Żeberka w miodzie
Żeberka w miodzie
przepis na soczyste żeberka w miodowej marynacie.
Żeberka w miodzie to prosty przepis na miękkie i pikantne żeberka, które możesz przygotować w piekarniku, w wolnowarze albo na grillu.. Cukier i miód zapewniają doskonałą karmelizację, a czosnek, imbir i papryka dodają pikanterii. Soczyste żeberka wieprzowe w pysznym sosie przygotujesz z łatwością, ale efekt końcowy - palce lizać. Do pieczonych żeberek w marynacie miodowej doskonale pasuje sałatka coleslaw i ziemniaki lub frytki.
Żeberka w miodzie
- 1,5 kg żeberek wieprzowych
- olej do podsmażenia, nie będzie Ci potrzebny jeśli zamierzasz upiec żeberka w miodzie na grillu
Marynata do żeberek w miodzie
wystarczy wymieszasz ze sobą wszystkie składniki.
- 5 łyżek miodu (lipowy, wielokwiatowy)
- 5 gęstego pikantnego ketchupu
- 4 łyżki wody
- 3 łyżki oleju
- 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane
- 1 czubata łyżeczka świeżo startego imbiru, ale możesz zastąpić dodając pół łyżeczki suszonego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól, pieprz do smaku, zazwyczaj dodajemy po około pół łyżeczki
Ps. Zamiast powyższej mieszanki, możesz użyć sklepowego gotowca do żeberek z miodem
Żeberka w miodzie przepis
1. Żeberka umyj, osusz, pokrój na porcje, obtocz w marynacie i ułóż ciasno w naczyniu. Zawiń naczynie folią spożywczą i wstaw na całą noc do lodówki.
2. Następnego dnia rozgrzej mocno olej na patelni i podsmaż żeberka z każdej strony, aż zbrązowieją. Najpierw smaż żeberka układając je kością do góry. Nie wylewaj marynaty, która pozostał.
3. Ułóż żeberka w naczyniu żaroodpornym, wlej pozostałą z marynowania marynatę i kilka łyżek wody, nałóż pokrywę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, grzałka góra- dół, środkowa półka. Piecz około godziny (małe porcje) lub 90-120 minut, jeśli masz duże lub bardzo duże kawałki mięsa.
Grillowane żeberka w miodzie
1. Żeberka umyj i osusz. Pokrój na niewielkie porcje - tak aby kw każdej z nich znalazła się jedna kostka. Obtocz mięso w marynacie i ułóż ciasno w naczyniu. Zawiń naczynie folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 12 godzin. Jeśli marynujesz żeberka w pojemniku próżniowym, to wystarczy, że pozostawisz je w marynacie na około 30 minut (czas dotyczy pojemników próżniowych Food Saver, nie wiem czy inne też działają tak sprawnie).
2. Żeberka wyjmij z lodówki na około 1 godzinę przed grillowaniem.
3. Rozgrzej mocno grill i ruszt. Grilluj żeberka przez około 20-30 minut w zależności od wielkości kawałków. W czasie grillowania warto przewracać żeberka, na drugą stronę i na boki, aby równomiernie się upiekły.
Przepis na żeberka z miodem z wolnowaru
1. Żeberka myję, osuszam papierowym ręcznikiem i kroję na porcje. Każdy kawałek obtaczam w marynacie i układam ciasno obok siebie w głębokim naczyniu. Naczynie zawijam folią i wstawiam na noc do lodówki.
2. Następnego dnia podsmażam mięso (układając je najpierw kością do góry) na bardzo gorącym oleju. Smażę do czasu, aż każda porcja dość mocno zbrązowieje. Odwracam żeberka na drugą stronę i smażę jeszcze 2-3 minuty.
3. Przekładam żeberka do misy wolnowaru, wlewam pozostałą po marynowaniu marynatę. Czas wolnowarzenia (dotyczy wolnowarów i multicookerów Crock-Pot) i jest uzależniony od wielkości porcji.
- opcja low - od 5 do 8 godzin
- opcja high - od 4 do 7 godzin
Mega apetycznie wyglądają. Bardzo lubimy żeberka ale rzadko je robimy bo niestety do dietetycznych nie należą. Z miodem jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńTakie miodowe żeberka pamiętam z wakacji. Sądząc po marynacie muszą być pyszne. Zrobię:-)
OdpowiedzUsuńKuszące. Dawno nie jedliśmy. No bo to jest bomba kaloryczna. Dla mnie w miodzie i chili.
OdpowiedzUsuń