Śledzie w śmietanie
Śledzie w śmietanie
Tradycyjne śledzie w śmietanie z cebulą i jabłkiem.
Śledzie w śmietanie, tradycyjny przepis na śledzie z cebulą i jabłkiem, których nie może zabraknąć w święta na naszym domu. Przepis na śledzie zna chyba każdy, ale też niemal każdy robi je "po swojemu". Nasz przepis na klasyczne śledzie w śmietanie należy do tych najprostszych. Wystarczą zaledwie cztery składniki i przyprawy, aby na stole pojawiło się przepyszne danie, które wszyscy bez wyjątku lubimy.
Jeśli masz ochotę na troszkę słońca na święta, to sprawdź nasz najlepszy przepis na śledzie z suszonymi pomidorami oraz przepis na śledzie w oleju z cebulką.
Śledzie w śmietanie
- 500 g filetów śledziowych solonych lub w oleju
- 1 duża cebula
- 2 średnie kwaskowe Jabłka Grójeckie
- 300-400 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
- sól, cukier i pieprz do smaku
- pół łyżeczki soku z cytryny lub octu
- maleńka szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki lub koperku
Śledzie w śmietanie przepis
1. Filety śledziowe solone umyj pod bieżącą zimną wodą, a następnie wymocz przez około 30-40 minut w zimnej wodzie, co pewien czas sprawdzając czy są już odpowiednio słone. Jeśli nadal są zbyt słone zmień wodę na świeżą i spróbuj po kolejnych 15 minutach. Jeśli masz śledzie w oleju, to wystarczy, że wytrzesz je papierowym ręcznikiem.
2. Osusz śledzie i pokrój w mniej więcej 2 cm kostkę.
3. Cebulę drobniutko posiekaj i przepłucz na sicie wrzącą wodą, aby zmiękła i straciła ostry, gryzący smak. Jabłko umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w małą kostkę. Natkę pietruszki lub koperek drobno posiekaj.
4. Wymieszaj śmietanę z posiekaną zieleniną, cebulą i jabłkiem i dopraw do smaku małą szczyptą soli, cukru oraz mielonym pieprzem, sokiem z cytryny i maleńką szczyptą mielonej gałki muszkatołowej.
5. Dodaj pokrojone śledzie, wymieszaj i odstaw na minimum godzinę, aby smaki się przegryzły.
6. Spróbuj czy śledzie w śmietanie mają już taki smak, jak lubisz i ewentualnie dodaj więcej przypraw. Najlepsze są następnego dnia po przygotowaniu, kiedy już wszystkie smaki się wymieszają.
Czym się różnią matiasy od śledzi a'la matias
Matiasy to bardzo młode, mniej więcej roczne śledzie. Często używana jest też nazwa tzw. śledzie dziewicze (maagenharing) ponieważ są jeszcze przed pierwszym tarłem. Matiasy mają bardzo delikatne różowe mięso i więcej tłuszczu niż starsze śledzie. Prawdziwe matiasy w Polsce są niemal niedostępne.można kupić jedynie przez dwa miesiące w roku - w maju i w czerwcu.
Określenie a'la matias to jedynie chwyt marketingowy, a śledzie a'la matias z prawdziwymi matiasami nie mają nic wspólnego.
Śledzie w śmietanie
Te śledzie nie potrzebują wiele. Jabłko dobrze im robi. MNiej znaczy więcej w tym wypadku.
OdpowiedzUsuńSpróbuję z jabłkiem, bo tylko z cebulką do tej pory robiłam:-) Wyglądają pysznie.
OdpowiedzUsuńPrzepyszna klasyka ;)
OdpowiedzUsuń