Wolnowar czy multicooker
Wolnowar czy multicooker
co wybrać i co jest lepsze.
Wolnowar czy multicooker, co wybrać i co jest lepsze - to dość częsty dylemat. Wolnowar jest, moim zdaniem, genialnym rozwiązaniem, dla wszystkich, którzy narzekają na brak czasu, lubią dobrze zjeść, a służby się jeszcze nie dorobili. Zawsze gorąco polecam zakup wolnowarów, ponieważ sama korzystam z nich od ponad 8 lat i nie wyobrażam sobie przyrządzania większości dań bez moich crock-potów. Natomiast multicooker z funkcją wolnowaru to już prawdziwe mistrzostwo świata, a takie właśnie urządzenia pojawiły się niedawno na rynku.
Więcej informacji o wolnowarach znajdziesz w artykułach
Wolnowar czy multicooker z funkcją wolnowaru
- Crock-Pot 5.6L Express Multi-Cooker
- Crock-Pot 5.6L Digital Slow & Multi Cooker
Crock-Pot 5.6L Express Multi-Cooker
- szybkowaru - posiada m.in. 8 predefiniowanych programów gotowania pod ciśnieniem
- wolnowaru z dwoma ustawieniami temperatury i podtrzymywaniem ciepła, tak jak we wszystkich wolnowarch marki Crock-Pot.
- parowaru
- garnka do gotowania ryżu
- umożliwia też smażenie (także saute i w głębokim tłuszczu), duszenie potraw oraz przygotowanie domowego jogurtu.
Okrągła misa z nieprzywierającą powłoką ma pojemnoś 5,6 litra, to pozwala przyrządzać zarówno duże, jak i małe porcje.
Crock-Pot Express to właściwie bardzo solidnie wykonany, duży szybkowar z możliwością smażenia, powolnego gotowania i gotowania na parze. Oprócz zdefiniowanych przez producenta programów gotowania pod ciśnieniem (Mięso/gulasz, Fasola/Chilli, Ryż/Risotto, Jogurt, Drób, Desery, Zupa) multicooker umożliwia również samodzielne ustawienie czasu i temperatury oraz opóźnionego startu. Jak każdy wolnowar Crock-Pot posiada też funkcję podtrzymywania temperatury.
Ten muliticooker jest wyjątkowo łatwy i przyjazny w obsłudze. Do każdego programu lub funkcji gotowania producent przyporządkował jeden przycisk. Oprócz tego na panelu sterowania są też przyciski do ustawiania opóźnionego startu (maksymalnie cztery godziny), podtrzymywania temperatury (do czterech godzin) oraz do regulacji ciśnienia i temperatury. Obsługę uławia duży czytelny panel sterowania z wyraźnym wyświetlaczem.
Sprzęt doskonale sprawdza się w roli urządzeń, które zastępuje. To wszystko, w połączeniu z dużą pojemnością sprawia, że jest idealny dla każdej zapracowanej pani (lub pana) domu.
Oczywiście Crock-Pot 5.6L Express Multi-Cooker ma też swoje wady. Dla mniej najpoważniejszą jest ilość miejsca, które zajmuje na kuchennym blacie. Mamy stosunkowo niedużą kuchnię i wygospodarowanie wolnej przestrzeni jest nie lada wyzwaniem, ale po spakowaniu parowaru znajdzie się miejsce na multicooker.
Crock-Pot 5.6L Digital Slow & Multi Cooker CSC024
- powolne gotowanie (wolnowar z dwoma ustawieniami temperatury i podtrzymywaniem ciepła, tak jak we wszystkich wolnowarch marki Crock-Pot)
- gotowanie na parze (parowar)
- pieczenie m.in. ciast (mini piekarnik)
- smażenie, także saute i w głębokim tłuszczu, dla mnie to świetny sprzęt m.in. do smażenia pączków ponieważ mogę precyzyjnie ustawić temperaturę tłuszczu
- gotowanie m.in. zupy, curry, gulasze mięsne i warzywne, buliony, ryż i kasze (zastępuje rice cooker), puddingi itd.
Moje doświadczenia z multicookerami nauczyły mnie, że ilość programów gotowania wcale nie jest wyznacznikiem jakości sprzętu. Zazwyczaj korzystamy z zalewie kilku z nich. Pozostałe parametry ustawiamy samodzielnie, ponieważ żaden producent nie stworzył jeszcze multicookera, który jest w stanie ocenić, czy lubimy bardziej miękkie czy raczej twarde warzywa, ryż lub mięso. Ważne są natomiast metody gotowania, które oferuje sprzęt. A w przypadku multicookerów Crock-Pot niczego nie brakuje. Oba wspomniane modele cechuje szeroki zakres regulacji temperatury, piękny, nowoczesny design oraz intuicyjna obsługa. Jeśli nie lubisz czytać instrukcji, to jest to sprzęt dla Ciebie.
Szczegółowe parametry techniczne obu modeli możesz sprawdzić na stronie www.CrockPot.plWolnowar czy multicooker
Mam i wolnowar i multicooker ale tradycyjny i zdecydowanie częściej używam wolnowaru. Jednak jeśli miałabym urządzenie które zawiera oba w sobie to przygarnęłabym napewno. Fajnie że takie powstało.
OdpowiedzUsuńŚwietna opcja i wygodna. Nie trzeba mieć 10 urządzeń. Tylko teraz, na który bym miała się zdecydować? Ciężko wybrać, bo oba fajne:-)
OdpowiedzUsuńKażde z tych urządzeń na pewno spełnia się w kuchni. Trzeba przeanalizować ich przydatność indywidualnie, żeby się zdecydować na wybór.
OdpowiedzUsuńNajbardziej zalezy mi na opcji wolnowaru, jednak multicook z funkcją szybkowaru też wydaje się fajnym wyborem. Boje się tylko,że brakuje mu jakiejś funkcji ,którą miałąbym kupując wyłącznie wolnowar. Czy ma on wszystkie funkcjonalności samego wolnowaru (długość gotowania,ustawienia czasowe, opóźnienie)?
OdpowiedzUsuńTak, łącznie z podtrzymywaniem temperatury.
Usuń8 godzin to optymalny czas dla potraw wymagających długiego czasu wolnowarzenia , np. wołowina w dużych porcjach.
UsuńSuper. Dziękuję za odpowiedź. Czyli dziś zamawiam. Bałam się, że czegoś mu brakuje z funkcji slow Cook, gdzieś czytałam bowiem, że ma ograniczenie czasowe do 8 godzin w trybie Low. Pozdrawiam, Marta
OdpowiedzUsuń8 godzin to optymalny czas do potraw wymagających długiego wolnowarzenia, np. wołowina w dużych porcjach
UsuńA i że jakoś inaczej działa tam funkcja slow Cook i jedzenie z typowego wolnowar wychodzi zupełnie inne aniżeli z multicookera.
OdpowiedzUsuńKorzystam w zależności od potrzeb i z wolnowara i z multicookera, wszystko zależy od potrawy, którą przygotowuję
UsuńJuż praktycznie zdecydowałam się na wolnowar, ten największy, mam 9 osobowa rodzinę, ale teraz zaczęłam rozważać multicooker - czy myślicie, jako użytkownicy, że przy takiej dużej rodzinie multicooker nie będzie za mały? będę wdzięczna za pomoc
OdpowiedzUsuńNaszym zdaniem lepszym rozwiązaniem będzie wolnowar, ze względu na większą pojemność
Usuń