Majonez z gotowanych jajek
Majonez z gotowanych jajek – przepis na domowy majonez bez surowych jajek.
Majonez z gotowanych jajek przepis na domowy majonez. Majonez z gotowanych jajek smakuje tak samo, jak tradycyjny majonez domowy. Jeśli obawiasz się jedzenia surowych jaj, to przepis na majonez z gotowanych jajek będzie dla Ciebie idealnym rozwiązaniem. Zero konserwantów, zero surowizny i pyszny domowy majonez gotowy w 10 minut. Przepis na majonez domowy bez surowych jajek jest bardzo prosty. Poniżej znajdziesz dwa sposoby, na jego przygotowanie, a na blogu kilka propozycji na sosy do jajek na zimno.
Majonez z gotowanych jajek
wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- 3 małe jajka (rozmiar S), na końcu przepisu znajdziesz dodatkowe informacje na temat gotowania jajek innych rozmiarów,
- 1 łyżeczka ostrej musztardy np. Dijon albo 1 łyżeczka musztardy w proszku,
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu,
- ćwierć łyżeczki soli lub do smaku,
- pół łyżeczki cukru pudru,
- około 350-400 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego,
- opcjonalnie szczypta kurkumy, która doda majonezowi koloru i biały pieprz do smaku
Ilość przypraw w przepisie na majonez z gotowanych jajek możesz modyfikować. Jeśli chcesz zrobić gęsty majonez dekoracyjny przygotowanie go mikserem jest, moim zdaniem, lepszym rozwiązaniem niż użycie blendera. Musztardę w proszku produkuje m.in. brytyjska firma Colman's. W Polsce Colman's Dry Mustard można kupić m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata.
Majonez bez surowych jajek przepis
1. Zagotuj wodę w garnku. Za pomocą łyżki włóż jajka do gotującej wody i gotuj maksymalnie 3 minuty, ponieważ żółtka powinny pozostać lekko płynne. Odcedź jajka i zalej je natychmiast zimną wodą, aby przerwać proces gotowania. Pomiń ten krok, jeśli chcesz zrobić majonez z surowych jajek.
2. Przełóż żółtka do naczynia do miksowania albo do blendera.
3. Dodaj musztardę, cukier, sól, sok z cytryny i ewentualnie pozostałe przyprawy oraz 3 łyżki oleju. Miksuj, aż składniki się połączą. Jeśli używasz miksera, to zacznij od najniższych obrotów i stopniowo je zwiększaj. Dodaj kolejne 3-4 łyżki oleju i miksuj do połączenia składników. Postępuj w ten sam sposób, aż wykorzystasz cały olej lub osiągniesz pożądaną konsystencję. Jeśli majonez jest zbyt gęsty możesz zwiększyć ilość oleju. Na koniec dopraw do smaku i krótko miksuj.
4. Przełóż majonez z gotowanych jajek do suchego i szczelnego pojemnika i przechowuj w lodówce do 7 dni.
Przepis na gotowany majonez
wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej- 3 małe żółtka
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka ostrej musztardy np. Dijon albo 1 łyżeczka musztardy w proszku,
- pół łyżeczki cukru pudru lub do smaku
- ćwierć łyżeczki soli lub do smaku
- około 350-400 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- opcjonalnie szczypta kurkumy, która doda majonezowi koloru i biały pieprz do smaku
1. Do małego rondela włóż żółtka. Dodaj wodę, cukier, sok z cytryny i musztardę. Cały czas mieszając podgrzewaj na małym ogniu.
2. Gdy mieszanina zacznie gęstnieć natychmiast zdejmij rondelek z ognia i umieść w większym naczyniu wypełnionym lodowatą wodą. W ten sposób przerwiesz proces gotowania. Wymieszaj zawartość rondelka i pozostaw do ostygnięcia.
3. Kiedy mieszanina osiągnie temperaturę otoczenia przełóż ją do naczynia do miksowania. Dodaj 3 łyżki oleju i miksuj, aż składniki się połączą. Dodaj kolejne 3
łyżki oleju i miksuj do połączenia składników. Postępuj w ten sam
sposób, aż wykorzystasz cały olej lub osiągniesz pożądaną konsystencję.
Na koniec dopraw do smaku i krótko zmiksuj.
4. Przełóż gotowany majonez do suchego i szczelnego pojemnika i przechowuj w lodówce do 7 dni.
Ile czasu gotować jajka na miękko i na twardo
Jajka, które chcesz ugotować zawsze powinny mieć temperaturę pokojową, ponieważ będziesz je wkładać do gotującej wody. Jajka wyjęte prosto z lodówki i włożone do wrzątku mogą pękać.
W zależności od wielkości jajek czas gotowania będzie się różnił. Rozmiar jajka zawsze powinien być podany na opakowaniu.
- małe jajka - rozmiar S
- na miękko 3,5 minuty
- na twardo 8-9 minut
- średnie jajka - rozmiar M
- na miękko 4,5 minuty
- na twardo 9-10 minut
- duże jajka - rozmiar L lub XL
- na miękko 5,5 minuty
- na twardo 10-12 minut
Jestem zaskoczona i zachwycona. Wypróbuję z pewnością przepis. Olu, mam tylko pytanie czy te jajka do gotowania są z lodówki? Czy w temperaturze pokojowej?
OdpowiedzUsuńW pierwszym zdaniu przepisu jest napisane jakie jajka. Wystarczy przeczytać ze zrozumieniem.
UsuńWygląda wspaniale. Zawsze robię z surowych żółtek.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńDomowy najlepsze, kupne się nie migą porównywać. A święta bez majonezu to nie święta.
OdpowiedzUsuńKradnę Przepis, akurat będzie na święta �� Ten mikser wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńZ gotowanych nigdy nie robiłam, może dlatego że to trochę więcej pracy - trzeba ugotować jaja - ale wypróbuję koniecznie :-)
OdpowiedzUsuńSpadłaś mi z nieba z tym przepisem! Wszystkie wykorzystam na pewno nie jadę majonezu codziennie ale Na święta musi być i nic na to nie poradzę. W tej wersji będę miała czyste sumienie i majonez domowej roboty! Przepisy są genialne! Dziękuję !Pozdrawiam Kasia Franiszyn- Luciano
OdpowiedzUsuń