Babka piaskowa
Babka piaskowa
Przepis na wilgotne ciasto piaskowe nie tylko na Wielkanoc.
Babka piaskowa przepis na wilgotne ciasto piaskowe. Babka piaskowa nie zawsze ma u nas formę tradycyjnej babki wielkanocnej. Tę wilgotną babkę piaskową najczęściej piekę w zwykłej keksówce, jako szybkie ciasto na niedzielę i obsypuję cukrem pudrem. To najlepszy przepis na ciasto piaskowe, jaki znam. Jest pyszne i łatwe do przygotowania, idealne na każdą okazję. Babka piaskowa z mąki pszennej i mąki ziemniaczanej ma jeszcze dwie zalety. Długo zachowuje świeżość i jest bardzo łatwa do transportu, jeśli wybieramy się w odwiedziny.
Babka piaskowa przepis na wilgotne ciasto piaskowe, najlepsze ciasto do kawy i herbaty.Babka piaskowa
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 150 g mąki pszennej
- 200 g miękkiego masła
- 200 g cukru pudru
- 4 duże jajka
- 4 łyżki płynnej śmietanki kremówki
- 2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- dodatkowo masło i mąka lub bułka tarta do obsypania formy.
Do tego ciasta możesz też dodać kilka kropli aromatu cytrynowego lub sok z połowy małej cytryny.
Wilgotna babka piaskowa przepis
1. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia i przesiej przez sitko. Oddziel żółtka jajek od białek.
2. Keksówkę o wymiarach 25x11 cm lub formę z kominem o średnicy 22-24 cm posmaruj masłem i obsyp mąką.
3. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na jasny puszysty krem, zajmuje to około 8-10 minut.
4. Nie przerywając ucierania dodawaj kolejno po jednym żółtku. Ucieraj co najmniej minutę przed dodaniem kolejnego żółtka.
5. Cały czas ucierając dodaj połowę przesianej mąki i połowę śmietanki kremówki. Kiedy składniki się połączą dodaj pozostałą mąkę i śmietankę i zmiksuj ciasto na niskich obrotach miksera do dokładnego połączenia składników. Zacznij nagrzewać piekarnik do temperatury 170-175 stopni.
6. Ubij białka jajek na sztywną pianę i na najwolniejszych obrotach miksera lub ręcznie wmieszają ją do ciasta.
7. Przelej ciasto do formy, wstaw do nagrzanego piekarnika (grzałka góra - dół) i piecz przez około 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Najlepiej na około 10 minut przed końcem sprawdzić za pomocą patyczka do szaszłyków czy ciasto jest już upieczone.
8. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika, pozostaw w formie na około 15 minut, a następnie wyjmij i pozwól ciastu całkowicie ostygnąć na kratce. Po wystudzeniu obsyp obficie cukrem pudrem.
Babka piaskowa.
I jak pamiętam trzeba ją zapijać bo zatyka. Ale uwielbiam. To mój smak dzieciństwa. Też na Wielkanoc zrobię ☺️
OdpowiedzUsuńTa nie zatyka. Jest idealna.
UsuńSkoro wilgotna to chętnie się poczęstuję. Kiedyś nie przepadałam za tym ciastem. Było suche i zapychające. Pewnie dodatek śmietany robi tu dobrą robotę.
OdpowiedzUsuńtakie wilgotne babki bardzo lubię
OdpowiedzUsuńTakie babki piaskowe to ulubione ciasta mojego taty. Jakoś zawsze gdy je widzę to o nim myślę :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszna babka! Idealna na każdą okazję. Sama miałam podobny przepis od mojej teściowej. Teraz trochę ją udoskonaliłam o Twoje wskazówki. Zawsze wychodzi bardzo smaczna, a samo jej przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu. To też dobra opcja w przypadku niespodziewanej wizyty gości :-)
OdpowiedzUsuńŁatwa w wykonaniu szybka i idealna na Wielkanoc!
OdpowiedzUsuńKocham takie klasyczne babki :)
OdpowiedzUsuńCzy można do niej dodać kakao? 🤎
OdpowiedzUsuńtak, można :)
UsuńA czy pięć z termoobiegiem czy bez ?
UsuńNajlepiej grzałka góra - dół.
UsuńGdy dodaję kakao, to ujmuję tyle mąki ile dałam kakao. Kakao trzeba traktować jak
Usuńmąkę.
A można czymś zastąpić śmietankę? Aktualnie nie mam w domu a sklepy zamknięte
OdpowiedzUsuńNie, śmietany w tym przepisie nie powinno się niczym zastępować
Usuń