Kuchnia wege dla zabieganych
Kuchnia wege dla zabieganych
Recenzja książki Raz na tydzień. Kuchnia wege dla zabieganych autorstwa Chloe Sucree
Kuchnia wege dla zabieganych i tych wszystkich, którzy żyją w ciągłym niedoczasie bywa czasami trudna. Chociaż przepisów na dania wegetariańskie i wegańskie można znaleźć tysiące, to kłopotliwe jest usystematyzowanie wiedzy o tym, w jaki sposób zaoszczędzić czas i nie marnować jedzenia, a jednocześnie nie zaprzestać zdrowego odżywiania, sięgając po fast foody, także te wegańskie.
Książka Raz na tydzień. Kuchnia wege dla zabieganych może się w takim przypadku okazać niezwykle pomocna. Jej autorka, Chloe Sucree, jak sama o sobie pisze odkryła: "moc „leczenia” poprzez prostą, sezonową i prawdziwą dietę. Wyeliminowała z diety przetworzoną żywność, gluten i rafinowane cukry i zaczęła koncentrować się na spożywaniu większej ilości warzyw (zwłaszcza zielonych liściastych) oraz sezonowych owoców, nasion, orzechów, zbóż."
I takie właśnie przepisy oparte na sezonowej kuchni roślinnej znajdziesz w jej książce. Proste, ale smaczne potrawy dla całej rodziny, zarówno dla dzieci, jak i dorosłych, możliwe do przygotowania w krótkim czasie., zazwyczaj nie przekraczającym 30 -40 minut.
Raz na tydzień, to książka, która ma jeszcze jedną niezaprzeczalną zaletę dla wszystkich, żyjących w ciągłym biegu, między pracą i domem. Chloe Sucree uczy w niej metody Batch Cooking polegającej na planowaniu i przygotowywaniu zdrowych, domowych, prostych posiłków na cały tydzień w zaledwie jedno popołudnie. Po lekturze tej książki będziesz wiedziała, w jaki sposób zoptymalizować spędzony w kuchni czas, jak oszczędzać pieniądze, planować zakupy poszczególnych grup produktów i jak unikać marnowania żywności.
I na koniec, pozornie mało istotny, ale ważny z punktu widzenia użytkownika szczegół. Oprócz standardowego indeksu przepisów, książka zawiera też indeks składników, ułatwia to wyszukiwanie przepisów, które je zawierają. Mała rzecz, a cieszy :)
Tytuł: Raz na tydzień. Kuchnia wege dla zabieganych
I u mnie dzisiaj pojawiła się ta książka. Cenna pozycja dla wegan i do tego zabieganych.
OdpowiedzUsuńJestem jej bardzo ciekawa. Takie planowanie bardzo by mi się przydało. Wracamy do korzystania z sezonowych produktów. Bardzo zdrowe podejście.
OdpowiedzUsuń