TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Majonez z gotowanych jajek

Majonez z gotowanych jajek – przepis na domowy majonez bez surowych jajek.

Majonez z gotowanych jajek przepis na domowy majonez. Majonez z gotowanych jajek smakuje tak samo, jak tradycyjny majonez domowy. Jeśli obawiasz się jedzenia surowych jaj, to przepis na majonez z gotowanych jajek będzie dla Ciebie idealnym rozwiązaniem. Zero konserwantów, zero surowizny i pyszny domowy majonez gotowy w 10 minut. Przepis na majonez domowy bez surowych jajek jest bardzo prosty. Poniżej znajdziesz dwa sposoby, na jego przygotowanie, a na blogu kilka propozycji na sosy do jajek na zimno.

majonez-z-gotowanych-jajek
Domowy majonez z gotowanych jajek obficie doprawiony młotkowanym czarnym pieprzem.
 

Majonez z gotowanych jajek

wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

  • 3 małe jajka (rozmiar S), na końcu przepisu znajdziesz dodatkowe informacje na temat gotowania jajek innych rozmiarów, 
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy np. Dijon albo 1 łyżeczka musztardy w proszku,
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu,
  • ćwierć łyżeczki soli lub do smaku,
  • pół łyżeczki cukru pudru, 
  • około 350-400 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego,
  • opcjonalnie szczypta kurkumy, która doda majonezowi koloru i biały pieprz do smaku

Ilość przypraw w przepisie na majonez z gotowanych jajek możesz modyfikować. Jeśli chcesz zrobić gęsty majonez dekoracyjny przygotowanie go mikserem jest, moim zdaniem, lepszym rozwiązaniem niż użycie blendera. Musztardę w proszku produkuje m.in. brytyjska firma Colman's. W Polsce Colman's Dry Mustard można kupić m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata.

Majonez bez surowych jajek przepis

1. Zagotuj wodę w garnku. Za pomocą łyżki włóż jajka do gotującej wody i gotuj maksymalnie 3 minuty, ponieważ żółtka powinny pozostać lekko płynne. Odcedź jajka i zalej je natychmiast zimną wodą, aby przerwać proces gotowania.  Pomiń ten krok, jeśli chcesz zrobić majonez z surowych jajek.

2. Przełóż żółtka do naczynia do miksowania albo do blendera.

3. Dodaj musztardę, cukier, sól, sok z cytryny i ewentualnie pozostałe przyprawy oraz 3 łyżki oleju. Miksuj, aż składniki się połączą. Jeśli używasz miksera, to zacznij od najniższych obrotów i stopniowo je zwiększaj. Dodaj kolejne 3-4 łyżki oleju i miksuj do połączenia składników. Postępuj w ten sam sposób, aż wykorzystasz cały olej lub osiągniesz pożądaną konsystencję. Jeśli majonez jest zbyt gęsty możesz zwiększyć ilość oleju. Na koniec dopraw do smaku i krótko miksuj.

4. Przełóż majonez z gotowanych jajek do suchego i szczelnego pojemnika i przechowuj w lodówce do 7 dni. 

majonez-z-gotowanych-jajek

Przepis na gotowany majonez

 wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  • 3 małe żółtka
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu
  • 2 łyżki wody 
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy np. Dijon albo 1 łyżeczka musztardy w proszku,
  • pół łyżeczki cukru pudru lub do smaku 
  • ćwierć łyżeczki soli lub do smaku
  • około 350-400 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • opcjonalnie szczypta kurkumy, która doda majonezowi koloru i biały pieprz do smaku

1. Do małego rondela włóż żółtka. Dodaj wodę, cukier, sok z cytryny i musztardę. Cały czas mieszając podgrzewaj na małym ogniu. 

2. Gdy mieszanina zacznie gęstnieć natychmiast zdejmij rondelek z ognia i umieść w większym naczyniu wypełnionym lodowatą wodą. W ten sposób przerwiesz proces gotowania. Wymieszaj zawartość rondelka i pozostaw do ostygnięcia.

3. Kiedy mieszanina osiągnie temperaturę otoczenia przełóż ją do naczynia do miksowania. Dodaj 3 łyżki oleju i miksuj, aż składniki się połączą. Dodaj kolejne 3 łyżki oleju i miksuj do połączenia składników. Postępuj w ten sam sposób, aż wykorzystasz cały olej lub osiągniesz pożądaną konsystencję. Na koniec dopraw do smaku i krótko zmiksuj.

4.  Przełóż gotowany majonez do suchego i szczelnego pojemnika i przechowuj w lodówce do 7 dni.  

majonez-z-gotowanych-jajek

Ile czasu gotować jajka na miękko i na twardo

Jajka, które chcesz ugotować zawsze powinny mieć temperaturę pokojową, ponieważ będziesz je wkładać do gotującej wody. Jajka wyjęte prosto z lodówki i włożone do wrzątku mogą pękać. 

W zależności od wielkości jajek czas gotowania będzie się różnił. Rozmiar jajka zawsze powinien być podany na opakowaniu.

  • małe jajka - rozmiar S
    • na miękko 3,5 minuty
    • na twardo 8-9 minut
  • średnie jajka - rozmiar M
    • na miękko 4,5 minuty
    • na twardo 9-10 minut
  • duże jajka - rozmiar L lub XL
    • na miękko 5,5 minuty
    • na twardo 10-12 minut

majonez-z-gotowanych-jajek

majonez-z-gotowanych-jajek
Majonez z gotowanych jajek.

G
M
T
Y
Funkcja mowy jest ograniczona do 200 znaków

Komentarze

  1. Jestem zaskoczona i zachwycona. Wypróbuję z pewnością przepis. Olu, mam tylko pytanie czy te jajka do gotowania są z lodówki? Czy w temperaturze pokojowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W pierwszym zdaniu przepisu jest napisane jakie jajka. Wystarczy przeczytać ze zrozumieniem.

      Usuń
  2. Wygląda wspaniale. Zawsze robię z surowych żółtek.

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowy najlepsze, kupne się nie migą porównywać. A święta bez majonezu to nie święta.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kradnę Przepis, akurat będzie na święta �� Ten mikser wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Z gotowanych nigdy nie robiłam, może dlatego że to trochę więcej pracy - trzeba ugotować jaja - ale wypróbuję koniecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Spadłaś mi z nieba z tym przepisem! Wszystkie wykorzystam na pewno nie jadę majonezu codziennie ale Na święta musi być i nic na to nie poradzę. W tej wersji będę miała czyste sumienie i majonez domowej roboty! Przepisy są genialne! Dziękuję !Pozdrawiam Kasia Franiszyn- Luciano

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych