Zdrowe drinki bezalkoholowe
Zdrowe drinki bezalkoholowe
Proste drinki bez alkoholu dla dzieci i dorosłych na imprezę i Walentynki.
Zdrowe drinki bezalkoholowe, zarówno na zimno, jak i gorące koniecznie muszą pojawić się w ten wyjątkowy dzień. Tym razem przygotowałam świetne propozycje z sokiem jabłkowym i przeprawami, uznawanymi za afrodyzjaki. Miłośnicy mocniejszych smaków mogą dodać do nich także alkohol np. rum lub wódkę. Będzie słodko, romantycznie i pysznie.
Drinki bezalkoholowe na zimno
Szampan dla dzieci przepis
Przepis na szampan bezalkoholowy jest bardzo popularny w krajach Zatoki Perskiej, zwłaszcza w Arabii Saudyjskiej, gdzie alkohol jest niedostępny nawet dla obcokrajowców. W królestwie Saudów alkoholu nie kupisz nawet w hotelu czy na lotnisku. Z tego właśnie powodu szampan bezalkoholowy znany jest także pod nazwą saudyjski szampan - saudi champagne.
- 1 litr świeżo wyciśniętego, klarownego soku jabłkowego
- 500 ml wody gazowanej
- 2 Jabłka Grójeckie
- 2 pomarańcze
- sok z połowy cytryny
- 1
duży pęczek świeżej mięty lub mięta w doniczce
- opcjonalnie lód w kostkach
1. Pomarańcze umyj, obierz i podziel na cząstki. Miętę dokładnie umyj, osusz i poobrywaj listki, a gałązki wyrzuć. Jabłka umyj i wydrąż gniazda nasienne. Jabłek Grójeckich nie musisz obierać, najwięcej witamin znajduje się w skórce i bezpośrednio pod nią.
2. Jedno jabłko pokrój w półplasterki, a pozostałe w średniej wielkości kawałki.
3. Wszystkie składniki umieść w dzbanku, dodaj sok jabłkowy, sok z cytryny i odstaw na minimum godzinę do lodówki.
4. Przed podaniem dodaj schłodzoną w lodówce wodę gazowaną, lód i wymieszaj.
Drink z sokiem jabłkowym
- 1 litr świeżo wyciśniętego soku jabłkowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki miodu
- 1 litr wody gazowanej
- 2 laski cynamonu przełamane na pół
- 1 gwiazdka anyżu
- 1 Jabłko Grójeckie ze skórką pokrojone w cienkie plasterki lub w kostkę
- pół cytryny dokładnie umytej i pokrojonej na plasterki
- lód w kostkach
- do dekoracji 1 jabłko pokrojone na półplasterki, gałązki rozmarynu lub mięty
1. Pokrojone jabłka, plasterki cytryny, laskę cynamonu i anyż umieść w dzbanku.
2. Wlej sok jabłkowy, sok z cytryny i miód i wymieszaj, żeby miód się rozpuścił.
3. Wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.
4. Przed podaniem dodaj schłodzoną wodę gazowaną i kostki lodu.
5. Podawaj w wysokich szklankach udekorowanych półplasterkami jabłek.
Drink z sokiem winogronowym
Ten orzeźwiający, niezbyt słodki drink świetnie smakuje zarówno w wersji bezalkoholowej, jak i z dodatkiem rumu lub czystej wódki. Jeśli jesteś zwolennikiem napojów z procentami, to możesz dodać około 200 ml alkoholu.
- 2 gruszki pokrojone w plasterki
- 1 cytryna pokrojona na plasterki,
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki cukru lub do smaku
- 5 goździków
- 2 strąki kardamonu
- 500 ml soku z ciemnych winogronowego lub pół szklanki melasy z winogron, jest dostępna w TureckiSklep.pl
- 500 ml wody gazowanej
- lód
- opcjonalnie nasiona granatu (świeże lub suszone) do dekoracji
1. Gruszki i cytrynę umyj i pokrój na plasterki. W dzbanku umieść plasterki gruszek i cytryny, cukier, sok z cytryny, goździki i kardamon i odstaw na minimum godzinę do lodówki.
