Pączki z jabłkami
Pączki z jabłkami
najlepszy przepis na pączki z nadzieniem z prażonych jabłek.
Pączki z jabłkami kupowałam jeszcze będąc dzieckiem w osiedlowej cukierni. Duże owalne pączki z nadzieniem z prażonych jabłek smakowały i wyglądały jak milion dolarów. I nadal tak smakują, ale od kilku lat pieczemy pączki z jabłkami sami. To najlepszy przepis na pączki, jaki znam. Możesz do nich użyć dowolnego nadzienia. Cukierni na łódzkim Teofilowie już nie ma, jednak sentyment pozostał. Karnawał bez pączków z jabłkami, nie byłby dla nas karnawałem.
Najlepsze pączki z jabłkami, taki smak pamiętam z czasów mojego dzieciństwa. Doskonale puszyste ciasto i najlepsze polskie jabłka z Grójecczyzny.Pączki z jabłkami
proporcje na 16-18 owalnych pączków, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- 250 ml letniego mleka
- 25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych
- 100 g cukru
- 100 g roztopionego i przestudzonego masła
- 3 średnie jajka
- ok. 600 mąki pszennej tortowej
- duża szczypta soli
- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego, a najlepiej ekstraktu z wanilii,
- 1,5 łyżki spirytusu albo wódki
- prażone jabłka, przepis na końcu artykułu. Możesz też użyć skorzystać z przepisu na prażone jabłka do szarlotki
- smalec do smażenia
- cukier puder i ewentualnie domowa smażona skórka pomarańczowa lub wiórki kokosowe.
Bardzo dobrej jakości ekstrakt waniliowy z ziarenkami wanilii można kupić w Internecie, m.in. w sklepie Kuchnie Świata
Najlepszy przepis na pączki
2. Do mąki dodaj pozostałe składniki z wyjątkiem masła. Wyrabiaj ciasto mikserem z hakiem do ciasta, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Zajmuje to około 10 minut.
3. Dodaj roztopiony tłuszcz i wyrabiaj, aż ciasto go całkowicie wchłonie. Odstaw ciasto na pączki do wyrośnięcia na około 60-90 minut w cieple miejsce. Przykryj, je ściereczką, żeby nie wysychało na powierzchni.
4. Wyrośnięte ciasto wyjmij na stolnicę, wyrabiaj przez krótki czas i podziel na równej wielkości kawałki.
5. Każdy kawałek ciasta spłaszcz lekko w dłoniach i nadaj mu owalny kształt. Na środek nałóż nadzienie (przepis poniżej) i sklej boki, aby jabłka nie wypłynęły.
6. Pączki układamy na desce posypanej mąką, spłaszcz delikatnie i odstaw na około 30-45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pączki powinny zwiększyć objętość dwukrotnie.
7. Pączki smaż (wrzucając zawinięciem do góry) w smalcu rozgrzanym do temperatury 160 - 170 st.C., do uzyskania koloru jasnobrązowego. W trakcie smażenia przewracamy pączki na drugą stronę, aby równomiernie się usmażyły.
8. Po usmażeniu wyjmij pączki na siatkę lub ręcznik papierowy, a po wystudzeniu posyp cukrem pudrem lub polukruj i ewentualnie posyp skórką pomarańczową albo wiórkami kokosowymi.
Nadzienie do pączków
-
około 1,5 kg twardych Jabłek Grójeckich, to te z charakterystyczną naklejką z podobizną królowej Bony
- 3 łyżki cukru
- 3-4 łyżki wody
- sok wyciśnięty z 1 małej cytryny
- 1 goździk
- opcjonalnie 2 łyżeczki cynamonu
To bardzo dobre pączki. Już drugi rok smażę je z jabłkami. Smacznego!
OdpowiedzUsuńBez pączków nie ma karnawału a bez tak apetycznych rym bardziej.
OdpowiedzUsuńMega pączusie <3!
OdpowiedzUsuń