Makowiec z jabłkami i bakaliami
Makowiec z jabłkami i bakaliami.
Szybki przepis na makowiec na kruchym spodzie.
Makowiec z jabłkami i bakaliami z gotowej masy makowej zrobisz bardzo szybko. Nie musisz przygotowywać ciasta drożdżowego, jak na makowiec zawijany, i czekać aż wyrośnie. Oczywiście najlepszy przepis na makowiec z jabłkami, to ten z domową masą makową, ale kiedy brakuje Ci czasu, ten prosty makowiec też będzie dobrym rozwiązaniem. Na blogu znajdziesz jeszcze inny przepis na makowiec z jabłkami na kruchym cieście, wybór pozostawiam Tobie.
Przepis na szybki makowiec z dużą ilością bakalii.Makowiec z jabłkami na kruchym spodzie
proporcje na blachę o wymiarach 28 x 19 cm
- 200 g mąki
pszennej,
- 100 g zimnego masła lub dobrej margaryny,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii,
- 1 duże żółtko
Masa makowa do makowca
Jeśli chcesz przygotować domową masę makową, to znajdziesz ją przepisie na makowiec zawijany
- 1 puszka gotowej masy makowej (850 g)
- 4 łyżki bułki tartej,
- 3 duże Jabłka Grójeckie,
- 1 duże białko,
- szczypta soli,
- możesz też dodać, ale nie jest to konieczne
- pół szklanki rodzynek, namoczonych wcześniej przez godzinę w wodzie lub rumie
- 3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej,
- 2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
Tutaj znajdziesz przepis na smażona skórka pomarańczowa.
Makowiec z jabłkami na kruchym spodzie przepis
1. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj żółtko, pokrojone w małą kosteczkę zimne masło i zmiksuj w blenderze. Powstanie coś w rodzaju kruszonki, zagnieć ją w jednolite ciasto. Ciasto na makowiec uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw na około 40-60 minut do lodówki.
2. Formę do ciasta posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia (papier lepiej przylega do natłuszczonej formy). Pokrój ciasto na równej grubości plastry i oblep nimi dno formy, tak, aby nie było pustych miejsc. Ponakłuwaj ciasto widelcem.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni, grzałka góra - dół.
3. Podpiecz ciasto przez około 12-15 minut, wyjmij z piekarnika i pozostaw na blacie, żeby przestygło.
3. Do masy makowej dodaj bułkę tartą, ewentualnie także dodatkowe bakalie i wymieszaj.
4. Jabłka Grójeckie zetrzyj na tarce na grubych oczkach, dodaj do masy makowej i ponownie wymieszaj. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni, grzałka góra - dół.
5. Białko ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i wmieszaj do masy makowej.
6. Na podpieczone kruche ciasto wyłóż masę makową i wyrównaj wierzch. Jeśli zostało Ci ciasto, to zetrzyj je na tarce i posyp wierzch. Wstaw makowiec do nagrzanego do piekarnika i pieczę około 55-60 minut.
Ten przepis może być ciekawy...Tylko widzę orzechy i już się jeżę.
OdpowiedzUsuńTo zastąp orzechy migdałami
UsuńZ tymi jabłkami fajnie na pewno smakuje. Chętnie wypróbuję ☺️
OdpowiedzUsuńJabła powodują, że masa jest wilgotna i bardzo smaczna
UsuńA czy ten makowiec nie ma góry z ciasta?
OdpowiedzUsuńTak, zostało mi trochę ciasta, starłam je na tarce i posypałam na górze
UsuńUwielbiam takie syte makowce na kruchym spodzie ;)
OdpowiedzUsuń