2. Dodaj sok winogronowy i mieszaj, aż cukier się rozpuści.
3. Dodaj wodę gazowaną i kostki lodu.
4. Po rozlaniu udekoruj każdą porcję nasionami granatu.
Bezalkoholowy Irish Cream
- 600 ml śmietanki kremówki
- 200 ml mleka skondensowanego
- 7-8 łyżek syropu czekoladowego
- 100 ml świeżo zaparzonego espresso
- szczypta mielonego cynamonu
- 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego, lub w ostateczności 16 g cukru waniliowego
- lód do podania
Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj. Podawaj z dużą ilością lodu.
Pomarańczowe mojito
składniki na 3 porcje
- 6 klementynek (mandarynki)
- 2 łyżeczki brązowego cukru trzcinowego
- 4 plasterki cytryny
- sok z połowy limonki, tutaj pokazałam jak wycisnąć sok z limonki
- 2 garście listków świeżej mięty
- kilka kropel wody z kwiatu pomarańczy
- 500 ml wody gazowanej
- lód w kostkach
1. Z 4 klementynek wyciśnij sok, a pozostałe podziel na cząstki.
2. Sok wlej do dzbanka, dodaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści. Dodaj posiekane klementynki i plasterki cytryny.
3. Dodaj kostki lodu, miętę, wodę z kwiatu pomarańczy i mocno schłodzoną wodę gazowaną. Podawaj natychmiast.
Drinki bezalkoholowe na gorąco
Poncz jabłkowy
- 2 litry świeżo wyciśniętego, klarownego soku jabłkowego
- 2 Jabłka Grójeckie pokrojone na kawałki
- 2 laski cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 6 goździków
- garść rodzynek
- 2 cm kawałek świeżego imbiru pokrojony na plasterki
- opcjonalnie sok wyciśnięty z 3 klementynek (mandarynek) lub 2 pomarańczy
- 2 pomarańcze lub cytryny, dokładnie umyte i pokrojone w plasterki
- sok z jednej cytryny
- cukier brązowy do smaku
Sok jabłkowy z przyprawami, imbirem, cukrem oraz plasterkami cytrusów i kawałkami jabłek gotuj na wolnym ogniu przez 10-20 minut. Po wyłączeniu kuchenki dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Podawaj na gorąco.
Poncz jabłkowy z wolnowaru
Wszystkie składniki umieść w misie wolnowaru i ustaw czas (dotyczy wolnowarów Crock-Pot)
- opcja Low - 2-3 godziny
Po zakończeniu przełącz wolnowar na opcję Warm
Sangria na gorąco
- 1 litr świeżo wyciśniętego soku jabłkowego, najlepiej z Jabłek Grójeckich
- 500 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
- pół szklanki niesłodzonego soku wiśniowego lub 1 szklanka mrożonych wiśni
- 1 szklanka niesłodzonego soku żurawinowego lub 1 szklanka mrożonej żurawiny
- 3 laski cynamonu
- 2 goździki
- 1 pomarańcza umyta i pokrojona na plasterki
- miód lub brązowy cukier do smaku
- 500 ml przegotowanej wody, a w wersji na zimno wody gazowanej
Sok jabłkowy, żurawinowy i wiśniowy (albo mrożone owoce) umieść w garnku. Dodaj 2 szklanki przegotowanej wody, cynamon, goździki, plasterki pomarańczy i miód. Podgrzewaj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut. Podawaj gorący.
W wersji na zimno wymieszaj wszystkie składniki i odstaw do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem dodaj lód i wodę gazowaną.
Miłośnicy mocniejszych trunków mogą zamiast wody dodać 1 butelkę czerwonego wytrawnego wina i 200 ml ciemnego rumu.
Sangria na gorąco z wolnowaru
Wszystkie składniki umieść w misie wolnowaru i ustaw czas (dotyczy wolnowarów Crock-Pot)
- opcja Low - 2-3 godziny
Po zakończeniu przełącz wolnowar na opcję Warm
Bardzo ciekawe driniki. Wypiłabym każdy z przyjemnością. Wyglądają niezwykle kusząco...
OdpowiedzUsuńPyszne drineczki ;)
OdpowiedzUsuńŚwietne propozycje. Chętnie wykorzystam przepisy na imprezę bezalkoholową :-)
OdpowiedzUsuń