z ciasta piernikowego jest doskonałym rozwiązaniem. Mimo dość długiej listy składników jej przygotowanie zajmie ci, łącznie z upieczeniem, nie więcej niż 40 minut.
Jak długo przechowywać krajankę piernikową
Krajankę piernikową możesz przygotować już teraz i być pewna, że ta pyszna kostka piernikowa nie stwardnieje do Świąt. Domowa kostka piernikowa z tego przepisu przechowywana w metalowych puszkach lub szczelnych pojemnikach wytrzyma około 3 miesięcy. Do puszki warto włożyć skórkę z dokładnie wyszorowanej pomarańczy.
proste ciasto piernikowe
piernik świąteczny
piernik gryczany za śliwką
piernik staropolski dojrzewający
piernik z automatu do chleba
świąteczny tort piernikowy
piernik czekoladowy
Krajanka piernikowa przepis
- 250 g miodu pszczelego
- 125 g cukru
- 125 g masła
- 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
- 3 łyżeczki kakao
- 1 łyżka cynamonu
- ćwierć łyżeczki mielonych goździków,
- duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- 20 g przyprawy do piernika, to zazwyczaj 1 całe opakowanie
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 2 łyżki rumu, ale w ostateczności można zastąpić kilkoma kroplami aromatu rumowego
- opcjonalnie 100 g zmielonych orzechów włoskich lub drobno posiekanych bakalii
Krajanka piernikowa przepis
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Dużą formę do ciasta posmaruj cienko masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną w misie miksera lub dużym garnku (musi się w nim zmieścić jeszcze mieszanina miodu, cukru i masła)
3. Miód, masło, cukier i przyprawy umieść w rondelku z grubym dnem. Podgrzewaj, aż cukier i masło całkowicie się rozpuszczą, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Wyłącz płomień.
4. Ciepłą miksturę miodową wlej powoli do mąki i dokładnie wymieszaj ręcznie lub mikserem. Kiedy nieco przestygnie dodaj jajko i mieszaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.Dodaj rum lub aromat i wymieszaj. Powstanie dość gęsta pasta, którą łatwo można formować w dłoniach. Ps. Ciekawostka dla maniaków sprzętu AGD - mikser na zdjęciu (Breville HeatSoft) ma opcję delikatnego ogrzewania produktów podczas miksowania.
5. Ułóż ciasto w miarę równą warstwą o grubości około 18-20 milimetrów w przygotowanej wcześniej formie do pieczenia.
6. Piecz przez około 20 -22 minuty, ciasto znacznie urośnie, będzie miało jasno złoty kolor i będzie bardzo miękkie. Nie piecz krajanki piernikowej dłużej niż 25 minut, zbyt długie pieczenie spowoduje, że będzie twarda.
7. Po wyjęciu z piekarnika ciasto troszkę opadnie. Nie wyjmuj go z formy dopóki nie ostygnie. Zimną krajankę pokrój w małe prostokąty lub romby i posmaruj ze wszystkich stron glazurą.
Glazura do krajanki piernikowej
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 łyżki gorącej wody
- kilka kropli aromatu rumowego lub Twojego ulubionego
Wymieszaj razem wszystkie składniki. Lukier powinien być bardziej pły niż standardowo. Za pomocą pędzelka posmaruj krajankę z każdej strony i ułóż na kratce.
Udostępnij nasz najlepszy przepis na krajankę piernikową
Spodobała Ci się nasza krajanka piernikowa ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.Krajanka piernikowa
Krajanka pernikowa jest pyszna. I u mnie się ją robiło. Tylko zastanawia mnie kakao do piernika...Nigdy go nie dodawaliśmy.
OdpowiedzUsuńPrzypomniałaś mi o niej. O matko jakie to było pyszne. Po świętach będę robić-) Ten smakołyki pachnące w tym okresie są takie cudowne. I smaki, które przypominają dzieciństwo...:-)
OdpowiedzUsuńWielkie dzieki, z radoscia zrobię to juz jutro...do tej pory zawsze....tak! O zgrozo , przez lata pierniczki takie kupowalismy na Tamce u Cieslikowskiego az...sie zlikwidowali i otworzyli duzy zaklad na Okeciu przy ulicy Szyszkowej rog Dzwonkowej, gdzie maja sklep firmowy.... a wreszcie zrobie dzieki Tobie sam!!!!!
OdpowiedzUsuńTwoja krajanka wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńWitam jak przechowywać tą krajankę?
OdpowiedzUsuńW szczelnie zamkniętym pojemniku, żeby nie wysychała
UsuńA ile taka krajanka może poleżeć
OdpowiedzUsuń