Amerykańska zupa jabłkowa
Amerykańska zupa jabłkowa
Tradycyjna zupa jabłczanka ze śmietaną i cynamonem.
Amerykańska zupa jabłkowa w rzeczywistości pochodzi z Holandii. Przepis na zupę jabłkową z cynamonem holenderscy osadnicy przywieźli w XVIII wieku na tereny obecnej Pensylwanii. Tam zyskała podobną popularność jak angielski chowder kukurydziany. Zupa jabłczanka doczekała się setek różnych wariantów, ale nam najbardziej odpowiada wersja z poniższego przepisu czyli kremowa zupa z jabłek z cynamonem i migdałami podprawiona śmietaną.
Zupa jabłkowa ze śmietaną i cynamonem jest jedną z wielu wersji tradycyjnej, rozgrzewającej amerykańskiej zupy jabłkowej. Jest tania, szybka do przygotowania i jednocześnie bardzo smaczna. Możesz ją traktować jako pierwsze danie albo wyśmienity deser. Zupa krem z jabłek świetnie smakuje z grzankami z chałki lub pszennego chleba, ale możesz podać ją z kluseczkami albo makaronem.
Zupa z jabłek z cynamonem i migdałami smakuje każdemu niezależnie od pory roku.Amerykańska zupa jabłkowa
składniki na 3-4 porcje
- 5 średnich Jabłek Grójeckich, najlepiej odmiany Jonaprince, Jonagold lub Golden Delicious,
- 2-3 szklanki wody lub cydru jabłkowego,
- 1 laska cynamonu lub 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu,
- 1-2 goździki
- 2 łyżki soku z cytryny lub do smaku
- 2 łyżki cukru lub do smaku
- 3 łyżeczki masła
- 4 grube kromki chałki lub białego pszennego chleba
- 3-4 łyżki migdałów w płatkach
- po 1 łyżce śmietany na porcję
- opcjonalnie 1 duże żółtko
Kupując cynamon zwróć uwagę na kraj pochodzenia. Pisałam o tym w artykule jak rozróżnić dobry i zły cynamon. Doskonałej jakości przyprawy m.in. goździki produkuje brytyjska firma TRS, w Polsce są dostępne m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata.
Przepis na zupę krem z jabłek
1. Jabłka obierz ze skórki i wydrąż gniazda nasienne. Pokrój każde jabłko na małe kawałki.
2. Migdały podpraż na suchej patelni, ale tylko do chwili, aż zaczną zmieniać kolor.
2. Do garnka włóż jabłka, goździki i cynamon. Wlej sok wyciśnięty z cytryny i wodę, tak aby zakryła owoce. Gotuj na średnim przez około 20 minut lub do momentu, aż kawałki jabłek zmiękną.
3. Dodaj cukier do smaku i mieszaj, aż się rozpuści. Gotuj jeszcze kilka minut, aż jabłka się rozpadną i zupa nabierze kremowej konsystencji. Zmniejsz ogień do najniższego możliwego ustawienia.
4. Odlej kilka łyżek zupy do garnuszka i poczekaj, aż nieco przestygnie. Dodaj śmietanę i wymieszaj. Dodaj żółtko i wymieszaj, aż składniki się połączą.
4. W międzyczasie rozpuść na patelni 1 łyżeczkę masła.. Dodaj pieczywo pokrojone w kostkę, jak na grzanki albo w małych kromkach. Opiekaj przez 2 do 3 minut, obrócić na drugą stronę i opiekaj przez 1 do 2 minut.
5. Podpieczone grzanki włóż do miseczek na zupę i odstaw na bok. Zahartowaną śmietanę z żółtkiem wlewali powoli do zupy cały czas mieszając. Wyłącz płomień i rozlej zupę do miseczek z grzankami. Oprósz lekko cynamonem, posyp podprażonymi płatkami migdałów i podawaj gorącą.
Skąd się wzięły jabłka w Ameryce
Do XVIII wieku jabłka nie były znane na kontynencie amerykańskim. Sprowadzili je tam dopiero holenderscy i angielscy osadnicy. Wraz z jabłkami i innymi drzewami owocowymi przywieźli ze sobą także przepisy na ciasta z owocami i zupy owocowe, które były przekazywane z pokolenia na pokolenie i wkrótce stały się częścią amerykańskiej kultury kulinarnej. I choć to Anglikom możemy podziękować za zrobienie pierwszej szarlotki (najwcześniejszy przepis pochodzi z angielskiej książki kucharskiej z 1381 roku), a królowej Bonie za najlepsze polskie Jabłka Grójeckie, tak naprawdę to właśnie Holendrzy rozpropagowali potrawy z jabłek w Stanach Zjednoczonych.
Amerykanka zupa jabłkowa.
Pamiętam zupę jabłkową z dzieciństwa kiedy robiła ją moja babcia. Jednak była zupełnie inna od tej Twojej. Przetestuję w ramach porównania:-)
OdpowiedzUsuńZastanawiam się, czy można wykorzystać jabłka ze słoika. Mam zawekowane swoje własne i żal kupować, skoro i tak trzeba je przetworzyć. Renata
OdpowiedzUsuńTo zupa na słodko, a spodziewałam się po amerykańskim przepisie wytrawnej wersji...
OdpowiedzUsuńZupy jabłkowej jeszcze nie jadłem ;)
OdpowiedzUsuń