Piernik czekoladowy z orzechami przepis na szybki i miękki piernik na miodzie. Piernik czekoladowy z orzechami to moja największa piernikowa miłość. Prosty do przygotowania niczym konstrukcja młotka pojawia się na naszym stole niezależnie od pory roku. Konkurować z nim może tylko piernik żydowski lekach. Prosty przepis na piernik czekoladowy podpatrzyłam u sąsiadki, zresztą
na zdjęciach widzicie właśnie jej dzieło. Mój wymuskany i pięknie
ozdobiony pierniczek zniknął niczym sen złoty, zanim zdążyłam go
sfotografować. Komu to zawdzięczam pewnie się domyślacie - osobnikowi
płci męskiej, który jak tylko zobaczył piernik, to musiał "kawałeczek"
zjeść, żeby ocenić czy dobry.
Piernik czekoladowy z orzechami Cztery Fajery
Piernik czekoladowy z orzechami
100 g masła
100 g czekolady deserowej lub gorzkiej
70 g płynnego miodu
50 g drobno posiekanych orzechów
2 łyżki przyprawy do piernika
100 g mąki pszennej tortowej lub uniwersalnej
15 g mąki ziemniaczanej
3 małe jajka
40 g cukru trzcinowego
półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
dodatkowo 150 -200 g powideł śliwkowych do przełożenia piernika
Piernik czekoladowy z orzechami przepis
1. W rondelku, na małym ogniu rozpuszczam masło, połamaną na kawałki czekoladę, miód i przyprawę do piernika. Nie doprowadzając do wrzenia i ciągle mieszając, podgrzewam do chwili uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Zdejmuję z ognia i pozostawiam do przestudzenia.
2. Mieszam ze sobą oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sodę i posiekane drobno orzechy. Jajka ubijam z cukrem trzcinowym na jasną, puszystą masę, asa powinna podwoić swoją objętość. Mikserem ręcznym zajmuje to około 4-5 minut na najwyższych obrotach miksera.
3. Do masy jajecznej dodaję stopniowo mąkę z orzechami i na niskich obrotach miksuję, aż składniki się połączą. Dodaję przestudzoną masę czekoladowo-miodową i mieszam szpatułką do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Przekładam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25x10 cm i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, grzałka góra-dół. Piekę przez około 35-45 minut lub do tzw. suchego patyczka.
5. Po upieczeniu i wystudzeniu przekładam piernik powidłami i ozdabiam polewą czekoladową. Dodatkowo można posypać uprażonymi i posiekanymi orzechami lub ozdobną posypką.
Polewa czekoladowa przepis
100 g czekolady (gorzka lub deserowa albo pół na pół)
3 łyżki mleka
50 g masła
Mleko i masło podgrzewam w rondelku do chwili, aż masło się rozpuści.
Czekoladę drobno siekam, dodaję do rondelka i mieszam, aż
powstanie gładka masa. Schładzam i rozprowadzam na pierniku.
Musi być pyszny, ale... orzechy go dla mnie dyskwalifikują.
OdpowiedzUsuńSmacznego.
Mi taki z orzechami pasuje. Ale cudnie wygląda :-) Wypróbuję go na pewno.
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie piekłam piernika :) Muszę w końcu spróbować. Zapisuję przepis!
OdpowiedzUsuńTwój piernik wygląda bardzo smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńJak długo taki piernik może "stać" w lodówce ?
OdpowiedzUsuńOkoło 7 dni
Usuń