Prosta sałatka śledziowa
Prosta sałatka śledziowa
Szybka i smaczna sałatka za śledzi z jabłkiem i ogórkiem wg przepisu z 1963 roku.
Prosta sałatka śledziowa, bardzo szybka do przygotowania i wyjątkowo smaczna jest stałą pozycją w naszym domowym menu. Z zaledwie kilku składników: śledzie, jabłka, cebula i ogórki konserwowe lub kiszone wyczarujesz pyszne danie na każdą okazję. Do tego aksamitny sos z żółtek i śmietany, doprawiony do smaku i gotowe. Wielbiciele śledzi pokochają ten bardzo prosty przepis na sałatkę ze śledzi.
Na święta możesz też przygotować śledzie z z suszonymi pomidorami.
Przepis na sałatkę ze śledzi i sos do śledzi pochodzi z książki kucharskiej "Kuchnia polska" wydanej w 1963 roku.
Prosta sałatka śledziowa
- 400 g filetów śledziowych, solonych lub z oleju
- 1 nieduże jabłko, wydrążone i pokrojone w drobną kostkę
- 1 duży ogórek kiszony, ale możesz też użyć ogórków konserwowych
- 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
- opcjonalnie możesz też dodać
- 1 średni ugotowany ziemniak pokrojony w kostkę
- 2 jajka ugotowane na twardo, pokrojone w kostkę
Sos majonezowy do śledzi
- 2 jajka ugotowane na twardo, do sosu dodajemy tylko żółtka, białka kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki
- 3-4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- około 100-120 ml śmietany 18%
- 1 łyżeczka octu z białego wina lub soku z cytryny
- pół łyżeczki soli morskiej lub do smaku
- pół łyżeczki cukru lub do smaku
- opcjonalnie 1 łyżeczka dobrej, ostrej musztardy, sos będzie miał wówczas ciemniejszy kolor i bardziej wyrazisty smak.
Uwaga; jeśli wolisz majonez ze sklepu, to wystarczy, że wymieszasz 2
łyżki majonezu z 2 łyżkami śmietany i ewentualnie musztardą i doprawisz do smaku.
Do podania: gotowane ziemniaki lub świeży chrupiący chleb
Prosta sałatka śledziowa przepis
1. Filety śledziowe solone umyj i wymocz przez kilka godzin w zimnej wodzie, co pewien czas sprawdzając czy są już odpowiednio słone. Jeśli robisz sałatkę ze śledzi w oleju, wytrzyj je papierowym ręcznikiem z nadmiaru oleju.
2. Osusz śledzie i pokrój w mniej więcej 2 cm kostkę.
3. Przygotuj sos do śledzi. Ugotuj jajka, a następnie wydrąż z nich żółtka. Przetrzyj żółtka przez sitko. Ucierając żółtka (ręcznie lub mikserem) dodawaj po kilka kropli oleju. Gdy wchłoną olej, dodaj kolejnych kilka kropel nie przerywając ucierania. Postępuj tak, do chwili, aż żółtka wchłoną cały olej. Każdą kolejną porcję oleju, dodawaj dopiero wówczas, gdy poprzednia zostanie wchłonięta. Dodaj śmietanę i ubij sos trzepaczką (rózgą) - to taki rodzaj mieszadła, jak na zdjęciu poniżej. Na koniec dodaj przyprawy, ocet winny lub sok z cytryny, ewentualnie także musztardę i jeszcze chwilę ubijaj.
4. Jabłka, ogórek i cebulę i białka jajek pokrój w małą kostkę i wymieszaj ze śledziami i połową sosu.
5. Przed podaniem przełóż sałatkę śledziową do salaterki, polej pozostałym sosem i udekoruj drobno pokrojonym szczypiorkiem albo matką pietruszki.
Lubię taką sałątkę. Kilka dni temu jedliśmy podobną na lunch.
OdpowiedzUsuńŚledzie mogę jeść w każdej postaci i o każdej porze dnia. Sałatkę śledziową uwielbiam. Robię inaczej i chętnie wypróbuję Twój przepis Olu. A mikser z funkcją podgrzewania jest świetny zwłaszcza do ucierania zimnego masła.
OdpowiedzUsuńProsto i smacznie :)
OdpowiedzUsuńświetne przepisy
OdpowiedzUsuń